《妖具》-我無啦啦做左個道士,仲要係全香港最大粒果個 ! ?【3】

855 回覆
14 Like 5 Dislike
之前就識既仲要咁叫法1號係和尚,咁應該係佢了
可能得鴻天一個識佢

不過你諗嘅人可能同1號同時出過場
「No,No,No!」1號擺了擺手指。

「呀天,其實係你打破左呢個世界嘅平衡,我先迫不得已出手。」

「哈哈~就憑我可以打破呢個世界嘅平衡?你變得幽默左。」鴻天打酒杯的酒一飲而盡。

「油墨的漫畫入面畫,不過其實我都唔知佢畫咩,我估計應該係,所以有殺錯冇放過。」1號拍了拍鴻天的肩膀,一臉的不在乎。

「畢竟只有單純善良的人先可以睇明油墨真正畫的野,你想睇得明難啲囉。」

「我唔善良咩?」

「你嘅長島冰茶。」調酒師把長島冰茶遞到1號的面前。
「和尚都飲得酒咩?」

「酒肉穿腸過,佛祖心中留。」1號回答完調酒師的問題黎便喝了一啖。

「鴻天…冇諗到你會轉左一種方式再次出現。」

「咁你想再殺我一次?」鴻天渾身散出了雄厚的力量酒杯都被震出了一道裂痕。

「NoNo…我今次係黎幫你。」

「上帝已經召集好十一門徒同耶蘇,就差一個猶大…」1號看了看調酒師。

「而鴻天你就淨係的你自己同調酒師猶大先生。」

突然酒吧的電燈不斷地閃爍…
「鴻天其實我好期待再一次見到神魔大戰,等我都成為今次歷史嘅見証人。」

「到底係"天堂"一還是係"地獄"會成為今次的嬴家?」

1號看了看電燈閃爍得比剛才快了很多,心裡已經有個大概。

「睇黎今日唔止我一個不速之客…」1號把酒一飲而盡。

一個身穿白色實驗袍的男人,從門外走進來。

「牛奶巧克力!」一進來便大喊一聲然後便一下子走到1號旁座了起來。

門鈴再一次響起,這次是一個乞丐捉著一隻馬騮走了進來。
「女兒紅!同我入滿佢!」乞丐把手中的葫蘆直接遞給猶大。

「呢隻死馬騮比杯水佢得啦!」

「鈴鐺~」一個風華絕代的女子走了過來。

「哎喲~撒旦好耐冇見。」直接把整個身體捱在鴻天的背後,手直接伸向鴻天的褲檔裡。

「唔好玩…」鴻天一下子捉著那女子的手,反手便把女子拉進自己的懷中。

「唔得~奴家已經有空空。」

「死降龍有種放開本大聖,我再同你大戰300回合!」六耳獼猴不斷攻擊降龍但就是打不過他。

「死馬騮又扮空空!」玉藻前從鴻天的懷中跳出,在六耳獼猴的臉上就是一下又一下的瘋狂撕咬。
「哈哈~」他的一聲大笑眾人都同時警戒了起來。

「睇黎咁齊人,大家都仲係公平,咁我都係走啦!走之前再講個消息比你地聽…」

「"天堂"已經開始行動,"地獄"再懶懶閒恐怕形勢將會變成一面倒的狀態。」

1號把外套穿好,慢慢走到門口。

「係喎…差啲就漏左…就當係酒錢~」1號把兩件封印了的妖具丟向眾人,鴻天輕輕一躍接住了兩件妖具,分別是一把槍和一支鷹頭柺杖。

再次望向1號他早已經消失得無影無蹤。

「教主…」一個斷臂的男人站在神秘人的身旁。
而這個男人就站在酒吧對面的天台,從窗外看清了剛剛發生的一切。

「我睇到…」

「撒旦已經復活…嘻嘻…」神秘人瘋狂地大笑著。

「陳鴻天估唔到你變成左撒旦,全靠一號我地先知道你終於復活。」

神秘人手中拿著一個檔案,檔案上正正是1號的資料。

「23號係時候動用一下佢地實驗室的資源,比佢個仔一啲驚喜…」

「我就去見一見老朋友,幫佢地再準備一啲禮物。」
終於睇到live咗
多謝g持
(新界的某地方)

「張師父你地準備好未?」一個女子正在架設著攝影機。

一個穿著道士袍的道士向他的徒弟點頭表示。

「師父已經準備好…」

那女子點起了一根煙,繼續檢查著設備。

「嗱~一陣師父唔洗咁緊張!」女子檢查完後走到師父的身前,把一根煙遞給師父他們兩人。

「整支?」

師父拿了一根點了起來,而徒弟便拒絕了。

「同你地講左先,我就唔信呢啲怪力亂神嘅野嘅。」
「雨裘個直播紅左,依加呢類型直播先搵錢。」

「我比咁多錢你地,一陣我最重視嘅係效果,你一陣燒下符,搞呢搞路,最重要係個畫面效果,明唔明白?」

「明白!明白!」徒弟回應著女子,而張師父卻像煞有介事一般望向天空。

「寧可信其有,不可信其無…」張師父丟起一張符紙,符紙憑空自燃起來。

張師父站了起來,再配合一陣神秘的陰風,在月光之下素有仙風道骨的感覺。

「又係一個玩魔術表演,自從做在探靈直播我都已經見唔少。(女子自言自語地說著)」

那女子依舊不相信,把煙弄熄滅之後便走到攝影機前。
角色多到唔係好記得啲陣營
教主係一路以黎嘅暗中觀察嘅神秘人,1號係實驗室boss
「呀俊,準備定啲護身符。」

「唔好意思我想問下係係得我地三個?」

「梗係唔係啦~你地兩個奀挑鬼命黎個流浪漢你地都搞唔掂啦。我經理人接緊啲觀眾過黎應該有加埋我五個人左右,應該都差唔多到…」

果然一架私家車從遠處駛來,女子看到車駛來,立即把煙頭丟掉,拿起化妝盒補妝。

駕車的經理人下車,帶著三名男觀眾下車。

三個男觀眾有一個看起來十分健碩,一個看著像星君鼠斯斯文文的西裝男,以及一個獨臂嘅男子。

「hello~你地好呀~」女子像是變了一個人一樣變得十分可愛,與剛才的判若兩人。
「Aoio~你真人真係好可愛~」西裝男看到女子後十分的興奮,想一下攬著女子,但被經理人攔了下來。

「冷靜啲~你一定係星哈利路亞啦。」Aoio走上前叫經理人退下。

「係呀…你記得我?」

「我記得每一位觀眾,由其是你地~你地每一個super chat我都有睇曬。」其實Aoio是靠西裝男身上的十字架估計他是誰。

「你係男上加男~初見~」Aoio走到健碩男面前,讀出他最常留言的句子,健碩男興奮不已。

「你係單拳超人~」獨臂男的表現不一樣十分的冷淡,Aoio想他應該是害羞吧。
1號=實驗室大佬,教主一路都冇出現 用神秘人多
教主出場唔多
「各位為左咁多位嘅安全,同你地介紹番呢位係張天師同佢嘅徒弟。」Aoio我經理人向眾人介紹張天師兩人。

「今日全程都會同我地一齊同行。」

「嗱~呢個就係護身符,你地一人一個。」

「$1500一個~(呀俊在經理人的耳邊偷偷地說)」

呀俊便停在經理人的身邊,等經理人示意才打算發下去。

「搶錢呀你!(經理人咬牙切齒地在呀俊的耳邊說著)」

「咁你比唔比吖?」經理人現在騎虎難下,畢竟呀俊剛剛已經大聲說了一人一個要是不給他們會破壞形象「我比…」
「不過等直播開始左先派。」

「直播已經準備好啦~咁多位準備好未?」Aoio 已經設定好全部的東西,經理人便跑到Aoio身前拿起攝影機和設備。

「咁開始啦~3~2~1~開始!」

「welcome youtoo,welcome you ~我係大家嘅嗷嗚~嗷嗚~Aoio~」

「初見~初見~咁多位大家好~大家睇到我地今日youtoo上嘅標題相信大家已經知道今日要去邊啦~」

「冇錯啦~就係頂頂大名…一夜消失的鎖羅盆村。」Aoio裝作恐怖的聲音。

「Aoio真係好驚驚呀~不過好彩今日請到幾位朋友仔同我地一齊探靈。有請佢地介紹一下自己先。」
「大家好,我係男上加男。」

「我係單拳超人…」

「我係星哈利路亞,各位放心我一定會保護好Aoio!」

(留言區)

「單拳超人睇落超勁!」
「單拳真係獨臂,係咪收埋左隻手。」
「男上加男勁大隻<3己經想再加上去。」
「西裝毒撚咁細粒仲想保護好Aoio?」
「我只信單拳,睇佢平時留言應該識啲野!」
「西裝佬好似仲要係耶撚,一陣會唔會嚇到賴尿。真人版星君鼠(偷笑~」
「男上加男:恐懼來自於武力不足!」

「多謝你,星哈利路亞。不過為左咁多位嘅安全,我地有請張天師。」Aoio鼓掌邀請張天師走到鏡頭的中間。
「大家好~我係呀俊,呢位係我師父張天師。」呀後對鏡頭十分活躍,但張天師卻十分冷淡。

單拳超人與星哈利路亞才注意到張天師。

「你好!我係教會的神父崎駿,我地有冇係靈異協會見過?」不知是不是平日的職業病,崎駿像是忘記了鏡頭的存在一樣。

(留言區)

「自爆?」
「都話係耶撚嫁啦!」
「張天師睇落好有料…」
「靈異協會?」
「師父vs神父係咪一陣要打?」
「神父係咪要唱教會歌驅鬼(偷笑)」

「星哈利路亞,我地仲直播緊嫁!唔好自爆好唔好呀!各位啱啱大家咩都聽唔到!忘記忘記~大家依加應該要咩都唔記得!」Aoio一臉委屈,但很快便可愛地向著鏡頭施法。
「本天師都好耐冇見過小藍女俠…」張天師自從在華富村與兩人一別後便把小藍同靈異協會的名字深刻的落印在腦海之中。

「哦…」崎駿聽到佢認識小藍後便幾乎可以確定他的身份。

「Aoio~你叫的崎駿都得嫁!星哈利路亞咁橋口,直接叫我崎駿仲親近。」崎駿像是變了一個人一樣,樣子看起來十分的猥瑣。

「好…好…崎駿…」Aoio要不是在鏡頭前一早便打了崎駿一頓。

「嗱,呢度係護身護身符一人一個。」俊仔把兜內的護身符拿出分給他們。

「我係神父唔洗啦。」到給崎駿的時候便被拒絕了,單拳超人也拒絕了護身符。
「扣番三千…」經理人走到呀俊的身旁輕聲地說。

「一陣先比番你,我地逐個收嘅。」

「咁我地就正式開始…」Aoio把符掛在胸前,便走在張天師的身旁。

眾人慢慢走到一個像是廢墟的地方,途中除了暗了一點什麼事情都沒有發生。

突然一陣陰風吹來…

「噓…」Aoio好像聽到了什麼。

「嘻嘻…」一陣女聲從一旁的草叢中傳出。

現場除了自己以外根本就沒有第二個女子,Aoio直播這麼久也只是第一次遇到這種情況。
「嘻嘻~ 」一聲更加清晰的聲音出現。

(留言區)

「我都聽到!!Aoio快啲走!」
「+1」
「+1」
「勁清晰,有冇咁猛?」
「節目效果姐。」

留言區也亂作了一團,但現場的人卻十分淡定,除左經理人之外每一個都仿佛見慣了大場面。

「哇!好恐怖,大家有冇聽到?」Aoio立即裝作十分害怕的樣子。

但實際上一點也不害怕,只是想著到底是誰在那邊搞事情。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞