《妖具》-我無啦啦做左個道士,仲要係全香港最大粒果個 ! ?【2】

1001 回覆
32 Like 7 Dislike
別西卜只好看看剛才癲狗的位置,癲狗戴著般若面具倒在暗處之中。

「我地實驗室誠邀各位加入!」

「尤其係你陳會長…」般若慢慢望向呀行。

另一邊廂在工廈內的眾人也留意到有些不對勁的地方,想聯絡癲狗但卻與他失去了聯繫。

突然之間所有螢幕在同一時間關掉,在黑色的螢幕中出現了一個淡淡的圖案,亦伴隨著時間的流逝﹐圖案越發清晰。是一個五芒星加一個圓形所組成的標誌﹐而在五芒星中間有一隻眼﹐而眼珠是一個時鐘。

過了一陣子螢幕閃爍了一下,所有的畫面上同時出現了一個帶著般若面具的男人。

「1、2、3聽唔聽到?」那男子在調較鏡頭把鏡頭對好位置後便走到鏡頭對準的中間位置。

「咁多位朋友仔大家好!」

「我係般若…」
「大家又可以叫我19號。」他身穿白色的實驗袍﹐與般若面具十分不搭。

「費話就不多講啦 ! 」19號坐在一張椅子之上﹐開始對著鏡頭演講。

「相信咁多位獵魔公會嘅朋友仔一早就聽聞過我地實驗室﹐又或者你地會認為我地係撒旦教。」

「雖然咁多年黎我地都同撒旦教有住緊密的聯繫﹐但希望你地可以分番清楚我地叫『實驗室』。」

19號做了一個奇怪的手勢﹐把雙手放在胸前形成一個三角型。

「實驗室誠邀各位加入﹐不論各位嘅出身、能力、天賦﹐我地一一都可以幫各位改善。」19號緩緩站起,語氣變得激昂。
「平等才是世界的真理﹐若果世界本身不公平﹐就由我地實驗室去改變。」

「唔知咁多位有冇疑問?任何疑問都可以盡情發問。」

「問問題?嘜佢聽到我地講野嫁咩?」米露有些不解。

「香港靈異協會新界分部部長,體術同控屍嘅專家,身為靈食家但卻冇任何靈力…我講得啱唔啱呀米露小姐?」

米露有些愕然,沒想到對方對他的調查如此徹底。

「我地唔止聽到你嘅說話,而且對你地獵魔公會嘅每一個人都有深入嘅了解。包括啱啱到嘅星雲大師。」

「咁我再問多次有冇疑問?」19嘅淡定若閑,仿佛一切都盡在他掌握之中。
文呢?
「你地嘅目的係咩?」小藍沖口而出。

「啪!啪!啪!」19號無原無故地鼓起掌來。

「呢個問題問得真係好!小藍姐果然係協會最強問問題非常之到位!」

「我地嘅目的只有一個!揭開呢個偽善與謊言嘅世界!為世界帶來平等!」

「依加所謂的平等只係既得利益者所表現出黎嘅偽善與謊言。」

「呢個世界由出生開始就已經注定係唔平等!點解有人係李嘉誠個仔,而有啲人卻出生於第三世界?」

「又有人話上帝關上你一扇門,就會為你打開一扇窗。但又有幾多人到死嘅時候都未見到果一扇窗打開?又有幾多人上帝不單單冇關上佢嘅門,甚至仲為佢開更多更多嘅門?」
「又或者,何為善?何為惡?撒旦就係惡?上帝就係善?」

「點解撒旦就一定係惡,而上帝就一定係善?你知唔知?你又知唔知?」19嘅指著屏幕前嘅眾人問道。

「你唔知、你都唔知。不過我知!原因好簡單,就係因為撒旦係天使戰爭輸左!」

「勝者為王,敗者為寇。歷史從來都只係屬於勝利的一方。」

「試想一下,如果當時天使戰爭若果係撒旦勝出,上帝就會成為壓迫人類嘅魔鬼,而撒旦就會係打倒惡人嘅英雄。」

「如果打破呢個偽善與謊言嘅世界嘅人就係魔、妖。咁我等就算成魔成妖,都唔願係呢個虛偽的世界屈膝求存!」

「我地要做接下來嘅勝利者!揭開呢個偽善與謊言嘅世界,由我地實驗室寫出真正客觀嘅歷史!」
有文啦

最近我開左個新ig

Ig: _baymaxko_

希望大家可以follow下
會慢慢更新番之前果d 最新消息都會係ig 公佈

不知不覺都已經差唔多一年(雖然長期都好似單機

不過多謝大家嘅支持有咩都可以dm 我同我傾下計
好耐無留言尋晚果兩篇文講目的真係可以削減下, d內容可以叫做無內容 簡單講話係佢地組織統治下實現既公平, d字數用去推動下你既故既進度好過你寫一大抽野出黎但零進度

變左我地睇完好空虛, 兩篇野唔洗睇都得咁,本身你個故世界觀已經大, 出文唔算多同快, 搞到近期d故事有點拖得太耐了

新呢兩篇真係好似睇緊近年海賊王咁一堆野但無內容好拖戲 加油
其實呢段嘅內容係想比大家知佢地眼中嘅世界係點

佢地唔係單單一個追求平等嘅組織,而係佢地相信嘅野係呢個世界不被認可嘅事。

想推翻呢個世界認知嘅一切,用佢自己嘅想法說服眾人。點解佢地同撒旦教合作,就係因為對上帝嘅不信任。

不過我出文係慢嘅有時我都想出多d但我又打唔切放完工好攰又唔想斷更,所以體諒下
「咇咇咇咇咇咇咇…」19號的手機響起。

「哎喲~原來我地已經傾左咁耐,有咩下次再傾過。」

「依加已經係下午茶時間。我知你地仲有問題想問我,唔緊要記住我19號,香港分部代言人,之後我地會係逄魔之時再見。」19號揮揮手趕着走到攝影機前。

「到底你地想做被圈養嘅家畜,定還是做一個敢盡去了解真理嘅人?」

「而我地嘅實驗就係令大家有機會可以擁有改變嘅資本,而唔係因為天賦而受到唔公平嘅限制。務求咁多位都可以係同一個起跑線開始了解呢個世界!」

「如果對我地有興趣,你地自然會有方法聯絡我地。」

「最後一句,實驗無上,天理冇償!」19號再次做出那奇怪的手勢,然後便關掉了攝影機。
獵魔公會的所有人都沉默了,思考著剛剛19號所提出的獨特見解,雖然大家都知道是其中一種可能性,但如果是真的﹐便是對信仰的衝擊。

突然之間,獵魔公會的辦公室內傳出一句「實驗無上,天理冇償!」

眾人立即跑到獵魔公會內,只是一個男職員一直重複著一句說話「實驗無上,天理冇償!」

男職員看到眾人的到來,便歪頭用詭異的笑容向著大家笑,那笑容令人不寒而慄,完全無法想像是一個正常人的笑容,那𠝹開的嘴角,跟裂口女一樣。

「實驗無上,天理冇償!」男職員把手中的美工刀一下子刺入頸部,鮮血噴向眾人。

頓時眾人的心都震驚不已,獵魔公會內工作的人都經過嚴格的審查,絕對不可能有邪教的人存在,但男職員的行為卻顛覆了眾人的認知。萬萬沒想到他們居然潛伏得那麼深。
另一邊,般若放下手中的ipad,剛才iPad 中播放著一段影像。

「係你地…」別西卜放棄了抵抗,眼神變得遊離。

「陳會長…你有冇興趣加入我地實驗室。」般若伸出手,示意友好。

我還在思考為什麼他們對我有特別嘅興趣,般若便收回了了友誼之手。

「唔洗急住覆我,反正你同我地室驗室嘅命運一早已經牽連一齊。」

「不過今日嘅目的唔係呢樣….」般若慢慢走向別西卜。

「別西卜,我好掛住你,同埋你朋友仔瑪門都等緊你。」般若拍一拍別西卜的肩膀。
「唔好行埋黎!」別西卜仿佛知道面具下的人是誰。

「做咩咁驚呀?」般若用力按著別西卜。

別西卜吃痛連忙向後退去,拿出蒼蠅變做的手槍向般若射去。

般若也拿出了同款的手槍,別西卜也十分驚訝。

「砰!」兩隻作為子彈的蒼蠅同時碰上,碰上的一瞬間便爆體而亡,那汁液微微濺到別西卜的臉上。

「別西卜呀~別西卜~睇黎太耐你已經唔記得左我啦喎。」般若淡定若閑,但眼神中滲出濃烈的紅光。

「唔好過黎!」別西卜不斷重覆這一句,邊說邊縮,但般若裝作沒有聽到,慢慢走近別西卜。
「掌心雷!」一道閃電直線從背後打向般若,般若一個側身輕鬆躲過,閃電打到地上。

「砰!」般若看也沒看便向後射去,呀行亦留意到般若手上有一隻同款的戒指,在槍發射的同時戒指也發出紅色的光芒。

「天靈靈﹐地靈靈﹐四大金剛護我身。」神秘人瞬間拿出一張符紙﹐手中立即掐出一道法訣。金光覆蓋了他的全身﹐擋下了般若的一擊。

「葉雲…茅山派道士,靈異協會香港分部部長。初次見面幸會~幸會!」

葉雲口中吐出鮮血,雖然擋下了一擊,但也不輕鬆。

「冇事嘛?」我看到連忙攙扶葉雲,這次葉雲沒有帶著兩名道童。

「我冇事!」葉雲一下把我甩開,完全沒有理會我。
「在下茅山 南宗 葉雲 。未請教?」

「般若,實驗室。」

「不過今日我唔可以比你帶佢走。」葉雲指著別西卜。

「咁要睇下你有冇呢個本事。」般若從腰間拿出一條用黑色符碌製成的紙條﹐紙條像是有意識一樣捆著別西卜。

在別西卜碰上紙條的瞬間,身體的所有力量都被吸走了一樣,但別西卜一發力便微微破開了紙條。但手上的手鐲再次發出電流,把別西卜的力量壓制,紙條才繼續把別西卜捆綁住。

「未完成實驗嘅實驗品真係…」般若看了看別西卜身上的紙條。

「天地無極﹐乾坤借法。爆炸符﹐急急如律令!」葉雲丟出爆炸符,爆炸的威力十分巨大,現場掀起濃煙滾滾。
眾人如夢初醒,立即拿出法器。

「人多蝦人少!不過今日冇咩時間同你地玩。」般若鬆一鬆肩膀,語氣中感到有點可惜。

「陰陽流轉﹐黑白無雙﹐以鎖眾魂。」阿泳第一個反應過來,雙眼發出淡淡的紅光,從腰中抽出鐵鏈,向般若飛去。

「白無常?」般若一手捉著鐵鏈,鐵鏈動彈不得。

般若手中的戒指再次發出紅光,另一隻手中憑空出現一條鐵鏈。但好像般若戒指上發出的紅光只有我看到一樣,沒有任何人有留意到。

「點解?」阿泳看到有些不敢相信。據他所知,周婆婆把鎖魂鏈交給他時告訴過他,鎖魂鏈只有一條,而與他相配的另一件妖具-「招魂幡」早以失去了蹤影。

「去!」般若手中的鐵鏈瞬間應聲已出﹐鐵鏈無限延長﹐直接圍繞著阿泳﹐把他牢牢困著。阿泳想學般若般捉著鐵鏈,但鐵鏈發出的熱力令阿泳無法靠近。
「我們的天父,: 願祢的名受顯揚,: 願祢的國來臨,: 願祢的…」雪微與天寶一同念起天主經,手中拿著十字架。

葉雲也沒有閒著,手中的銅錢不斷丟到在般若的腳旁。

般若淡定得不可思議,完全沒有絲毫的緊張。

我本想把困著阿泳的鐵鏈拿掉,但我不管用多大的力氣又拉不開。邊拉邊看著他們的戰鬥,看看有沒有什麼破綻。

天寶從腿旁抽出一把銀制的匕首,便向般若沖去。

天寶出刀快如閃電,連續數刀揮去,快得仿佛有殘影一般。
令人十分震驚的是,般若站著一動不動,硬生生接下所有的砍擊。

但只有天寶知道,他並沒有砍到任何的東西,每一刀般若都以極微小的動作躲開。

「趙家死剩種唔係…係最後嘅傳人,趙天寶同趙雪微,成個趙家都係死係你地手上。」般若面具下的神情有些玩味。

「死剩種…」這三個字不斷在天寶的腦海中回盪著,揮刀的速度慢了很多。

天寶塵封已久的回憶瞬間浮現腦海。

「天寶!13歲生日快樂。」天寶的媽媽在黑暗之中拿出一個蛋糕。

「微微今日唔係度真係嘥曬,你地兩兄妹最鍾意的提拉米蘇,記得留番少少比微微。」

「快啲~媽我要許願。」我只是想快快許完願望便能吃那提拉米蘇。
祈禱
教會打交前一定係祈個禱先
「第一個願望,我想快啲食個蛋糕。」

「第二個願望,我想同爸爸一樣成為一個最犀利嘅鑑定師。」

「第三個願望,一家人開開心心永遠係埋一齊。」

「傻仔黎嘅!我地點會分開。快啲吹蠟燭啦!」媽媽邊笑邊撫摸著我的頭,我便一口氣把13支蠟燭吹滅。

「好~食蛋糕。」媽媽把其中一件放到我的碟子之上。

「呢個送比你。」爸爸把一個盒子交給我。

我一打開便是一個看似是放大鏡一般的工具,我一眼便看出這是平日爸爸工作時手裹拿著的東西。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞