《我的MK妹同桌》第二季(2)

1001 回覆
127 Like 8 Dislike
推推
「我知⋯⋯我都明嘅,所以我都係呻下姐。就算我幾想,都知自己唔好再衝動,可能真係慢慢大個呢,識得排個優先次序,同埋知道後果可能牽連有幾大。」

「以前啲人講咩咩咩後果,講到咩後果幾嚴重咁,其實後果真係唔會好似想像中咁嚴重,天塌落嚟咁,只不過一步步,牽涉嘅係後面嗰幾步棋,然後就要用半年為單位咁去行。」

「慢慢堆埋堆埋條數,就好幾年過去。」

我嘆一口氣。

想像同呀詩係嗰邊嘅日子,很美好,我諗,我哋會因為咁而更加愛對方,一諗到咁,我就有好多動力同埋衝勁。

「我知如果真係衝動同你去咗exchange,我要追返啲分就唔係咁容易,我知你計過條數,就算返嚟都唔會defer,但我啱啱入返U,照咁樣睇,我係會defer,到時候我哋嘅感情唔知會點。」

「而且呢樣嘢唔係我計劃入面,但你有。一時三刻要改變自己嘅計劃,唔係咁易⋯⋯都需要諗過,不過都無咁嘅時間俾我,只好咁樣囉。」

「得啦,我知你依家識諗啦!」呀詩聽完後,鼓起笑容,搣我塊面。

「我都知你會唔捨得我,我係嗰邊都會掛住你嘅,但你識諗就好⋯⋯」

「因為係呢件事上面,我哋都做唔到啲咩。」

「可以做嘅,就係臨去之前,多啲留係對方身邊。同埋去見一見重要嘅朋友,因為會好耐唔見。」

飯後,呀詩拎住部手機影相,影snapchat。

呢排,好多人都係度玩snapchat,係度儲火,總之就分享自己身邊嘅嘢,乜鳩都影一餐,然後乜鳩嘢人都send,然後人哋又會send俾你,唔可以有一日斷,一日就有一個火,慢慢咁樣儲。

但每次開app,啲嘢就會唔見,所以有人話係偷食app嚟,自動刪走曬啲記錄。

呀詩亦都不例外,佢都有儲⋯⋯

「嗱!到時候你都用snapchat,去到就每日都share下身邊嘅嘢,儲下火,儲幾百個,我就返嚟㗎啦!」呀詩咁樣同我講,唔知係安慰我定咩呢⋯⋯?
覺得喺呀詩去Exchange嘅時侯,兩個會懷疑對方出軌
學位有得defer,感情高機率會terminate
書生講過呢個故個ending 未必人人鍾意,睇怕
推推
晏啲出文
有鬼,平時一個禮拜都唔見文
推推
「你係先好!最好一日三餐都影俾我睇啦!」我帶點興奮嘅口吻。

唔理佢係咪安慰我,但我聽落已經無咁不安,我更多嘅係唔放心佢自己一個人係嗰邊,唔知佢係嗰度會唔會搞得掂,唔知佢自己一個照唔照顧到自己,唔知佢係嗰邊會唔會俾人恰。

如果⋯⋯

如果我都係嗰度嘅話,就唔會搞唔掂。

因為我一定會照顧好佢,呢幾年嚟,我都係咁做。

我見住呀詩準備嘅嘢越嚟越滿,就姐係話,佢差唔多起行。

臨別秋波,實會約埋班朋友食飯,當係送佢咁。

但好撚怪⋯⋯係好到喉唔到肺,因為只係去半年,你話人哋去成4年就話好依依不捨姐,而呀詩其實好快就返嚟。

所以真係食個飯,聚下舊,聽講好似無特別送啲咩。

佢有同佢班熟嘅大學同學食飯,然後都有約子晴同蕃薯仔⋯⋯

當初話要約嘅時候啊,我淨係諗,一定尷尬死!

我哋明明以前好fd,做乜事依家要輪落到咁?約出嚟都驚面阻阻咁。

長大真係好撚煩⋯⋯

「真係約?」我問呀詩,「我覺得蕃薯仔未必會嚟喎,唔知佢放低子晴未姐。」

「都隔咗咁耐啦,無咩好放唔低掛?」呀詩係電話度講,嗰個語氣都唔肯定蕃薯仔係咪放低咗。

「好難講得埋㗎,你都睇到佢上次咩樣㗎啦?」

「你都啱⋯⋯」呀詩好無奈咁講,唔單止佢無奈啊,我都覺得好無奈啊。

「咁點好啊?約定唔約好啊?我怕無乜時間,而且佢哋又未必得閒呢?」

「大個咗真係好難約出嚟⋯⋯」我都好明啊,好似身邊嘅人會一個個咁疏遠咁,一路陪伴住嘅,得返呀詩一個。
出到嚟做嘢仲唏噓
移埋民更加係連屋企人都見唔返
推推
推推
「照約囉!佢哋唔出嚟再算啦。」呀詩終於落定案。

「好,咁我約蕃薯仔,你約子晴啦。」

我哋即刻拎部電話出嚟whatsapp約佢哋,預咗佢哋唔會即刻覆㗎啦,所以最後我哋各自返屋企,佢哋先覆我哋。

子晴好爽快就應承咗我哋,但態度冷淡;而蕃薯仔就話佢要諗下先。

「都話㗎啦。」我咁樣係電話入面同呀詩講。

「估唔到對蕃薯仔咁大影響喎。」呀詩以為過咗大半年,蕃薯仔都應該放得低姐。

「可能佢要再多啲時間啦。」我無奈地說。

「但我覺得佢都係時候要死心⋯⋯」呀詩無啦啦咁樣講。

「下?點解無啦啦咁講嘅?」我奇怪點解呀詩咁講。

「因為子晴都已經有男朋友。」

「哇!咁爆?」我都估唔到添⋯⋯

不過都係嘅,佢哋都已經係過去式,我哋其實都需要向前行,而唔係想拎返過去嘅嘢。

我覺得子晴已經對上一段感情負咗佢應該有嘅責任,亦都足夠。

「佢同你講㗎?」我問呀詩。

「佢whatsapp同我講話,佢係ok嘅,不過都要問下男朋友先,佢咁樣講,就知佢已經有男朋友啦。」

「哦⋯⋯明曬,哇!咁佢都幾尊重佢男朋友喎。」我坦言。

「其實子晴真係好女仔嚟。」我知呀詩仲想講啲嘢,我略略估到,但呀詩無再講落去。

對於蕃薯仔嚟講,幾唏噓。
真係唔應該對一段感情付出太多
哇,星期日出文
推推
Push
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞