《我的MK妹同桌》第二季(2)

1001 回覆
127 Like 8 Dislike
文呢

一出發嗰下,子晴嚇到攬到我實一實,隔住個救生衣,都好似感受到子晴心口嘅澎湃咁,唔知係咪心理作用。
但玩緊嘅當下就無再諗太多,幾次係就嚟反艇嘅邊緣游走,因為都feel到個離心力,個師傅轉彎嗰下真係有「就反啦、就後啦」個錯覺。
最後係無心理準備嘅情況下落咗水,全部一齊跌曬落水,有個長頭髮嘅女仔係我隔離,蕃薯仔都係我隔離,我以為佢係呀詩嚟,下意識咁攬住佢。
但腰嗰個手感好似有啲唔係幾一樣⋯⋯
當我發現係子晴嘅時候,已經一臉尷尬。

「下???」我大聲到嚇親正準備上糖水嘅女職員,我連忙同佢講Sorry。

「搞咩啊?」我好奇一問,而且係極之好奇,佢哋兩個明明好地地㗎喎!而且蕃薯仔呢一年又陪呀詩retake咗一年,理應感情更加深厚先係。

「你哋唔係好地地㗎咩?蕃薯仔佢好愛你㗎喎。」

「我知佢好愛我啊,亦都知佢好就我,但原來咁樣,會加速愛情嘅熄滅。」哇⋯⋯咁抽像嘅?佢中文應該考得幾高分。

「唔明。」我直言。

「我簡單啲講,姐係越係咁樣遷就,其實會更加快無咗層火花,我哋甚至連交都無嗌過⋯⋯我都唔知我係呢般關係裡面,算唔算係幸福。」

「你話佢唔錫我,唔寵我咩?又唔係,理應係好幸福先至係,但我就係無乜邊個moment感受到幸福。」

「佢份人比較木訥,唔識啲咩浪漫嘢,亦都好好,但就係⋯⋯就係咁囉。」

子晴長長咁嘆咗口氣:「唉⋯⋯」

「唔知點講好。」佢無奈。

咁樣講完,我又有啲明子晴想表達啲咩,但我實在覺得如果佢哋兩個咁樣分手,好可惜。

「蕃薯仔佢本身就係咁,由你識佢嗰刻就知佢係毒撚嚟,當你應承話同佢拍拖嗰陣,佢真係好開心好開心,雖然佢好傻,啊⋯⋯我係指嗰個樣,但係佢為咗想俾最好嘅嘢你,盡曬力。」

我諗返起蕃薯仔前排成日話唔得閒,要陪子晴溫書,我有問過佢陪人溫書唔悶㗎咩?

「唔悶啊,我哋一路以嚟拍拖都係咁。」呢句說話好touch到我,真心。

因為對我嚟講,真係悶到仆街,我會無幾耐就想打機瞓教,但係蕃薯仔唔同,呢個就係佢對拍拖從一而終嘅睇法。一路都係咁,有咩問題啊?

蕃薯仔唔想變㗎其實,只係現實都要焗住人變咋嘛。

「唉⋯⋯呢啲嘢我都知,所以我先話諗咋嘛,我都成日說服自己咁樣無問題,我同蕃薯仔一齊係開心,我哋去台灣grad trip嗰陣都好開心。」

「但係當我問自己係咪真係幸福嘅時候,我真係無辦法好肯定咁答到自己,你明唔明啊?」

我無出聲答我,我都係度思索緊,靜靜咁食每次嚟呢間鋪都會嗌嘅芒果西米露。

「咁你呢?你有無諗過同呀詩分手?」我估唔到子晴會突然間咁樣問。
live

感受到bad end嘅味道
陪呀詩retake
ntr
推推推推推
又打錯字
打錯字嘅後果就係派帽了
push
推推
晏啲出文
呢段時間忙緊下個禮拜放榜啲嘢
「老實講,係有諗過嘅。」我覺得喺子晴面前唔需要隱瞞啲咩,佢連呢啲事都同得我講,就無咩好唔老實了。

人如果唔同人分享下自己嘅話,會屈住屈住,好苦悶㗎。

「所以我哋都係諗下,我覺得會諗過係好正常,證明真係認真思考過你哋兩個係咪真係啱繼續係埋一齊,而唔係盲目地因為一齊得耐,而勉強自己繼續係埋一齊。」

「但係我想像唔到有一日同蕃薯仔分手後,會變成點。」子晴講完後,無望住我,低頭食糖水。

突然個話題變得沉重。

「我之前同呀詩分開過,嗰段日子生不如死,我同佢好難得先再係返埋一齊,但呢排⋯⋯我覺得我哋慢慢越行越遠咁,就好似我哋兩個本來喺同一個星球,卻慢慢分裂成兩個星球咁。」

「呀詩都好愛你㗎。」子晴抬起頭,望住我意味不明咁笑。

屌⋯⋯我load咗兩秒先明,然後同佢相視而笑,子晴抄我講嗰句嘢,佢講得無錯,但就係咁矛盾同埋無奈。

「就係因為對方係咁愛自己,所以搞到我哋有分手呢個念頭嘅自己,覺得自己好撚賤⋯⋯係咪?」子晴一語中的,我苦笑咁點頭,認同佢所講嘅嘢。

「咁你真係諗住同蕃薯仔分手?」我認真問。

「唔知啊⋯⋯」

「你有無同佢講過啊?」

「無,我都唔知點講好,就連同你講,我都係唔知點開口講。」

「最後你咪又係忍唔住講咗?」我笑住串返佢。

「頂你啊!」子晴伸手過嚟打我。

咁樣嘅對話好似去返中學咁,坐佢隔離間唔時係度打打鬧鬧,呢啲光景日後買少見少。

「我覺得你哋真係傾下好啲喎,有心行落去就好好地傾下啦。」我講。

「其實道理我哋都明,但做起上嚟唔係咁易,而且仲好受心情影響⋯…」

子晴接住講:「你同呀詩都可以好好傾下㗎,係咪?我哋兩個啲問題都好似,好似同緊自己個影子對話咁,都幾搞笑。」

「點估唔到一年後嘅我哋,會傾呢啲嘢。」我答子晴。
有人在線上就繼續出
無就晏啲再問過
快出
在 快
嗰晚我哋傾到好夜,糖水就食得好快,但我哋斷唔到個話題,就係街上面周圍行下。

子晴佢順利入返U,佢呢一年捱得都好辛苦,無人陪你,每日起身靠嘅就係自己嘅意志力起身,然後溫書做卷,為嘅就係想提升短短嘅一至兩個level,做到攰嗰陣就睇下中文小說放鬆下,呢個就係佢唯一嘅娛樂啦,係屋企嗰陣。

其次就係同蕃薯仔去圖書館溫書,佢溫緊書嗰陣,蕃薯仔就咁坐係佢隔離睇下書玩下手機,或者睇佢。

「咁你有無去玩Ocamp啊?」同時我都想知蕃薯仔俾唔俾子晴去Ocamp。

「無啊,我對呢啲無乜興趣,可能我呢一年太摺,無乜朋友,我都好習慣呢種模式,有幾個真心嘅朋友係度,對我嚟講就夠啦。」

「你諗嘢理性得好成熟。」我忍唔住講。

「個人選擇嚟姐,都唔關成唔成熟事。」

「好成熟啊!!」我派下膠。

「哈!」子晴搞嘢咁一拳打埋嚟,佢都陪我膠埋一份。

「你話你咪成日都搏大啊?都唔知呀詩點忍你⋯⋯」

「我同佢都少咗見,平時都少咗嘢傾,不過佢唔洗點忍我,因為佢份人都膠下膠下。」係人哋面對提起自己女朋友,原來係會掛住佢。

就喺呢個當下,我好掛住呀詩,好想依家拖住嘅就係佢。

「都係嘅,我都想見下佢,可惜佢呢排都唔得閒,連佢男朋友都唔得閒見。」邪惡咁對住我笑,條仆街。

呢一晚我哋傾到好夜,傾到夠皮先走,我哋正處於青春嘅中央,我哋仲有好多時間可以揮霍,所以幾夜都好,都可以慢慢暢談。

當第二日嘅時候,一切瞬間回復正常,嗰種心入面嘅空虛感,籠罩得更加犀利。

我諗返起子晴嗰段說話,亦接受唔到依家呢種感覺,決定等呀詩完咗Ocamp之後,好好地傾下,溝通下。
晏啲返嚟再繼續出
小推
會唔會NTR?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞