《我的MK妹同桌》第二季(2)

1001 回覆
127 Like 8 Dislike
我搏返係九龍城嘅U,嗰種難以置信嘅感覺,keep住咗好幾日興奮,不過就同呀詩唔同U⋯⋯

九龍塘
有人在線上嗎
Hi
Hi
在線上
「去幾耐啊打算?」我聽到已經覺得唔捨得。

「半年咋嘛,我無咁多錢去咁耐。」我諗呀詩同我講得嘅話,證明佢都諗咗好耐,諗清楚先同我講。

「咁我呢?」我忽發奇想。

「咩你啊?」佢問道。

「如果我都同你一齊去呢?」我真心㗎。

呀詩頓一頓,然後認真同我講:「強,我唔想你因為我去而跟住我去。」

「我去係除咗想見識多啲之外,仲因為我有獎學金,我覺得唔去會曬咗,同埋我可以抵咁啲學分,我係真係諗過㗎。」

「你唔會唔捨得我咩?」我唔想太過理性,因為我知理性上,我絕對贊同呀詩去exchange,但我唔知我哋long d維唔維持到,呢個係我哋從來都無面對過嘅問題。

我無足夠嘅信心。

我將我內心所有諗法同呀詩講。

「我哋將來會有好多我哋未曾經歷過嘅嘢等緊我哋,會變成點,我哋都話唔埋,唔會等到你準備好曬,先至開始。」

「都係睇我哋有無咁嘅心行落去姐,當一面對啲唔知點好嘅難關,就驚驚青青咁,其實都好難行落去。」呀詩收起部手機,無好似頭先咁玩pokemon go,本來輕輕鬆鬆嘅氣氛,因為呢個話題而變得嚴肅。

「我想早啲話俾你知,好等你有個心理準備⋯⋯但可能我真係講得唔係時候。」呀詩低頭,輕咬著唇。

「有陣時,我都會做得唔好。」好地地,做咩無啦啦搞成咁?今日出嚟我並唔係想咁。

「唔係啊⋯⋯你無咩做得唔好喎。」我嘗試氹佢,餐飯我都無乜胃口食添。

「咁你覺得我哋捱唔捱得過long d?」呀詩問到我不知所措。

「我⋯我⋯⋯我都唔知啊,唔試過點知姐。」我答。

「但我覺得我哋捱得過,我有信心。」我唔知點解呀詩會咁堅定,但我聽到係開心,同埋安心。

原來係呀詩心目中,對我哋呢段感情咁有信心,無猶豫過。
無喇無喇
要俾力架調教到屎忽都合唔埋喇
我唔知呀詩係氹我啊,定還是真係咁諗,但就算係安慰嘅說話,我都無信心咁樣講到出口。

不過既然呀詩都諗好咗,決定咗,我都無乜意見可以講⋯⋯只不過呢種感覺,有啲難受。

好似我係被通知嗰一個,而唔係商量嗰一個。

「好啦,咁你都決定咗囉,我會支持你嘅。」我努力強顏歡笑。

點講好呢⋯⋯呢一刻我知無乜嘢好去唔開心,始終呢件係一件好事,但一諗起無幾耐就會分開一段長時間,我就無辦法打從心底,真心咁笑出嚟住。

可能過多排會,但唔係依家。

「唔好講呢啲啦,都無咁快住㗎啦,我哋仲有時間相處㗎嘛!又唔係聽日就走,咁sad做乜?今日係你入返U,你先係主角啊!」呀詩自己打圓場,我都會俾面嘅,我自己女朋友點可能唔俾足面啊?

「之後開學都唔知跟唔跟得上,都唔知融唔融入到啲文化,同埋班上面啲人。」

「你諗下,你哋由year1入嚟就識到一班人,固定曬個圈子,而我中途插入,基本上係插班生嚟⋯⋯都唔知適唔適應得到添。」

要煩嘅事,實在係太多啦⋯⋯

今日實在令我有點吃不消。

「就算year1識嗰啲,仲有幾多個會有聯絡㗎?好多都hi bye fd嚟咋,上到大學唔洗成日擔心自己識唔到朋友啦。」

「中學係群體生活,大學其實係個人生活嚟,好多嘢都要諗自己先,自己嘅去向先係最緊要。」呀詩柔聲安慰我,而呀詩俾我一種錯覺,就係因為頭先嘅緣故,所以先咁溫柔。
push
推推
推推
輕輕一推
推推
個病仲未清好
早兩日病到瞓唔到,即刻半夜去睇急診
仲未有狀況寫文....
狀態*
急診
書生真。台灣人
btw 休息多啲啦,呢排唔出文都唔緊要
樓主休息下先抖夠先寫文
樓主take care
樓主唞下先啦
take care
今日好返啲
呢幾日返工啲效率都跌曬
不過今晚會出文
會加速有人在線上的話
等文
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞