《我的MK妹同桌》第二季(2)

1001 回覆
127 Like 8 Dislike
有文
在線上
在線
等更
推推推推推推
呀詩出camp嗰陣好開心咁打俾我。

「我出camp啦!」我收咗工之後接到佢嘅電話。

「有無掛住我?」佢喺電話入面好興奮咁講,只不過我聽到無辦法有咩同感,我知道呀詩帶個組係新嘅體驗,實會有好多感受,但我無經歷過,無辦法身同感受,只能夠聽佢分享。

「我頭先仲期望話你會嚟接我添,點知出到嚟人影都無個⋯⋯」呀詩似係抱怨,但其實係撒嬌。

「我頭先返緊工啊嘛。」我有啲冷冷咁講。

「咁你出唔出嚟食啲嘢啊?」佢難得好有興致咁講。

「我食咗嘢啦喎。」我講完之後,電話裡頭靜咗幾秒,我即刻補返句:「陪你食啲嘢都ok嘅!」

如果唔係呀詩落唔到台,不過我諗係時候趁呢個機會好好地溝通下。

「咁你想食咩啊?」

「你食咗嘢啊嘛!你頭先食咗咩咪食咩囉!」佢小氣到,平時嘅佢就係咁。

反而咁樣令我猶豫係咪應該講?係咪最近我諗多?係度杞人憂天?

「我頭先食空氣啊。」

「你!李建強!你要我食空氣啊?」呀詩難以置信。

「唔係,係我食姐,你想食咩就食咩㗎啦!」又要費力氹佢,先前嘅擔憂暫時得以一掃而空。

佢揀咗間餐廳食,一路話好肚餓,要食返啲人食嘅嘢,而且佢嗌得都有啲多。

呀詩,其實仲係我熟悉嘅呀詩。

「我哋係咪好耐無見啦?」我嘗試性地問下。

「係咩?可能無啦啦接咗Ocamp,太忙啦。」細心嘅佢,察覺到我嘅別有用意。

「係咪怪我太耐無陪你啊?」

「咁又無怪,只係覺得我哋見面嘅次數越嚟越少姐。」

「掛住我?」呀詩古精靈怪咁問,換轉以前,我會俾佢逗笑。

但今次,我想認真咁傾一傾呢個問題先,難得開咗個頭。

「當然會掛住啦,但呢一年,我哋都好忙,見面慢慢越嚟越少,我好驚我哋會越行越遠。」
推推推推推推
月經:
睇到依家嘅你哋,有無咩意見?歡迎你哋留低
成個小朋友咁,搞到呀詩成個老母湊仔咁
諗起以前自己都係咁
真喎,但而家有大個就好
回頭睇番呢d事其實都幾撚young
比係而家既自己真係做唔到咁樣呻 應該都係 忍口唔講
不過傾下都係一件好事嚟,但唔好發小朋友脾氣囉
有時唔識點講嗰個年紀
差唔多year2,介乎大男孩同大人嘅中間位
覺得自己大個,但其實又未真係大個
都唔知自己夠唔夠成熟去正確表達呢件事
而家似係為左下一段戲肉既鋪陳,唔會乏味但都無覺得好精彩既感覺應該寫多幾段先比到有用既意見
咁成季落嚟目前覺得點
或者對比上季的話
我個人比較中意呢一季多d雖然呢季多d sad野,但比較中意見到主角有更多既成長,上季比較注重講年少既sweet野今季擺番重心喺心路歷程引發多d感情昇華同反思
第一季for後生仔睇下青春期既美好,第二季就面對下社會既現實咁個轉換明顯得黎唔突兀

當第二日嘅時候,一切瞬間回復正常,嗰種心入面嘅空虛感,籠罩得更加犀利。

玩完第二日嗰種失落感係好大玩完之後各自都有自己嘅生活
推推
文 ?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞