(嘈交要自貼身材)健身資訊討論區120 新手問野請睇#1 -

1001 回覆
6 Like 6 Dislike
呢排日日做幾個鐘運動(有cardio有重訓)又節食(夠protein) 但體重升咗少少 應該係多咗muscle 想問問究竟幾時先會跌返
主要目的係減肥 次要係想pat大啲同腳d肉唔好fing下fing下我個gym routine係

leg pull 15下 x4
leg press 15下x4
squat (攞住個15lbs嘅啞鈴) 15下x4
cardio ~60min

想問問咁多位有無問題
最近減完脂滿意了
諗住慢慢食番2-4星期maintenance level 先
有無師兄有咩心得分享
too much cardio
我每餐加100g飯 一星期後冇變化就ok
岩岩開始做gym 11日中做左6日
但明顯發現做二頭肌個陣
完全發唔到力
連舉返之前未開過gym個陣既重量都舉唔起
係咩原因係咪過左量
Cardio 太多
想問下如果我push day 最後一個動作係tricep press down,我可以做到17.5kg 8下,我應該做
10kg/12
12.5kg/12
15kg/12
17.5kg/8
然後下一次push day睇吓可唔可以
10kg/12
12.5kg/12
15kg/12
17.5kg/9

定係
17.5kg/8 X 4set
然後下一次gym睇吓可唔可以
17.5kg/9 X 4set

有冇人join過champ fitness
見佢係tko開間24 好似大過間離247場
有無話每日加幾多carbs?
師兄Fat有無調整個percentage?
30protein 20fat 50carbs 首先你要食夠卡先
10kg/12 - 1RM : 14 kg <熱身
12.5kg/12 - 1RM : 17.5 kg (around 7-10 RIR) <熱身
15kg/12 - 1RM : 21 kg
17.5kg/8 - 1RM : 21.7 kg

總共做左2 set
---------------------------------------
17.5kg/8 X 4set

總共做左4 set

通常未熱身先會做pyramid上,
你都推左成日, 個三頭熱身已經足夠 唔需要金字塔啦
唔該巴打

如果我push day 做大約6個動作
Bench press
Shoulder press
Decline press
Lateral raises
Slull crusher
Press down

係咪可以頭2個動作pyramid上,大約每個動作2組warm up set,2組working set,跟著後面4個動作都用straight set?
skullcrusher 我會熱身上
因為個tricep會摺晒 同埋 係摺晒既情況下好食力
條strength curve 好唔平衡咁食晒落最難發力既位置
最好熱足身先玩重 避免tendonitis
想問如果做gym拉傷左 除左敷冰仲有咩可以做
休息 隔幾日無好轉就睇physio
睇醫生 休息
可唔可以做無重量/最輕嘅?
1 做咁輕不如唔好做
2 再架重傷你有排都唔洗做 等變瘦撚
傷就抖 唔怕傷上加傷咪照做
仆街 無啦啦有痛風 醫生話減脂太快有機會 自己上網睇食得太多蛋白? 又要休返幾日
Thx 我試下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞