(嘈交要自貼身材)健身資訊討論區120 新手問野請睇#1 -

1001 回覆
6 Like 6 Dislike
想請教吓
如果左右背睇落嘅size 同埋力量都好唔平衡
左邊大力好多 可以點改善?
應該暫停操左邊先定點
分邊操一樣下數
依家暫時係呢個approach
但做一樣嘅重量 左邊可以輕鬆做12下+
右邊做到7,8下已經要drop
咁係咪要就一就右手齊齊做輕啲?
用右邊12下個重量做左邊
新手發問

想問下操背做坐姿划船
較重一格,做6,7下就無力,做唔足全程動作 (8成左右啦)
較輕一格,就做15下up都仲未力竭

咁其實較輕一格做 定較重一格做好啲?

同埋做平板臥推 推胸果陣
個胸未酸,但已經無力再推(第二日有肌肉痛)
係隻手唔夠力 / 心肺太差?

唔該各位
1. 一定係較重,至少做到5下就夠

2. 夾左胸先推,最後做多啲三頭isolate動作,慢慢改善,之後先轉返先推後夾
係呀 所以玩左幾堂無再玩落去
頭一兩堂算ok
但知道你唔繼續買就開始好hea囉
呢個價大把選擇
如果食多啲蛋白質嘅原因係做完weight training 之後肌肉有損傷要修復

咁做cardio嗰時同樣肌肉都有損傷所以要額外食多啲protein?
訓練次序建議:
1. 熱身先 squat前要做下body weight one leg atg squat/ goblin squat
2.要用core穩定既大複合動作 例如 任何型式既free weight squat , deadlift , lunge
3.用機既compound 例如 leg press
4.isolation 例如 leg curl, leg extension
5. calf
1.更係做輕d 做靚個動作 夾個陣hold 一陣慢放

2.推胸最好係第一套動作 做最大重量之後單關節再之後先慢慢玩機
瘦撚應該操邊度先好?
同埋打完針隔幾耐先開始做比較好?
胸背腳
應該食野先
最近做gym 想增磅 食緊protein 好似增好慢 洗唔洗買gainer 因為食唔夠 一食多就肚痛
少食多餐
多餐都會肚痛 因為食多左
餐餐食差唔多450 g嘅白飯,卡左係68公斤好耐,
每日卡路里input差唔多3000幾
全部
我都係做開全身 有咩機冇人玩就去玩
不過可能唔係做局部所以做完都冇咩痛嘅感覺
係咪純粹我做得唔夠重?
唔洗
因為大部份protein只係用黎刺激增長
你一日實際所生既肌肉有20g已經好勁
一日20g 一年已經7300g 成7公斤
其餘既蛋白質扣除你身體基本所需
係用黎浪費 但如果你唔浪費果大部份protein, 你就唔會生果20g肌肉
1日食2g per kg就夠
雖然食多冇壞

有興趣可以睇下layne norton既how protein works
唔係叫你一日玩哂全部肌肉
你推人嘅動作其實主要唔係靠上身
係靠腳同glutes
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞