(嘈交要自貼身材)健身資訊討論區120 新手問野請睇#1 -

1001 回覆
6 Like 6 Dislike
唔怪之叫人搵教練唔洗搵ifbb pro
原來r 撈
教練點做到三餅squat但一餅DL
係呀,2018年佢已經做咗2年教練,然後比個新手(?)絲識得多過佢,係幾有趣架

所以我好同意佢話望到都嬲架,不過都幾年前,佢都有所增長嘅,笑下咪算
其實女仔玩6日點會太強
女仔食到嘅volume大過男仔
想問下有冇source, 想學嘢
每幾頁就有人問係咪要加volume
做緊25set胸仲問係咪要加
https://www.youtube.com/watch?v=4g-Gsr1ygUg
或者唔應該講volume
而係女仔recover能力正常比男性好
同埋女仔冇咁易攰
所以按咁嚟講可以set得密啲
我都係睇nsce 本cpt書講
如果我冇記錯嘅話
nsca
啲research有少少cherry picking
同埋有啲explanation 唔太合理
不過overall幾有趣
多謝分享
真係?
定係generally 女性train對muscle damage比較細所以回復得比較快?
你咁講意思係因為女性舉嘅重量較低所以damage少?
如果按你咁講應該唔啱 因訓練強度造成嘅damage應該係相對上
但如果係因為女性比較多type1muscle咁佢地都冇咁易攰(雖然我唔明點解啲女仔隨便做下都話攰)
而女性recover得比較快 我記得係因為Hormones嘅影響
好似係 我記性差
始終好難做到個好系統性嘅研究直接比較男女training volume嘅分別
只可以拆開一個個會影響training volume嘅factor嚟睇
利申 本身對training volume嘅重要性都有疑問
去到最後呢啲都係跟書講
落到場都係睇住個對象耐唔耐操
唔通因為佢係女仔 本書講女仔耐操就勁加組比佢唔睇實際情況咩
以上資料子宮參考
子宮參考
好有趣
搞到想買你講嗰本書嚟睇
不過師兄講得啱 最終都係睇情況睇人而定
子宮參考
咁三年進步都可以好大
唔做deadlift嗰啲傻西嚟
增肌期間早餐食兩塊面包+穀物+奶
計過都有15g蛋白質 但會唔會太低卡?
依家62kg 但14%bf 肉騰騰咁有啲頂唔順
會,去老麥嗌個干牛河
做HIIT減肥啦
一日做十個八個鐘實瘦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞