(嘈交要自貼身材)健身資訊討論區120 新手問野請睇#1 -

1001 回覆
6 Like 6 Dislike
咁再想問埋巴打你通常每個動作嘅working set係咪都係4組?
我見每個動作四組working set好似好普遍,但係睇有啲youtuber佢地嘅program 好多都係得3組working set
做gym真係孤獨又浪漫好辛苦呀頂硬上
我通常2組做working set, 再加1-2組做back off set
組數純粹你自己鐘意, 冇一定答案
Ching 們有冇人飲gainer?
如果要飲嘅話飲邊隻好
巴打用邊個動作代替
我做skullcrusher手肘會痛
最普通既cable tricep push down
gainer係水魚產品黎, 連content farm都唔會吹奏既野
建議你平時食多D算
咁如果以上面push day tricep press down為例,巴打你會一嚟就做2組working set + 1-2組back off set?定係會喺做2組working set 前做1組warmup set先
tricep呢D細肌肉我會做3 set straight set
因為fatigue唔大 你休息分零鐘回滿血咁濟

我之前講D動作話會做back off既係D玩大重量既動作, 例如push press, bench press, squat, pull up等等
呢D玩完一組之後 下一組會明顯跌watt , 太重又影響技術既
我就會加back off係尾
姐係如果用machine/練細肌肉嘅動作你都係用大約3 straight sets直接做?
通常係
Same
就算做再多warm up都會少少唔舒服
我轉用cable set到hip咁高 用straight bar/ no bar做單邊就冇事
但冇得churskull crusher再轉close grip bench好正
close grip bench 我發現用Incline bench個三頭會應好多
唔知點解
因爲bar落點高左 所以三頭stretch多左?
完全冇IDEA
純粹有日張flat bench比人用緊
我就走去incline bench玩
從此就冇去返平bench推三頭
巴打睇pubmed好勁
女唔做得尖咩
試完allin 同 Mars芋頭味
都係覺得Mars好味d
人地意思唔係咁,絲打唔洗起晒鋼

大家講緊有部份女(當然男都有)
健身觀念錯晒又唔睇懶人包,又固執己見

利申絲,做開CD rom都學到好多野
讀理科應該冇人冇睇過pubmed?
gym左大半年體重由90kg落到80kg
body fat 由20%落到8% 而家想bulk番上去但食極都係keep住80kg左右 又唔想飲gainer 都唔知點搞
可能incline 向心個陣前臂同上臂夾角比flat bench細過90度 姐係比平時郁既幅度大左 e.g. 60度去到接近180度比90度去180多d
做得 不過問埋啲傻閪問題咪屌下囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞