(嘈交要自貼身材)健身資訊討論區120 新手問野請睇#1 -

1001 回覆
6 Like 6 Dislike
自已學健身學得越耐
每次操嘅動作就越少
由bro spli到ppl再到full body
闊到咁上下就會厚 做下窄手都有幫助
自己做conventional deadlift 會厚啲
新手一星期操兩至三日係咪太少?平日真係好難放工去到,最多一日,星期六日都會去操。每次都係操一個部位,例如淨操腳,胸,背,手臂膊頭咁。
唔係 3日好夠
堅持, progression,exercise selection先係重點
咁樣佢地覺得係叫做有program掛
我上youtube睇d鬼佬channel話一星期操一個部位唔夠,不過我PT話新手同以我嘅目標嚟講係足夠。

我啱啱開始無耐,次次操完兩日後都痛到仆街,想操密啲都唔得

但食嘢休息方面就有跟足嘅,食好多蛋白質上磅,希望堅持到對身型會有改善!
如果抽唔到時間 三日full body 會好啲
咁你都識講 痛到仆街又點操得咁密
比啲肌肉習慣左先再諗要點排啦
明白,唔可以心急,thank you
佢地對比既係效率
研究邊樣係最快最有效build muscle
你要既只係點樣build muscle
果10% 20%速度既分別 對新手黎講真係唔太重要

你而家又話操完痛到仆街 姐係volume intensity control得唔好
你諗下點樣可以令自己KEEP住操落去又唔影響日常生活仲好

上面有巴打話full body 其實對新手真係幾好
學動作快好多 CUT走晒D低效率動作 淨係FOCUS COMPOUND LIFT
不過你自己鐘唔鐘意就係另一回事 始終都係要自己ENJOY 你先會逼到自己去盡
識野 去除junk volume
講日本怪談
利申 追足山田巴咁多個post
點解lifting memes又關事lifting memes派花生咋
想問有冇人有join group class,想有一班人做運動減肥為主,見有TRX又HIIT class,唔係好知邊個好
新手想請教下成日聽到兩派講法
1. 20kg 10下
2. 15kg 15下
到底邊種訓練模式好啲?
20kg有機會到最後一兩組姿勢因為借力而唔靚
但15kg又唔多夠喉咁
睇你自己 咪兩樣都試下睇下邊樣舒服
只要你知道自己做緊啱嘅野 知自己做咩就唔使驚
就算佢地大隻又點 好快見唔到佢地喺gym房 到時候你就大隻過佢地
你操大隻啲夜晚就會喺你牀下底出現
17.5 12下
20kg 做唔到10下可以8下 8-12呢個range都係肌肥大
新手安全緊要 唔好炒form太誇張 練好mind muscle connection 再慢慢加重
唔知點解前膊操唔大 推膊推極都唔pump 反而飛前膊就脹 即使推膊玩4010都係三頭脹同攰
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞