《妖具》-我無啦啦做左個道士,仲要係全香港最大粒果個 ! ?【3】

855 回覆
14 Like 5 Dislike
Push
推推推
我都輕輕推一推
「成為驅魔人本身就須要唔完全相信上帝同撒旦。但卻要熟悉魔鬼、神更要與他們同在。」

「跟據我地驅魔人嘅『歷史』所有嘅神、魔都只係一個稱呼,本來就係同一個源頭。」

「呢個世界冇絕對嘅正義同邪惡。而邊一面係正義邊一面係邪惡係取決於你選擇相信邊一邊。」

「嗱~第一堂你砍開假人個心口就當落堂。」保羅把一把短刀丟給我。

「咁簡單?」我心想居然如此簡單,要劃破假人的胸膛有何難道。

保羅偷偷地笑了一個,便揮手示意我先嘗試一下。

我一刀劃落假人的胸口沒有如我預期的一樣皮開肉綻,只是留下了一條淺淺的痕跡。
我不相信便再用力劃過一刀,跟剛才的情況一樣,傷不了假人的分毫。

我愈看愈覺得這把刀有些熟悉,我輕輕在手指上劃了一下,果然就是剛才保羅用來嚇我的刀。

「你玩我?」我把刀丟到地上,明顯一把未開刃嘅刀跟本劃不開假人的胸口。

保羅把手中的煙頭彈到我臉上,就在我分神的瞬間保羅拾起地上的短刀,一下子便劃破了假人的胸口。

「無人係百分百的天才,只係你地唔知人地付出左幾多努力。」保羅把刀再次丟給我。

「當然啦除左我之外。」保羅再次坐回那張長椅之上。

我手中拿著短刀,想必保羅也經歷過一番努力才有今時今日的力量。
好精彩 用左幾日由0睇到live左

睇黎ching對唔同宗教都做左好多research 用另一個角度(冇絕對正邪)講番d大家都耳熟能詳嘅故事好犀利

快d出文啦
多謝支持

可能自己本身對鬼神呢方面有啲興趣,就睇多左啲呢方面嘅野

不過我出文都一樣咁慢每日打太多會唔知自己打緊乜
但保羅其實沒有說謊,他是真正的天才。

(保羅15歲時)

「你叫保羅?」一個男人看著手中的文件,看了看這個平平無奇的「小朋友」。

「嗯。」保羅只是平淡地回應著,臉上沒有一絲的表情變化。

「你有咩驅魔嘅經驗?」

「冇…」

「咁有冇接受過任何類型的驅魔訓練?」

「冇…」那男人聽到後搲著頭,看著那些資料苦惱著。

「唉…咁你跟我黎…」男人把保羅帶到訓練驅魔人的地方。
「點解會有人推薦你黎嫁。」男人對於保羅來到十分不解。

保羅一語不發地跟著那個男人。

「不過照上堂先。」訓練場內有兩個與保羅差不多年紀的人在訓練中。

「第一堂…你劃開個假人心口就當你可以落堂。」那男人把一把刀丟向保羅。

保羅接過刀卻沒有任何動作,那男人也對保羅不屑一顧,走到一旁的長椅上默默地抽起香煙。

「喂…」他身旁的一名女子一邊揮刀一邊叫喚著保羅。

「你係咪有咩唔明吖,有咩唔明可以問我,唔好煩老師,唔係佢會發火嫁。」那女孩指了指坐在長椅上的男人,然後做了一個扮魔鬼的表情。
Paul係咪一野搞掂
唔知呢天才都要努力既
有文未
「呢把刀未開刃嫁,你試100次都唔會砍得開。」

「黎,我教你。」女孩手把手教保羅如何握緊刀。

「刀要反手揸咁先揸得穩。」女孩的手散發出微弱的一絲光芒,然後一用力便把假人的胸口割破。

「係咪睇落好簡單呢?,但係其實要用靈…」話未說完便被保羅打斷了。

「我試下…」保羅跟著那女孩的動作,一下便把假人的胸口割開了。

「一般快嘅都要兩三個月,而我都學左足足三日,你之前學過?」

「冇…」老師也留意到這邊的情況,再次仔細看了看那些資料。
「哼!」老師看著資料嘴角偷偷上揚。

「陳鴻天呀,陳鴻天你又係邊度發掘左啲怪物新人比我教。」

「唉算啦…睇在大家都係十道嘅臉上。」老師看著他們兩人,繼續點起下一根香煙。

老師一步步走近兩人,從後靠近兩人。

「你地兩個咁好傾,不如你地兩個暫時成為一個team。」

「er….我就叫『老師』,保羅之後你地兩個都會跟我,你地做自我介紹先啦。」

「你好我叫狄娜。」狄娜伸出左手。

「我係保羅。」保羅十分靦腆地握了握狄娜的右手。
出左文
「ok你地都認識左啦,咁狄娜早過你入黎,咁佢係你師姐,有咩唔明就問佢啦。總知無咩野都唔好煩我啦。」老師不負責任地再次走回那長椅之上,再一次抽起香煙。

「兩個天才之間到底可以撞出啲咩火花。」老師意味深長地看著兩人。

「保羅你啱啱點做到嫁?你真係第一次?」狄娜十分好奇。

「真係…睇就明…」

「保羅你怕羞呀?」狄娜一臉看穿了保羅的表情。

「放心有咩唔識我會教你嫁啦。」狄娜搭起保羅的肩膀。

「嗱~既然你已經學識第一堂,我地依加去食飯,我請。」
老師一聽到狄娜請食飯便瞬間來到兩人的身後。

「係咪有人請食飯?好!我地一齊去慶祝下保羅嘅加入。」

「老師係咪應該你黎請呢?」狄娜一臉嘅無奈。

「狄娜妹妹唔好咁小氣啦~請多個姐~冇理由係乞兒兜度嗱飯食嫁,我地去食咩拉麵?」老師很快便推開了狄娜的問題。

很快狄娜把自己從老師身上學的東西都教給了保羅,保羅的吸收能力也異常強大,住住只要示範一次至兩次他便能夠學會。

實戰來說保羅是一等一的天才,時不時亦會把他應為可以改善的地方教給狄娜。

而狄娜便是理論派一等一的天才幾乎是過目不忘,也經常告訴保羅一些理論歷史等等的東西。

保羅是狄娜的老師,狄娜也是保羅的老師。兩人互相幫助很快便成長起來,成長的速度也遠超過老師的想像。
狄娜點死
邊有人死姐
老師把基本的東西教給他們後,他們便會自己加入新的東西,舉一反三。

所以基本上老師大部分時間都只是座在長椅抽煙,跟他們出出任務,事後再吃一餐他們請的飯菜。

短短的兩年間,兩人成為了驅魔師中的風雲人物,成為了一些驅魔人望塵莫及的存在。

冷冰冰的保羅也在這兩年間慢慢被狄娜的熱情所融化,基本上在外人的眼中就是一對小情侶般的存在。

突然有一天老師把他們叫到長椅的一旁。

「狄娜…保羅…你地相唔相信主的存在?」老師把口中的煙吐出。

「當然相信!」狄娜堅定地回答老師的問題。
「哈哈~」老師看著天花板放聲大笑。

「基本上我可以教比你地嘅野就係得咁多。」

「最後我再教你地一樣野,亦都係我認為最重要既野。」

「雖然而家同你哋講遲咗少少,但要成為驅魔人本身就須要唔完全相信上帝同撒旦。」

「驅魔就要了解魔鬼,主係魔鬼定神住住都係一線之差。」

「我地要熟悉魔鬼、神並要與他們同在。」

「而唯一可以相信嘅就只有自己,同身邊既同伴。」老師拉起狄娜和保羅的手,把兩人的手疊在一起。
霞姨準備
冇飯盒呀
我咁好人點會隨便叫人攞飯盒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞