An機究竟要點做,先有機會好似Iphone咁受歡迎??

1001 回覆
49 Like 418 Dislike
呢個係因為An廠之間自己都要互相競爭,呢個唔關An事,An本身已經係mass market一哥
we are癲佬
Umm個例子唔可比,一黎Nike adidas 係打mass market係大影響力,但佢同時係食左市場最多購買力個個,咩LV/Gucci係premium但好細間(你講lvmh另計),Nike market share 係30%左右,呢個數係base on 銷售額,唔係smartphone普遍用出貨量計,因為無人理佢賣左幾多對鞋… 你用返呢個去計市佔,Apple係45%,Samsung係28%,再落去profit,apple 就係85%,apple係又大又獨佔市場,其他人只係贏到幾多部,呢到講緊贏,係講成個android system,出貨量by individual 蘋果都係第二

我check 左下,唔好講香港,美英法日apple市佔都係第一(日本係7成),除非你覺得印度非洲學習大大咁講有話語權,唔係無乜影響力可言

利 唔係科技撚覺得佢哋越黎越無創意加太focus 賺錢,但你吹佢唔脹,人哋賣電話賣到長時間係世界最大個間公司,長時間都有絕對既pricing power,由5千到8千到過萬,d人wow完咪又係買,周街中學生都拎住部pro,有一皮野唔通買屌米Leica 咩
樓主問緊「受歡迎」

睇咁耐撐An機嗰啲point,都係睇唔到有邊個位同「受歡迎」有關係

呢度撐An機嗰啲,冇九成半都有九成,現實一定係唔受歡迎啲人,好似啲毒撚喺度鬧女神,點解淨係鍾意fuck boy,然後喺度講自己考試考第一點解唔揀你

iPhone着重使用體驗,細節,marketing 嗰啲野,淨係講個實體鍵,到而家都仲未試到有一部An嘅實體鍵係好撳個iPhone,魔鬼在細節裡,成個apple 生態圈可以現到

正常人仲要同啲女啪啪啪,遊船河,飲酒幾時得閒喺度刷rom,run speed test,你試下落club 話「不如我整條link出黎share 相丫」

你自己唔尷尬,人哋尷尬呀

講市佔率嗰啲仲好笑,你覺得有幾多個人真心係想用Android,係Apple定價唔想佢地用炸,如果嗰班低價An機用家有錢,仲唔即刻狗衝iPhone咩?

想知點解An機唔受歡迎,睇吓呢度覺得An機受歡迎啲人個樣就知,啲細節咪嗰啲暗瘡坑同埋格仔衫,唔方唔魔鬼在細節裏

唔係話An機唔好,有競爭先有進步嘅,但係要識得面對現實囉 唔係受歡迎就唔係受歡迎㗎啦,正面啲諗吓點改善咪好囉
Apple出嘅android機
條友不嬲係咁 依條柒頭模EE出哂名唔願面對120Hz係好明顯有分別 係各個台同人嘈 傻閪嚟
好心理好自己部食電發熱iphone先啦 ios又炒車
見親都油頭毒撚用多
英法德瑞士都窮國
仲有上下分屏
睇住歌詞錄音不知幾撚爽
轉 app store 點會得毒撚做?
你有幾個地區嘅銀行 app 已經要分開 download
依家好多人唔移民都開定戶口

iCloud server 放支那幾方便都冇可能用
最平嘅機都唔平
同樣價錢 an 機都唔會 lag
開源係世界大勢
linux 電腦都開始抬頭
尤其係啲舊電腦換 linux 快勁多
中晒
Apple啲巧取豪奪 乞人憎野就抄到足(無得換電,無得耳筒接頭,無火牛等等),好野唔見佢學下。
近年Google play仲要非常嚴格咁Region lock,俾錢佢賺都咁麻煩,真係DKLM
邊扮到有錢
拎住部 iPhone X
rich 極有限
幾多人真係拎最新款
你 google genius bar 睇下啲人點屌先
customer experience
追哂你啲回覆

幾乎句句都講左Android 點解唔受歡迎,同埋點解apple 受歡迎
我幫襯開嗰間超市
佢件件貨都賺得多過人
其實班友自己都係咁講
主要原因係跟隊
人買我買
唔駛研究唔駛比較
可以唔用腦
被迫用 iPhone 嘅雙修撚
SD你可以唔用,但應該俾返個選擇權用家決定。
英國計 apple 第一係因為佢拆開晒啲 an brand
咁呢啲唔係即係等於受歡迎咩

點解少人跟An機隊?
大部份人都基本上係鳩揀跟風
問題係跟風跟到有優越感
Apple 出android os電話就ok
An 機都有清泉嘅
Nokia 齊 3.5 指紋 換電 換mon 歐洲牌子
有得揀先至係老闆
係因為受歡迎所以跟風,定係因為跟風所以受歡迎?

唔係冇得揀其他架喎

不過點都好,都肯定係受歡迎啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞