(嘈交要自貼身材)健身資訊討論區120 新手問野請睇#1 -

1001 回覆
6 Like 6 Dislike
做20KG做到要借力就drop去15KG
hiit班=bullshit
一班人做hiit邊有可以chur到100%
膊....已半放棄....
本身瘦底178cm長年gym極都係得66kg

7月開始決心增重 乜柒都食 1星期做3-4日gym 1星期有做~2日帶氧
無飲增重粉 剩係有飲蛋白粉
依加上到73.5kg 個肚腩開始大左同埋手臂線條開始唔明顯

size我就未滿意既 但你地覺得我應該繼續keep住增重定開始要減脂
你增得太快 9成脂肪黎
7月66kg
而家73.5kg????

如果你初做尖, 頭一年應該只會增大約10kg
睇黎要食返健康D
咁都叫唔伏?註場條友明明乜鳩都唔識 教db bench都柒柒下 淨係一味話唔係咁 你教得柒人地緊係唔識推喇 睇連登真係勿認真
想知snap fitness kwun tong係咪好hardsell
leg day後有冇方法recover得快啲
而家一個禮拜兩日做腳
成日都痛到仆街
Check check呢期有冇progressive overload
操腳好易overtrain
有機會要降volume
Leg day完後日 冇⼀步係行得到係咪正常?樓梯都行唔到一格
呢次我練埋leg extension 而我不嬲只練squat
唔知係咪active左我一直都冇用過既肌肉
搞到我成隻腳係痛到直唔到。。
巴打做幾重?
70kg 我65kg
唔正常
幾錢堂? 可以揀教練?
複合式動作應該玩大重量少下數
定低重量多下數好d
各有各好
我就兩樣練哂 例如我一星期squat兩次
一日會係大重量少下數 另一日就玩返輕啲咁
參觀過一次之後每隔幾日就會whatsapp問我join唔join
仲打過幾次電話嚟最後blk咗
正常架平時冇練刺激好撚大 你試下練埋小腿
小腿肌會扯行兩三日如果冇練過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞