《我的MK妹同桌》第二季(2)

1001 回覆
127 Like 8 Dislike
「可以啊,又去影相啊?」已經唔係第一次,之前先去完個西九龍海濱長廊。

「係啊,想開學前去玩下。」呀詩佢知自己之後有排忙,所有想喺忙碌前,多啲享受下。

「啊⋯⋯我下個學期就住hall啦,你之後得唔得閒幫我手搬啲嘢啊?」呀詩突如其來一問。

「哇,你又想出去玩,但又要搬嘢啊?」我盡量排下我個更表。

「係咪唔得啊?」呀詩通常知自己唔夠我講就會打橫嚟講。

「得,實得嘅!」我笑住講,包容呀詩嘅任性,係我應該做嘅。

我哋兩個有來有往,如果淨係得我單方面嘅話,我諗我唔會咁包容,呢啲都係需要建基於平等嘅關係上。

我對住hall完全無乜概念,淨係聽聞過一啲好荒淫無度嘅事,仲有啲奇奇怪怪嘅事,所以我一開始都擔心呀詩。

當然唔會擔心佢純品,驚佢俾人呃啦,係驚佢玩過龍。

「你洗唔洗咁多嘢啊?」我係呀詩屋企幫佢執嘢,發覺佢間房大半嘅嘢都執清曬。

「你好似搬屋咁喎。」

「你都唔知我幾想搬離呢個屋企⋯⋯我恨不得清走曬啲嘢啊!」呀詩綁起個馬尾,呢個look好似好耐無見過,以前返學明明成日睇到,原來咁樣嘅佢好清純。

「係呢,你同你呀爸講咗未啊?」我關心地問道。

「問咗啦,佢淨係同我講咗個四字金句。」呀詩面無表情咁答我,佢哋兩個嘅關係可能就咁一世。

要咁樣對自己嘅仔女嘅話,點解當初要生佢落嚟?

「係咩啊?」我估唔到係邊四字金句。

「 理 撚 得 你 。 」

聽到呢度,我更加想俾多啲自由呀詩,等佢可以做自己想做嘅嘢,就算去玩咪去囉,只要唔好玩過火,踩到底線,一切都可以商量。

一路以嚟,佢都太痛苦。

我幫佢抬到樓下,樓下個姐姐都算通氣,見呢期大家都會搬嘢入嚟,就叫我哋快啲搬完就好走啦。

上到去之後,佢間房入面有人,我稍微有啲嚇親,始終都係女仔房,難免有啲尷尬。

個女仔一頭金色長髮,著住件寬身睡衣,係大到件衫已經斜咗落嚟,見到膊頭嗰隻,下半身係失蹤咗,露出白滑長腿,佢就咁盤坐喺張床度,低頭玩緊手機。

佢見我哋入嚟,就抬起頭望我哋,好好笑容咁對住我哋講咗聲「嗨!」

個女仔有對電死人嘅眼,係幾靚女,但感覺有陣妖氣。

我同呀詩都簡單咁回咗句嗨,就擺低啲嘢,因為真係又多又重⋯⋯

「洗唔洗幫手啊?」個女仔轉咗個姿勢,坐係床邊問我哋。

「唔洗啦,我哋兩個應該搞得掂。」呀詩有禮貌咁婉拒。

然後個女仔無出聲,微笑點下頭,無幾耐,佢又開口講:「你男朋友對你好好喎,肯過幫你拎嘢,仲幫你執埋嘢。」佢意味不明咁笑著說。
又多隻覬覦男豬嘅偷腥貓
上啦
好睇呀書生,留個正評加速
呀詩唔會請男豬上hall 嘅
「咁梗係啦。」呀詩佢捱埋嚟我度,撓曬手咁。

人大咗呢,見嘅場合多咗,就自然識得分辨啲人,好明顯眼前呢個女仔,係啲好有心機嘅人。

識得洞識人心,控制對方或者自己情緒,識得用說話去挑逗你、挑釁你,亦都知道咩係收放自如,知道自己去到咩位,講啲咩說話,可以為自己帶嚟咩後果同埋影響。

我未曾見過呀詩咁保護性,就連好似Gigi咁,其實呀詩都未當過佢係威脅,但呢個女仔唔係⋯⋯

仲要係第一次見面,可能呢啲就係女仔睇女仔嘅直覺?就如男仔一眼就睇得穿佢係咪一個狗公。

「佢真係好好㗎,呵?」佢望住我,其實係逼緊我答。

「係啊,係得你先咁覺得㗎咋。」我心諗,我唔想捲入啲女人嘅紛爭度。

唉,之後佢哋兩個相處一定收硬皮。

「好Sweet啊。」佢呢一句嘅語氣好明顯唔係真心咁讚,再問:「係呢,點稱呼你哋啊?」

自我介紹完之後,呢個女仔名叫呀May,Double May⋯⋯

佢見無乜話題,就繼續玩佢嘅手機。

我哋繼續執嘢,唔得閒理佢,太多嘢啦,雖然呀詩講話叫我唔洗執,佢自己嚟就得,但係我見佢咁多嘢,唔忍心要佢做咁多。

執得七七八八,呀詩就嗌肚痛,就去咗廁所。

得返我同嗰個女仔,尷尬嘅空氣令我都想去廁所。

佢趁得返我哋兩個嗰陣,坐埋嚟,我哋兩個就咁坐係床邊,唔講仲以為拍緊愛情動作片。

「你哋一齊咗幾耐啊?」呀May故作輕鬆咁問。

「都成三、四年啦。」

有出嚟返下part time,又係asso讀咗一個學期,睇人都係一種需要磨練嘅一種技巧嚟。

呀May成個人俾出嚟嘅感覺,就係其他人有嘅好嘢,佢都想得到手,佢係會想盡辦法點都要得到為止,甚至乎佢係享受呢種追求嗰陣嘅刺激。
呀May越貼越埋,我亦都越坐越過,就嚟坐到埋牆了。

「都好耐喎,佢有咩咁好啊?」佢有股好獨特嘅香味,係好似成熟女人會散發出嚟嘅嘢,帶點俗氣。

老實啊,男女都一樣會遇到引誘,無特定嘅條件。我唔係咩靚仔,又唔係高,又唔係型,好明顯佢唔係貪你啲咩,只不過係佢想破壞你哋之間嘅「好」。

「佢無咩唔好。」我講到好玄。

「姐係點姐?咁⋯咁我好啲,定佢好啲啊?」呀May用佢對勾魂眼望住我。

「如果你要挑剔一個人嘅話,你挑剔一世都挑剔唔完。」最後佢成功逼我去牆角,我未至於正氣到咩企起身,推開佢,然後正義凜然咁屌柒佢。

我覺得咁樣做實在太戇鳩,成個馬國明同埋郭晉安咁嘅feel。

佢將隻手放係我大脾度,輕輕咁掃到落膝頭哥度,我任由佢掂我,講真,我無蝕底。

「我唔會背叛呀詩,就算你點樣挑逗我都好,我個心都唔會動搖,你呢招對其他男仔係會有用嘅⋯⋯」

「我同你係第一次見咋喎,三唔識七你都對我做呢啲嘢,我唔知你係想試我定點,但至少我唔係你之前遇到嘅男仔咁。」

「我唔想講咁多廢話,更加唔想猜度你嘅用意,但係如果你係想咁樣嚟搞散我哋兩個嘅話,我諗你做多咗啦。」我好認真咁講,我唔需要俾面一個啱啱第一次見嘅人。

不過我擔心嘅係,呀詩同埋啲咁嘅人住姐。

「係咩?」呀May唔服氣咁講,好明顯佢條氣好撚唔順。

呀詩開門返咗嚟,我無驚惶失措,因為我行得正企得正。我企返起身,行去唔知點好嘅呀詩隔離,同佢講,我都要去一去廁所。

臨出去前,我擰轉頭望一望呀May,佢用色瞇瞇嘅眼神望住我放電,呢一幕好我覺得佢唔係做俾我睇,而係呀詩⋯⋯

痴線!!女人古惑起上嚟,真係好撚恐怖。
有文繼續推
我覺得呢個只係小風波,男豬處理得好好
呢啲嘢守到幾耐呀
好快會失守架
呢幾日都好難過....
完全無任何心情寫文,Sorry各位
但今晚會出文

題外話,今朝返工想落街買份蘋果都賣曬想幫朋友買份都無
我係廁所度洗咗個臉,俾自己冷靜啲,返去嗰陣,呀詩已經執好啲嘢,坐係度㩒緊手機。

佢間房靜到呢⋯⋯兩個都黑口黑面咁,呀詩面無表情咁講:「走啦。」

唉,仆街啦咁樣。

睇嚟我之後都無乜機會上嚟啦,如果我同呀詩真係想扑嘢,睇怕都要返佢屋企,或者嚟我度。

「唔好咁啦,對唔住啦,但⋯但我⋯⋯我頭先真係無做啲咩㗎!」我好認真咁澄清。

佢都係無講嘢。

我拖住佢,咩都講下,引下佢注意力啊,話同佢食好嘢啊,話嗰度有隻貓同隻狗係度扑嘢啊⋯⋯

佢都無理到我。

「唉,我無嬲你,但我真係唔想講嘢。」經過一番鬧騰後,佢都算睬下我。

「係咪因為頭先你返嚟到我同佢咁樣?」咁佢要嬲,係無可厚非嘅。

「唔係,如果你真係有心要搞啊,就唔會係我面前啦,仲要趁我去廁所?唔好傻啦,甚至乎你唔會俾我知添啦。」呀詩呢一番說話,我駁唔到。

佢咁清楚??莫非⋯⋯

只要一個人唔想俾其他人知,真係可以一世都唔知。

又係信任嘅問題。

「咁係咩事啊?」我問道。

「我只係諗,點解我搬出嚟,都要遇著呢啲咁嘅人?」

「一係轉房囉,同埋只要我唔上去,就無事啦。」我天真咁講。

「你覺得佢嘅性格淨係會關兩性嘅事?」可能事情真係比我想像中嚴重。

「你住幾日,睇下情況點,再諗下轉唔轉囉,實有得轉嘅。」我都想幫到手。

「唉,再算啦,之後又要開學,好多嘢煩啊⋯⋯」呀詩俾咁多嘢煩住,見佢頭都大埋,但自己又咩都幫唔到手,只係得無助呢種感覺。

大人嘅世界,就係有咁多呢啲濕碎而又煩鳩嘅嘢入侵你嘅生活。
推推推
個may咁q賤嘅
識得睇女人好重要
識得趁後生多玩玩都好重要
黑雨都要返工,怒打文宣洩一下
開返學之後,我哋嘅生活又再踏入忙碌。

而且慢慢又去返以前中學嗰個階段,我哋嘅感情出現停頓。平淡而無特別,無咁多事可以刺激我哋踲神經,反而好多嘢令你個腦會爆炸咁制。

功課啦,part time,自己前途。我哋唔再好似以前中學咁,咩都以愛情行先,嗰陣嘅我,所有心思同心機都係呀詩度,直到出現冷淡期嗰段時間,其實都離唔開呀詩,只係嗰陣我無為呀詩諗過。

雖然過咗唔係好耐,我哋一齊返好似差唔多一年,未夠一年,但依家我哋有各自追求嘅嘢。

我覺得依家嘅我哋,先係最好嘅狀態。唔需要為彼此嘅愛情提心吊膽,可以全心全意咁去投入其他事,然後喺你攰嘅時候,有人喺你身邊陪住你,會係你嘅避風港。

以前以為男人先係女人嘅靠山、避風港。原來唔一定,原來係自己攰到乜咁,身上面嘅精神被揸乾嗰陣,你知道有人喺你身邊,唔會離開你,你可以放心咁去搵佢嗰陣,係可以令你成個人安定落嚟。

我去搵呀詩遠咗好多,始終佢唔再係我附近住,出嚟食個飯,佢就差唔多要返去做嘢。

不過呀詩多咗呻佢嘅roommate。

「我真係唔知有咩得罪佢,成日搞埋曬啲小動作,仲要扮曬蟹咁話唔好意思,大佬啊,你係咪真係以為我唔知係你整㗎?」呀詩抱怨著。

「點解有人可以咁仆街?」我一定企係呀詩嗰邊,而且我好相信呀詩嘅人品,因為佢一向以嚟,都好識分寸,相反我就唔係⋯⋯

「我真係唔知,我依家好驚佢唔知搞啲咩出嚟,我出嚟食個飯都要鎖住部電腦。」我聽佢咁講,真係有啲誇張。

呀詩呢排都憔悴咗好多,負能量都幾多下。

而我除咗聽佢呻,就係俾多啲能量佢,盡可能甜蜜一下,搭遠少少見上一面,都會做。

「唉,真係好攰。」呀詩放低對筷子,望住佢食得一半嘅米線,我忍唔住伸手過去撫摸佢個頭。

「食唔落啦。」佢無乜神色咁講,然後就埋咗單。

我送呀詩嗰陣,見佢頹到捱落嚟係feel到佢成個人好重,睇嚟佢真係好攰。

我哋搵咗個公園仔坐,坐公園嘅感受其實無電視劇啊、電影望落咁好受。

有蚊啦,焗熱會搞到你成個人痴笠笠。

但係呀詩一坐低,就已經成個人連埋個頭靠係我度,我估佢想係我身邊瞓下,於是我坐直少少個人,調整好個位置俾佢,等佢可以有個最好嘅瞓教位置。

佢嘅長髮時不時飄過嚟搞到有啲拮肉,Sorry我放錯重點,只係現實同你睇戲完咗之後嘅幻想,係有出入嘅。

可能係韓劇入面,男女主角坐係度互訴心事,著到厚一厚,畫面飄著雨,close up佢哋嘅靚樣,好浪漫。

至少現實生活唔會係咁,不過此時此刻,可以咁樣依靠住,令我安心落嚟,緊繃咗一排嘅話,睡意都好快就嚟。
呢幾日我都係度諗緊轉唔轉行好
本來呢一年係諗住搵啲出版社嘅工,一開始係想搵呢類工,但上年無奈真係搵唔到,就做住教育先。
前排蘋果有出post我都有應徵,依家變成點大家都知咩事⋯⋯
教育界已經好多老師走,主任級咁高人工都走,轉行嘅轉行,退休嘅退休。下年我都諗住讀返啲自己有興趣嘅課程,方便轉行,或者去其他地方都搵到食。
所以呢排無乜點出到文⋯⋯我知你哋會默默地留低個正評,真係好感激你哋我都會繼續出,聽日放假,我今晚都會出嘅。
但係呢段時間見到香港咁真係好灰⋯⋯自己亦都唔知點算好。
cheer up
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞