(嘈交要自貼身材)健身資訊討論區120 新手問野請睇#1 -

1001 回覆
6 Like 6 Dislike
之前rugby校隊跟操又係操到步步樓梯都沉一沉腳軟
新手想問下理論上如果我想增肌既話, 配合埋重訓要食大約2g/ kg 體重 既 protein, 咁如果我每日額外做cardio 用多 300kcal, 咁我使唔使額外食多喲protein去維持返個增肌效果?
咁多位師兄有冇上過rdx官網買腰帶想問下質素好唔好同埋聽人話要好似好耐先會收到貨
我一星期一次leg day
通常最頭會做squat做得重少少
跟住用啞鈴做rdl就輕d
之後就做機
順序落去Leg press leg extension leg curl
最尾就用啞鈴做lunge
你覺得有無需要練輕重量高下數先
我覺得唔係必要 但有佢嘅好處
如果你真係想加埋入你個leg day routine度
咁不如試下卡拉下拉咁練
可能練兩次大重量 就練一次輕 咁樣樣囉
未必一定要跟呢個建議 自己摸索下
反而我覺得輕重量high rep嘅dl對我無咩用
我會用rdl代替
我想知點解rugby要練腳
我幾鐘意做輕重量
覺得可以集中到去感受個肌肉
想請問下 做有氧 跑步機應該點跑比較有效/唔傷腳?
朋友教話12-13斜度 4.5左右速咁就夠做
其實跑斜or平d比較好?
想問咁多位師兄,大家目測譚仔過橋清湯有幾多卡上網都唔見有人講過成日覺得雞肉x2米唔夠飽,但又驚過橋太高卡
有腳傷做 橢圓形機 會不會好啲
想增肌就唔好做cardio
大個仔啦學下google啦
一半一半
你圓肩成因有好多 背只係其中一樣
參考下,其實唔夠飽叫多碟菜咪得
不過食米線啲餸完全唔夠protein

唔玩跑步機最唔傷腳
有咁多唔傷腳既帶氧做
你偏要做呢樣
唔知咁問係咪博屌,但真係想請教下
RDL玩自重體重嘅幾多先為之合格?

我都一直玩緊輕重量高下數,最近想試下加重,發覺反而自己隻手跟唔上個重量
手握力追唔到RDL進步
一係用勾握 一係用拉力帶
但另外都要練返手握力
至於你話點先算合格 我覺得無呢樣嘢
亦都唔明點解要咁問
仲未話cardio會消肌肉叫人做HIIT都算係咁
想知如果做完一個身體部分
第二日冇感受到痛楚 代唔代表操得唔夠?
我點先知道我嗰日練得足
例如背做二個動作 每個動作10組12下 得唔得
我覺得如果keep開有操
通常第二日d反應係會無咁勁
係 嗰個位有操開
睇力量progression啦
每5個星期一個block
每完一個block都做review
力量有進步就ok
所以唔好狂轉program
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞