《妖具》-我無啦啦做左個道士,仲要係全香港最大粒果個 ! ?【3】

855 回覆
14 Like 5 Dislike
聲音有些熟悉,但一時半刻又想不起來。

「邊個?」張天師第一個回頭卻偏偏見不到人。

「本天師在此!邊個夠膽放肆?」張天師打算虛張聲勢,但敵在暗他們在明,作用也不太大。

「哈哈~天師?根據資料張保星先係龍虎山天師,你又係邊個?」

「哈哈保星正正係我師弟!只係本天師唔願比龍虎山所束縛…」

張天師十分輕鬆便編出一個近乎完美的故事。

「你到底何方神聖?」崎駿聽張天師的回答後便已經知道這只是一個江湖騙子,但他也只能專心對付暗藏的敵人。
「教會到底點解會知?」黑暗中那人也有相同的想法,重點只放左在崎駿身上。

「哈哈…其實教會唔知,但你應該係實驗室嘅人,不如放左我同Aoio走,我當咩都唔知,其實我不太想管其他人的生死,只想救回Aoio。」

「可以!睇下你本身有冇呢個實力。」

「Aoio應該都係水深火熱之中。」

Aoio的尖叫聲此起彼落,響亮的慘叫環繞整個空間。

崎駿雖然表面不在乎其他人,但他也偷偷按下了教會的求救訊號。

「天真!」神秘人一把刀飛出,把崎駿手中的求救器打了下來。
「歡迎黎到鎖羅盆村!」神秘人慢慢走出,那人正正是單拳超人…

「25…」崎駿發現了單拳超人手上的25號的紋身,便已經猜到他的身份。

「你地自求多福…」崎駿拍了拍張天師和經理人的肩膀。

「再見!」崎駿拔腿狂奔,他雖然是教會的核心成員,但他不是實戰人員,普普通通的驅魔或許可以,但對付實驗室,他想也不敢想。

「喂…喂…!」張天師想叫停崎駿,但瞬間便消失得無影無蹤,想叫也叫不住。

「哈哈~放心!今日一個都走唔到,同你地講鎖羅盆村一夜消失嘅真相」

「都係算~你地自己體驗下。」25號露出笑容,便消失在迷霧之中。
(以前鎖羅盆村)

山中風雨雷電交加,四個男子帶著一個女子走著山路。

「呀女頂住呀…嗚…頂住…去到鎖羅盆村就有得救嫁啦。」

「快啦!幫手㩒住佢!」三個男人用盡全力按著架上的女子。

女子看起來十分嬌小,但三個男子也按不住他。

「仲有幾耐?我就快㩒佢唔住!」

「就到啦!」帶頭的男子看了看地圖,應該也差不多了。

「頂!」男子慘叫一聲,手被女子抓出了一道深深的傷口。
「嘻嘻~哈哈哈!」女子詭異地笑著。

「奇怪,點解仲未見條村?」帶頭的男子估計應該差不多但連一些皮毛也沒看到。

再向前行多十分鐘,也只見到一些廢墟,像是已經荒廢了很久的村落。

「喂!到未啊!我…我…㩒佢唔住啦。」被抓傷的男人感覺到身體有些不對勁,身體開始發冷。

「到左…」帶頭的男子再三確定,這裡便是老人口中的鎖羅盆村。

「吓?呢度邊似呀!」

「點算呀!我覺得不如算啦!放佢係度自生自滅!我想走啦!」

「你傻左呀!我個女、你契女黎嫁,一世人兩兄弟唔係依加先黎縮沙?」
「但係…」

「冇但係!你唔救我自己去搵!」

「喂!呀發佢有啲唔妥!」被抓傷的男人開始口吐白沫,雙眼反白,身體不斷顫抖。

「快!綁住佢!呀女發病之前就係咁!」

三人立即把兩人綁在一起,前車之鑒綁的時候特別小心謹慎,怕會像呀發一樣。

「頂!又多一個!」

「村長明明話到左鎖羅盆村就有救…呃我!」那父親一腳便呀起一粒石頭,把不甘和憤怒都發洩在石頭之上。

「咚!」一下清脆的銅鑼聲傳入耳中。
乜嘢係「起一粒石頭」?!
踢起打錯字
等我頭先對住粒石係咁呀佢都唔郁添
咁係你呀得唔夠大聲
建議大聲啲再試下
「天乾物燥,小心火燭!咚~!」一把男人聲傳入眾人的耳中。

「打更?」一條荒廢了的村莊又怎麼會有人打更。

「關門關窗,防盜防賊,防妖防魔防屍變。咚~!」

這個打更人說的話好像又與平常的不太相同。

「呀!收聲!」呀發雙手抱頭,十分厭惡打更的聲音。

「平安無事~!咚咚咚!」連續三下快速的打更聲,一張符紙直飛呀發的腦門。

「年輕人…點解帶咁大份大禮黎?」一個打更的老人緩緩走出。
帶頭的人立刻意識到在這裡出現的肯定是高人,雖然不知來意,但為了女兒也只能賭一賭運氣。

「前輩,請問呢度係咪鎖羅盆村?」

「你地係度搵鎖羅盆村?」打更人立即警覺起來。

「我地村嘅老人話比我地聽,係得呢個地方先可以救到我個女。」

「邊條村?」

「荔枝窩村,前輩一定要救下佢!」

「咚!」打更人慢慢走近女子,在他的耳邊打了一下銅鑼。

女子沒有特別的反應,反而看著打更人笑了起來。
「唉…你地跟我黎啦,我帶你地入村,我都處理唔到。」打更人看到情況後便轉身離開,一路走向荒廢了的村莊。

「咚~開!」打更人打了一下銅鑼,便大喊一聲。

但眼前的景象卻毫無變化,依舊是風雨交加的廢棄村莊。

老頭子突然之間,神秘地消失得無影無蹤。

「人呢?」三人都難以置信地看着對方,他們是同一時間看到老頭子的消失。

「鬼…?」其中一人害怕得雙腳顫抖。

「鬼咩鬼?入黎啦!」一隻手憑空出現,像是看魔術一樣。
聽到是老頭子的聲音便跟了進去。

「見つかった~(發現了~)」一個神秘人一直在暗中觀察著眾人。

三人一進村落便發現不再是廢墟,也沒有風雨雷電。

「呢邊!」老頭子走到一間客棧前。

「夜啦,有咩都聽朝再算。」

「伯耶婆,開門有客到!」頭老子敲著門。

「嘈完未呀!客滿呀!」一把女聲十分不滿地大叫出來,雖然嘴上不饒人,但還是乖乖把門打開了。

「果邊。」老頭子指向五人,老婆婆也跟著老頭的視線看去。
「死老鬼玩野呀?我地唔收活人。同埋警告你唔好亂帶人入村!」老婆婆罵了老頭子一句後便轉身離開。

「等陣!唔係呢三個。」

「三個?」老婆婆明明看到五個人,他也知道老頭子應該也不會無端端帶人入村。

「你鼎鼎大名嘅打更人都搞唔掂,黎搵我做咩?」

老婆婆口中說著,身體卻很誠實地轉了回來走向五人。

「我?哈哈~捉鬼就叻姐,講到殭屍我都係門外漢。你先係專家嘛~」

「得啦~唔洗再吹啦。」
「殭屍?我個女他係病左炸!」

「妖!死開啦!」老婆婆沒有理會男子,還一手把男人推開。

「老鬼借個更黎。」老頭子聽後沒有多想便把手中的東西掉給了老婆婆。

「咚咚咚~」快速連敲三下之後,女人的反應依舊一樣,毫無反應。

「鎖魂鑼都冇用?有啲特別…」

「係咪因為佢唔係殭屍?」男子仍然心存一絲希望。

「只係有啲特別姐,我未見過咁嘅殭屍,但係佢一定係殭屍。」老婆婆斬釘截鐵地說著,沒有給男人半點的希望。
人數咁奇怪既
原來我早幾篇睇錯人數
嚇一嚇仲以為我亂左
樓主快出文!用左一日半追曬勁好睇
今晚就出多謝g持
「唔信?咚咚咚~」老婆婆再次敲了三下銅鑼,呀發十分痛苦地扭動身體,口中不斷重複「收聲…收聲…」

「老鬼比番你~」老婆婆把東西還給老頭子。

「呢兩個今晚就留係客棧先啦…其他你搞掂。」

老婆婆從口袋裏掏出一道白符,一道符化作七道金光打進兩人體內。

呀發立即暈了過去,但女人卻又是毫無反應。

「奇怪…老鬼你有冇見過呢種情況?」老婆婆開始不太能理解。

「試下封埋佢三魂?」老頭子提出自己的想法,但老婆婆卻搖搖頭。

「殭屍一早就冇左三魂,只有傳說中嘅…」
老婆婆望向女子,但也不太敢妄下判斷,但也謹慎起見拿出一張白色符紙。

三道金光打左女子頭上的三個位,同時有三道紅光由女子的頭上爆發而出,瞬間吞噬了那三道金光。

「頂!大獲!」老婆婆也沒想到會出現這個情況。

「天地無極!冰魄封三魂,封!」老婆婆在衣袖裏掏出三支冰針。

老婆婆一手插到女子頭上爆發紅光的位置,三支冰針溶化在頭上,同時紅光侵蝕了老婆婆的雙手。

老婆婆縮開雙手,冰針亦同時發揮到功效,女子開始閉上眼睛…

「天地無極!」老婆婆把兩支冰針插在自己身上。

「咚咚咚!無事平安!」老頭子看到瞬間快速敲起銅鑼,老婆婆手上的紅色瞬間被一道柔和的金氣包圍起來。
「老鬼攞糯米黎!快!」老頭子瞬間消失在眾人眼前,過了十多秒便不知從那拿出一桶糯米。

老婆婆把雙手插進糯米桶內,糯米瞬間變成了黑色,老婆婆的面上亦出現了痛苦表情。

就這樣沉默地過了十多分鐘沒有任何一個人敢出聲音,直至老婆婆把雙手從桶內抽出來。

「妖!老貓燒鬚添!差啲命都比埋佢。」老婆婆雙手放到身後。

「老鬼最衰都係你,比埋曬啲爛主意!」老婆婆一腳伸向老頭子,老頭子腿上捱了一腳,瞬間跪倒在地上。

「咁我都唔知…」

「下次再亂出主意我就吉死你!」老婆婆拿出三支冰針要脅老頭子。
「下次一定唔會!」老頭子十分識趣說。

「唉…依加算係封印左佢,但客棧此終有客棧的規矩。老鬼呢三個你帶番去先。」

「但係我屋企冇…」話未說完便能感受到老婆婆傳來的殺氣。

「我會通知靈異協會,聽日7點叫埋村長一齊係番呢度等,到時再詳細講下發生左乜嘢事。」

「但係呢…」

「冇但係就算我同意,入面果幾個老細都唔會同意。」

「總之你自己諗辦法解決啦!我帶佢地兩個一齊入去先。」

老婆婆兩張符分別飛到兩人的頭上,兩人瞬間站起,主動跳入客棧之內,老婆婆也關上了大門。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞