《妖具》-我無啦啦做左個道士,仲要係全香港最大粒果個 ! ?【2】

1001 回覆
32 Like 7 Dislike
雙修走左甜係都冇野睇
推推
「想變強你要做好覺悟....」呀行的表情再次變得嚴肅了起來。

「做好會死嘅覺悟...」不單單小藍聽到後感覺到訝異﹐我聽到也難以置信﹐但我卻不能作出任何回應。

小藍聽到後沉默了一會兒。「如果你啱啱講嘅係真﹐就算只有1%機會我都會試。」

小藍的眼神無比的堅定﹐仿佛對於死亡絲毫不畏懼。

「有覺悟就好﹐不過做師父嘅又點會睇住你死。」呀行上前拍一拍小藍的肩膊﹐讓他放鬆一點。

呀行在背包中拿出了一條鑰匙﹐一條我也不知道它存在的鑰匙。

「小藍你應該知道咩係妖具?」小藍知道什麼是妖具﹐但其實對妖具的認識並不深。
「妖具其實分左三個等級﹐有十二件神器、七十二件魔具、同最普通嘅妖具。」

「不過我地一般都統稱之為妖具。」

「如果你要變強﹐除左修煉以外﹐妖具都係一種方法。」

「呢條鑰匙就係打開一件我係日本搵到嘅魔具。」

「一係就係你征服佢將佢變成你嘅能力﹐一係就你變成妖...即係死....」呀行把鑰匙放到小藍的手中﹐另外還有一對摺了的白紙。

「想唔想變強﹐決定權就係你手上。」

「呀行有樣好重要嘅嘢話俾你聽﹐千奇唔好比人知你有業鏡同果5支旗仔﹐我就係因為呢兩樣野而死。」連張道仲這樣強的人也因「它們」而死﹐我如果比其他人知道﹐可能死了也不知發生了什麼。

「你地慢慢諗清楚﹐呀行希望下次再見你已經準備好。」呀行露出了一個意味深長的笑容。

「接住落嚟嘅新世界就交比你地兩個﹐我走啦~」

「呀~順帶一提業鏡嘅能力係隨機嘅﹐不過我已經幫你封印咗修羅道同埋天道。再見~!」手中的戒指原本閃爍著的紅光消失了。

我再次拿回身體的控制權﹐雖然心中有無數個問題。但在拿回的一瞬間﹐感覺到天旋地轉。好像牆壁、房間的擺設都在動﹐在我倒下的時候看到小藍專心地看著手中的白紙﹐絲毫沒有留意到我。
推推
不知為何我感覺到有一條滑溜溜的東西在我的臉上不斷地來回。我不知為何睜不大雙眼,好像好累…好累…這就是地獄嗎?

難道在女鬼沖過來的一瞬間我已經死了?張道仲和小藍的事都只是我的幻想?

「汪!」在我耳邊傳來一聲狗吠聲。

「小黑你話你聞到杏仁味?」一把十分熟悉的男人聲出現。

「達明?都係嘅佢應該仲死得早過我,不過都好起碼黃泉路上有個伴。咁小藍呢?佢冇事吖嘛?」我在腦海中不斷浮現出小劇場。

「咁我已經知道兇手嘅手法,真相只有一個(日文)!」熟悉的背景音樂響起﹐加上那死神小學生專有的台詞。

「汪」
「就係氰化物中毒。」

「呀~!」一聲撕心裂肺的叫聲。

「大金依度真係好無聊呀,呀行又叫唔醒,大金又唔知幾時番。小黑得番你陪我咋!」

小黑突然一下跳到我的胸膛,肺部受到了重擊。

「咳…咳…」這一下無心之失,成為了我醒過來的契機。

「呀行~你醒啦。」達明十分激動,甚至絲毫感覺不到他有少許的擔心我。

「足足三日啦,終於有人係呢個「地獄」陪我傾下計。」

這個「地獄」有些特別,沒有刀山火海,沒有駭人嘅場面。這裡只是一個普通到沒法再普通的病房,與地獄完全扯不上任何關係。
我慢慢坐起來,這才看到達明。

「搞咩呀?哈~哈」我看到達明忍不住沖口而出。

正所謂「睇人仆街最開心」我完全收不起臉上的笑容。

達明的渾身纏滿了繃帶,除了面上留了少許呼吸的空位外,就只有露出雙眼,總覺得木乃伊差不了多少。

達明嘗試把他扭不太動的脖子,轉過來望看我。

「三日啦﹐你終於醒。」我看到他居然眼眶中流出了眼淚﹐那是感動的淚水。

「三日?原來我已經死左三日啦。」我看著自己的手﹐並沒有像達明的繃帶﹐而且我感覺到十分的真實。
「死左?不過終於有人同我一齊黎到「地獄」啦~!」

「但依度完全唔似係「地獄」。」不論是我坐著的床﹐還是整個環境﹐都與我想像的地獄有很大的差別。

「依加未係...大金番左黎就好難講啦。」達明提起「大金」這個名字時﹐眼神之中充滿了恐懼。

「大金係邊個?」我完全沒有聽過大金這個名字。

「大金....大金係惡魔....魔鬼.....唔係應該用撒旦黎形容佢。」

「吱嘍~」房門緩緩地打開。

「達明...我聽到你好似講緊我壞話喎~」房門外傳來一把男人聲。

「睇黎我要幫你加強治療嘅強度....你準備好未。」達明渾身冒出冷汗﹐身體也在顫抖。
新讀者留名
多謝G持
「哦!終於醒左啦。」門外出現了一個胖子,身穿一身白袍﹐唯一有些突兀的地方就是他腰旁一個中醫木箱。

「達明乜我咁似撒旦咩?」大金沒有理會剛剛醒來的我﹐直接走向達明的身旁。

「真係咁似咩?」大金面帶著詭異的微笑﹐不得不說那笑容有一點點邪惡﹐真有一些撒旦的感覺。

「唔係...完全唔似...大金你係天使...冇錯係天使。」達明的眼神十分慌張。

「咁治療時間開始...」大金把那中醫木箱拿到達明的視野之內。

「唔好埋黎~!!!!!」達明看到木箱後差點嚇暈過去﹐我反而更想知道木箱內有什麼東西能令達明如此害怕。
銀風蛇一口咬到達明的脖子﹐毒液以肉眼可見的速度由大動脈一直擴散。大金立即從腰間拿出銀針﹐在達明的身體多處施針。

「呼~搞掂﹐已經封好曬啲穴道﹐到你地啦。」大金打開木箱﹐任由箱內的的蛇蟲鼠蟻自主地爬到達明的身上﹐很快便爬滿了達明的全身。

不要說達明達明膽小﹐我只是在旁邊看著已經渾身起了雞皮疙瘩。要是放到我的身上﹐應該會直接嚇死。

「金蟬﹐你同我睇住佢地﹐我依邊仲有一個病人。」從大金的身體之內鑽出了一隻發著金光的蟬﹐停在半空之中。

「好啦~到你。」大金便沒有再理會達明﹐而是看著我。
我仿佛在被撒旦凝視﹐我終於明白達明害怕的是什麼。

「陳行聰...你昏迷左三日﹐擘大個口睇下。」大金到我的床尾拿出病歷表。

「冇事﹐之前靈力消耗過大先會昏迷咁耐﹐已經幫你打左支靈藥﹐休息多陣就冇事。」

「你唔係惡魔?我唔洗好似佢咁?」我指著達明。

「我係惡魔?我邊度似。」

「我係巫醫﹐我叫金戈﹐一般人都叫我大金。」

「達明佢全身骨折﹐靈氣反攻五臟六腑﹐導致靈氣中毒。所以先要用銀風蛇的毒幫佢控制﹐再加上....」

大金說了一大堆專業的毒蟲名字﹐什麼黃肥尾蠍,六眼沙蛛﹐我完全不知道是什麼來的。

「叮鈴鈴...叮鈴鈴...」大金的手機響了。

「夠鐘﹐金蟬~」金蟬發出了一些聲音﹐原本爬滿了達明的全身的毒蟲﹐都十分聽話地自動自覺地爬回木箱之內。
好睇,留返個名先
多謝支持
好好睇。出多d仲好睇
多謝支持不過放完工打唔到咁多
文呢
打緊一陣出
「喂 ! 醒啦~」大金走到達明的身旁。

「啪!啪!啪!」大金「輕輕力」拍打達明的臉。

「咩事。」達明的臉紅得像馬騮的屁股一樣﹐已經腫了起來。

「你試下用靈力。」大金叫達明開始嘗試使用靈力﹐但他的雙眼在他使用靈力後開始慢慢充血。

「咳...咳...」達明口中吐出了一些黑色的鮮血。

「夠啦。」大金把達明身上的銀針拔去﹐達明明顯地感覺到血氣順暢了不少。

「睇呢個情況只要多三四日﹐應該就可以出院。」大金用手指沾上了一些黑色的血。
「仲有三四日~呀!」達明聽到還有三四日有一點崩潰。

「係喎~小藍已經幫你交左錢﹐你一陣間自己出院就得。」大金好像突然想起我的存在。

「小藍佢冇事嘛?」我印象中小藍也受了不少的傷。

「冇事﹐佢帶你地兩個過黎果陣仲精神過我﹐點會有咩事。」

「好彩小藍姐係度坐鎮﹐唔係可能今次我就要死係女鬼手上。」看來達明完全不知道之後發生的事﹐把張道仲做的一切都歸功於小藍。

不過這也是一件好事﹐最少張道仲嘅事情不用暴露。

「不過係你昏迷嘅時候除左小藍姐﹐仲有個女仔黎搵你。」
「女仔?」我有些不解﹐這年來和我熟落的女性應該就只有小藍一個﹐應該不會有其他人會來找我。

「佢話你地兩個好快會見﹐跟住佢係你耳邊講左好多野之後就走左。」

「叮~!」我的手機突然響起﹐是一個來自小藍的短訊。

『聽日去老銅玩密室逃脫兩點鐘﹐不見不散。』

「密室逃脫?」之前完全沒有聽小藍提及過。

「原來已經到左依個時間...」大金突如其來的一句﹐打斷了我的想法。

「上次玩密室逃脫差少少出唔番黎。」不知為何達明也有同感。

「自求多福...」大金輕輕拍拍我的肩膊﹐被他說一說令我也有些緊張。

「到底...」我完全不知玩一場密室逃脫﹐到底為什麼要自求多福。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞