(嘈交要自貼身材)健身資訊討論區120 新手問野請睇#1 -

1001 回覆
6 Like 6 Dislike
搵油尖旺有YOGA做的FITNESS, 500或樓下價錢
我都係估
佢拎Classic Physique champ果陣出過條片好詳細講佢routine
呢個時候就係差唔多台灣CHANNEL興起講PPL既時候
C bum佢拍片 一時push day 一時又chest day
Bro split撚轉左ppl 兩年
Push pull leg一星期可以hit到兩次肌肉呀好嘢嚟

乜split都好自己試下咪估邊種最啱自己
我暫時就覺得自己full body咁操係最好
對於我個人嚟講 我一個星期最多淨係做到25 set 一次做哂同分兩次做一樣 一次做哂仲爽
我都係, 發現frequency上升, total volume下降, 反而break through左plateau
由fullbody x 3 變左Push, Back+Leg *3
真係要自己試過先知邊樣好
我好唔鐘諗bro split完某一部位好撚痠嘅感覺
所以轉ppl
但leg day都係好撚痠
再轉full body
問題解決
我呢三個月先開始full body
各方面都有進步
而且doms對生活嘅影響又細左
有冇人飲過N-MASS? 有冇話好難飲?
點解啲人咁鍾意拎住某種操法當做係金科玉律 大清律例
最奇怪佢地講得出d研究玩ppl好過bro split但又上黎問
係咪代表連登仔有公信力過班科學家
背點操厚啲
闊就夠闊
但個人個身好薄
最後決定左要creatine loading 但係一日二十粒真係幾多下 仲要全部都咁大粒
闊手row rackpull
冇咗「我要努力減肥」post之後依啲問題即刻出返嚟
Barbell row, t bar row
買左丸
主要貪ppl快搞掂
而家冇晒dorian yates HIT信徒架啦
個個push day都掉10幾20個exercise list上黎問有乜野可以加
入一轉隔離個post見到好多呢啲人
你share冇問題
但唔好講到一定/最好/唔行呢條路唔得
其實我又覺得bro split定 PPL 分別都唔大
要重要果個位係progression method同execution
但從來冇人討論過
我覺得唔同split無咩好討論
大家都有個啱自己嘅操法
但唔同動作點玩就真係可以傾下嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞