(嘈交要自貼身材)健身資訊討論區120 新手問野請睇#1 -

1001 回覆
6 Like 6 Dislike
要計⋯係咪喪食蛋白 亂食係會出事
我以前都試過咁
有無大約條數可能知點計 我依家主要都係蛋白質為主 減脂方面真係好明顯的 依家唯有減少2隻雞蛋的蛋白 可能會好d
可能我操唔夠?d蛋白質多過頭?我自己都唔知 但我為左唔痛風要減少食蛋白質就岩 今日食少左隻腳立即無咁痛 可能我狂飲水都有影響
好唔該巴打

咁我想問吓巴打你做skull crusher係會做幾多working set & warm up set?
拉親邊度?
邊個話食3-4x體重呀師兄 研究指出2.5-3克/公斤不會對人體有害或影響成果 多數人都係攝取2.2-2.6/公斤 再提高都唔會有太大成效
啱㗎啦
一於繼續操 傷多幾錢重
身體傷都唔識得停嘅人 係連身體健康管理都做唔好嘅人
學識操嘢之前 學好個心態先啦
搞清楚先 有左gout唔可以食太多肉, 同埋食太多肉會引致gout係2個唔同既statement
gout成因仲未有係好清楚 但基因係佔好重既比重
你身體7成uric acid 係自製, 只有3成係受你飲食影響
你求其上網搵一搵都搵到好多correlation既研究
冇一個係講到明causation
食生果都有correlation添
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27697882/
似係你本身已經有呢個問題多D
返工之後做gym大家會帶咩袋 又裝belt又裝衫同水樽個啲 近排裝開個袋爛爛地

我覺得你比較似多咗fat
同啲肥閪講減肥真係嘥鳩氣
通常2組 空bar同 70% target weight
每一rep都慢慢增加rom直到full range為止
同埋唔好太急
等關節滑液膜流出足夠滑液要d時間
由第一組warm up set到 working set大約2min
我肘關節奶過野而家冇做skullcrusher
笑左 覺得係muscle, 想點
warm up
記得佢本身都唔係真係肥
以前一直都未試過 可能減得太快有影響 醫生同自己google都咁講
呢d女好撚煩 入黎阻住晒討論
成日做完個肩頸位都痛
係咪借力借多左
但我照鏡睇自己做動作
真係做岩都唔多唔少會用到舊肉
想問點改善好
沉肩
唔話你聽 話咗你聽我仲使做全尖最大隻最型嗰個
我估係你第一組%rm太重form唔靚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞