《妖具》-我無啦啦做左個道士,仲要係全香港最大粒果個 ! ?【3】

855 回覆
14 Like 5 Dislike
終於睇到live

個故有啲部分同魔瞳有小小似,但都幾好睇

不過樓豬好多錯字
多謝g持

魔瞳正呀可能有少少影響

不過樓豬係真係好多錯字

出之前明明都睇左次,但係都係太多
好可惜魔瞳應該要等個孫燒個結局
魔瞳我睇到一半炸等埋結局先睇
我呢個唔洗燒嘅應該
「唉~你地跟我黎啦。你地訓我門口出面,我有報紙。」

「吓?我地偷偷地入去得唔得?」其中一個男子說。

他們在風雨交加的山上行了一整晚,早已心力交瘁,想好好休息一下。

「想做他啲老細口糧我又唔會阻止嘅。我就唔敢係客棧入面住。」

三人立即想起剛才的畫面,便也不敢多說什麼。

「村長…」一個老伯伯帶著一個年輕的男人走進了客棧內,而男子的手上抱著一個小女孩。

昨晚的打更人和那三個男子早早便座在客棧內。

「發生左咩事?咁緊張,仲要叫埋阿天過嚟。」
「村長你見識多啲…你睇下佢。」老婆婆把女子放在猛烈的陽光之下。

「有咩特別?」村長看了看女人沒有什麼特別。

「呢樣就係問題…佢係一隻殭屍!」

「殭屍?」村長也不太相信,女子的容貌完好,身體十分柔軟。

而他相反的是呀發,只是一夜。

呀發身體變得僵硬,滿身盡是濃瘡﹐渾身暗紫色,渾身上下散發出陣陣惡臭。

村長把女子的嘴打開果然看到了尖銳的犬齒。

「呀天你點睇?」

「唔清楚,但高機率係屍蠱變成的人靈殭,如果唔係…就只可能係血屍。」
咁樓豬加速,出密啲啦
唔得嫁我會死
「卓嵐,一般嘅殭屍係點嫁?」

「我知我知!殭屍係人死前最後一口氣形成屍氣而成,因為冇左三…三魂剩低七魄所以變成行屍「食」肉。」

「啱啦~卓嵐真係好叻~不過係行屍走肉。」爺爺走到卓嵐的身旁摸了摸他的頭。

「而人靈殭係指有左人靈智嘅殭屍,簡單講就係保留左三魂的殭屍,所以他的想法智商都保留左落嚟。」

「咁血屍呢?」帶頭嘅男子忍不住沖口而出問到。

「如果係血屍,咁就只可以大家一齊祈禱,然後大家就可以合埋雙眼乖乖地接受死亡。」阿天看着那男子,露出一個他也沒辦法的樣子。

「不過如果佢係血屍,琴晚你地應該都全部死曬。」阿天把卓嵐放下,走到女子的身前。
阿天看到了綁著女子的繩,感覺上有些似曾相識,上面的文字有些像神代文字。

這文字不是太常看到,呀天也只是在日本看過一次,不應該會出現在這裡才對。

阿天立即感到一絲不對勁的地方,便走到打更人的面前。

「係咪就係佢地三個帶黎?」

「係。」得到了打更人的確定之後便直接走向帶頭的男子。

「你好!我係香港靈異協會會長陳鴻天,點稱呼?同埋介唔介意講比我聽佢點解搞成咁。」

「我叫呀賢…佢係我個女芯芯…件事係咁嘅…最開始係因為我趕在佢出去…一日都怪我!唔係佢唔會變成咁!」呀賢一說起便開始眼濕濕。
(呀賢視角)

「你走呀!夠膽你就走出呢個門口!我當冇生過你呢個女!」

「走咪走!今次我走左就唔會番黎!」

「咁多野講!走你咪走囉!最多當生少個!」我座在沙發上喝著酒。

「成日講講講,咪又係得個講字。」

「我唔講囉!再見!」芯芯拿起手機便走了出門。

「走吖~走吖!走左唔好番黎!」

過了一天…二天…三天芯芯再也沒有回來。

這也是第一次芯芯離家出走這麼久,平時也只會是一兩小時便回家。
我把所有能夠打的電話都打了一遍,芯芯的電話更是打了上百遍,甚至找了警察。

但警察能夠做嘅事並不多,我也只能像神經病一般在村裡到處找女兒。

「阿賢…不如試下問一問呢兩日黎左嘅先生。佢可能有啲符弗再唔得到時再算…」村內的老人告訴我,我仿佛找到了希望。

村內的老人帶我去到一個日本老先生的住處,他幫我先打了聲招呼,所以一去到先生那裏他便已經大致知道了我的情況。

「放心賢仔你大約嘅情況我已經了解了。」老先生說著不太流利的廣東話。

「你可以給我女兒的名字和物品嗎?」

「佢叫陳深芯。你係咪知我個女係邊?」我把女兒我照片給了老先生。

「冷靜啲…我能幫就幫,盡力而為。」
文呢?
星期六日係冇文嫁

不嬲都係1-5出文
老先生拿出了一條毒蟲放在那照片上,口中念着不知是什麼的經文。

毒蟲不斷掙扎,下一秒便突然間爆開,無數條小蟲從毒蟲體內鑽出。

小蟲排成了一種沒有看過的圖案,然後便死去。

「找到了。」老先生自顧自地說著。

「搵到嗱?我個女佢係邊吖?」我立刻追問老先生,但老先生卻是搖搖頭。

「搵係搵到但生死未卜…」

「芯芯死咗?」

「去睇下先知道,也不是太遠…」

不是太遠?但我早便把村莊翻天覆地盤找過一遍,不可能會找不到芯芯。
老先生把我們都帶到村旁的山內,那裏有一個山洞,山洞前有一座土地廟,但土地的神像是裂開一半的。

「應該就係入面…」老先生把一袋東西交給我和老人。

「入到去你就知有咩用…」

老先生帶頭走了進去,果然一進去瞬間那袋東西便發出的光芒。

洞內十分陰暗又潮濕,時不時還會有一些不知明的聲音。

「噓~」老先生停了下來,也示意眾人安靜下來。

老先生口中再道念念有詞,雙手快速結印,一道光芒從老先生的衣服內飛出。

隱約可以看到一個女子的背影,蹲在地上撕咬著些什麼。
不如用AI整D圖加字仲好睇啦
我有諗過但整極都好似怪怪地
好過無,不防一試
重點係我懶
唔知幾時有時間,得閒就整下
「芯芯?」

「點解…」女子聽到聲音後立即回頭看去,女子的臉上血跡斑斑,但也隱約見到是芯芯的樣子。

「別過去!」老先生立即反應過來,女子已經不是正常人。

老先生快速地雙手結印,一條比人高的巨型毒蛇從地上出現,瞬間來到了女子的身邊,緊緊纏著女子的身體。

「嘻嘻~」女子發出了陰森的笑聲,大蛇的表情變得十分的痛苦,鮮血不斷流出。

老先生再次雙手結印一條比蛇還大的毒蟲不知從那出現。

毒蟲把女子和大蛇一同包緊,而老先生便從腰間抽出一條麻繩,麻繩上滿是文字。
老先生瞬間移動到毒蟲的頭上,在毒蟲鬆開的瞬間便用麻繩綁住女子。

「等陣!你話係蟲?」阿天打斷了阿賢的說話,他想到了一些東西,看了一眼老村長,村長也有相同的想法。

「無錯,係我見過最大嘅蟲,一定唔會記錯。」

「個老先生呢?」

「老先生完成所有之後就話有急事要番日本,之後村入面的老人先話比我地呢度可能會救到我個女。」

「你知唔知佢叫咩名?」

「唔知,但我記得佢身上有一個好特別嘅紋身,好似係一個圓形加五角星的紋身。」

阿天立即拿出了一支筆畫了一個差不多的圖案。
「係啦係啦!就係咁!但中間多一隻眼,隻眼中間好似係個時鐘咁嘅!你地識老先生嫁?」

「迪叔,睇黎又係實驗室…」呀天再看了一眼老村長。

「日本黎用蟲,應該係一個蠱師,好有可能係做呢個蠱嘅人。」迪叔分析了一下便大概猜到了一點。

「睇黎個老先生就係害你個女嘅人。」迪叔去拍一拍阿賢的肩膀。

女屍的雙手突然動了一動,雙眼猛然睜開。

迪叔留意到女子的情況,立刻叫眾人散開。

「甲子護我身,甲戌保我形。甲申固我命,甲午守我魂。甲辰鎮我靈,甲寅育我真。急急如律令!」迪叔把六張藍符丟在四周,一道無形的結界護著眾人。

女屍躺在床上對著眾人怒目而視。
女屍身上多了許多蛔蟲爬出,但也被符紙形成的法陣攔截下來。

「嘻嘻!哈哈哈哈!」女屍突然大笑不止。

「呀!!!」迪叔的身後傳來陣陣的慘叫聲。

老婆婆滿頭大汗,手上的皮膚以極快的速度潰爛,連冰針都來不及拿出來。

「咩事?」
「咚咚咚!無事平安!」老頭子立即打起鑼更。

「吼!!」老婆婆雙眼佈滿血絲,一手便把老頭子抬去,銅鑼也掉在地上。

「呀迪救命!」打更人最怕便是埋身肉搏,隨身的銅鑼更掉在了地上,等同於連反抗的能力也失去了。

「天靈靈﹐地靈靈﹐八卦相錯重疊生﹐六十四卦化萬象﹐天地造化定乾坤。」迪叔瞬間把六十四張藍符同時丟出。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞