(嘈交要自貼身材)健身資訊討論區120 新手問野請睇#1 -

1001 回覆
6 Like 6 Dislike
大家由唔理傻鳩問題變到鬥鳩答
好似有用啲
聽講健身嘅條J 都好細 真定假?
卡住65kg 上唔到去
加油
食多3 4餐睇下仲卡唔卡
可能真係要 之前食5餐 都上得好快
依個幾月就一直keep 64~65
咁咪繼續食5餐
依家就係keep住5餐都冇乜點上
再加多餐
easy fitness 條肥西幾時收皮?咁撚肥跟你學就死得
都唔串頭po答左個d
上面仲要有條80kg傻鳩識cut唔bulk
咁你之前個90kg點食番黎
如果純粹想增加做gym呢方面嘅知識
走去報nasm/nsca會唔會好傻仔
都差唔多要做 原本係諗住CUTTING先做
做左半年 55 kg 9%bf> 62 kg 14%bf
以前70 kg 18%bf減落黎
原本諗住今次上返70 kg都係15%左右
但發現比想像中肥得快 想clean bulk變左dirty bulk咁
基本上日日都係老麥早餐
著餅+豬柳強包/粉/板燒雞珍寶set+橙汁(唔揀奶,驚飲得太多)
其實會唔會多左 想無咁dirty又唔知食乜好
真係想方便就係避免唔到質素
做二頭個陣 一拎重少少db 隻右手手腕個骹位就會痛 好唔舒服做唔到上去 尤其係用ez bar個陣會痛得特別犀利
但係一放低/做其他動作個陣又冇事
有冇ching試過同我一個情況
金拱門都食
以前唔食早餐長期62-64 kg, 一日食兩餐(lunch 北菇雞飯+燒賣, dinner 屋企)
但自從食多左餐老麥/大家樂早餐
3個月由64升增到70 kg (肥)
肥到身邊啲人出聲話我
5餐64kg都上唔到
咁你個5餐平時係食咩
好大機會做太重夾硬做而出事
以前岩岩開始做gym亂鳩咁焗重量上去
之後一做啞鈴肩上推舉 右膊痛撚硬
然後咁岩疫情停左一年比全身休息恢復
依家無再出事
開始唔注重重量 無左同人比較之心
用心去感受個肌肉發力上去 用力落去
建議巴打都係抖返好先再操
我鏡粉攞正牌食
早餐: 兩隻蛋 麥米片+yogurt+ 豆漿+蘋果
Lunch: 雜扒飯
Tea time: snack eg. protein bar
收工會食條蕉再加7-11兩隻溏心蛋再去操
Dinner: 屋企飯再加兩隻蛋
宵夜: 麥米片+yogurt+ 豆漿+少少生果
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞