《我的MK妹同桌》第二季(2)

1001 回覆
127 Like 8 Dislike
「你自己覺得呢?」呀詩用佢迷人嘅大眼望住我。

「你自己對呢樣嘢都無返啲啲信心咩?」呀詩係我面前舉高隻手,用兩隻手指仔做出「啲啲」嘅手勢,真係好嬲打。

「點都有嘅,但我都想知,究竟我有咩原因令你一直留係我身邊咁耐都唔走。」

「習慣囉,應該咁諗,無乜原因令到我想離開你。」呀詩佢咁樣講,令我矛塞頓開。

係喎,講得好有道理喎!

有陣時就係無一個好強烈嘅原因想離開,咪姐係等同於留係度嘅原因囉?

「估唔到你講呢句我又覺得幾sweet喎,哈哈哈。」

「你會嘅咩?平時都唔講下呢啲嘢,成碌木咁。」呀詩擺出一個嫌棄嘅表情。

「咩啊?我之前準備咗幾多嘢俾你,你生日啊嗰啲,唔浪漫咩?你講!」我唔忿氣。

「er....少少囉!少少!」然後呀詩又係度大笑,以整蠱我為樂。

「今年生日你又話唔想浪漫,我就唔諗有咩節目,哼!」我不甘示弱。

「你唔搞我都無乜問題,唔知係咪人大咗呢,個心態真係會轉,我依家唔會再諗話咩生日要過得好好,心入面會好期待有人同我慶祝啊之類。」

「真係簡簡單單過就ok,前面都好好地慶祝過,咁樣就夠㗎啦。」呀詩嘅諗法同我一樣。

基本上我都無乜點慶祝自己生日,又唔一定話要有fd幫自己慶祝啊,要搞到幾大啊,然後又要post相啊之類嘅⋯⋯

我覺得我係唔洗,但以前呀詩會想。

即使佢無講到好出面,但會隱隱約約感覺到其實佢好重視、好期待個生日。

應該話係大時大節。

只不過依家佢會想簡簡單單,可能有我哋兩個人,一齊就可以,做乜都可以,咁樣。

當其他人,I mean中學以前望落好摺,無乜點social嘅人,上咗U,個時間大約係中學畢業後一兩年,會不停見佢出現係ig、facebook上面,總之逢係大時大節就會po相,打一串嘢,然後慢慢由打一大串,變到得一兩行咁。

反而呀詩已經想低調,約嘅朋友開始係固定嗰幾個,因為聽嚟聽去都係嗰幾個。

明明佢都係啱啱上year3。

呀詩比我行得實在太超前了⋯⋯

今年呀詩嘅生日,過得比之前平淡。仲記得上年係陪佢去迪士尼過,然後我仲應承咗佢一樣嘢,但今年真係好大轉變。
你已經比大家狙擊
推你老母
又唔洗咁嘅
多謝你
依家都仲有新讀者加入
呢個故寫下寫下都好耐一段時間了
啊...仲有一件事...終於有時間講等埋下個禮拜佢哋考試我就會多返啲時間出文啦

件事就係呢...我同幾個舊故嘅讀者開咗個tg group,裡面閒時都會吹下水,人少少嘅姐,唔多嘅,但唔想裡面淨係追故間唔中追下無問題嘅,我會當係一種提醒,最近都多嘢煩

想加入嘅隨時歡迎最緊要自由咩都可以講下分享下
推推
到咗呀詩生日,我先發覺原來咁快就一年。呢一年我投身係啲功課啊、project度,然後仲有閒時返下part time,一個月又一個月咁,好快就過咗去。

呀詩亦都係咁,大家都識得俾自由同埋時間大家,又唔會話一穩定就犯賤,係要搵嘢嚟嘈下咁,所以其實都無乜太特別嘅嘢。

而且仲要每次有啲開心嘢,特別事發生,I mean拍拖嗰啲呢,間唔時一兩次會覺得特別甜蜜,特別開心。

然後第二日訓醒要再趕功課啊,要返part time啊,就覺得個轉變好撚大⋯⋯

有陣時轉變唔切,我仲沉醉係嗰一個moment,仲未享受真啲嗰個味道,就要入返嚟呢個繁忙嘅伺服器。

「今年帶我上嚟整蛋糕啊?」呀詩佢事前唔知佢生日會有咩節目,因為我死都唔肯講,但其實無乜特別,唔係啲咩驚喜嘅嘢。

只要唔講,就會令佢有幻想,有期待。

做到咁嘅效果已經ok。

「估唔到呢!」

「驚唔驚喜!」我派膠。

「驚喜,實驚喜,我根本都估唔到你會想做啲咩。」我見佢表情都開心,我先安心啲。

「今年無乜點特別準備啊,後面都唔會有啲咩忽然間俾啲驚喜你嘅節目,今日淨係整蛋糕,食個飯就無㗎啦。」我事先聲明,我廢事佢有啲咩期待。

「得啦,我真係OK㗎,我似啲死港女咩!要你食你好貴嘅high tea咩?整下蛋糕都幾好啊。」呀詩滿意地笑一笑。

「兩位呢邊啊。」我哋等咗一陣,個服務員就帶我哋去自己嘅位,簡單介紹下啲儀器啊、工具啊點樣用,有埋Ipad教我哋點樣整,我哋只要跟住嚟整就可以。

我哋聽完之後就開始了。

「喂!唔係拎呢個啊,呢個係用嚟量嘢㗎,我哋都唔洗用住。」呀詩一開波,真係咩都未做,諗住拎嘢開始整蛋糕⋯⋯

就已經俾佢屌,屌完又俾佢笑⋯⋯
好sweet
我哋依家嘅活動已經減少咗刺激嘅成份,以前會追求嗰啲可能令自己心跳加速,同埋腎上腺素飆升嘅活動,例如好似啲機動遊戲咁,咁就最正啦。

但依家已經唔同,多咗啲靜態活動;以前鍾意熱鬧,然後慢慢覺得悶,無必要,個次數就減少。

講咁多廢話,最後想講嘅,其實係我同呀詩都好enjoy佢嘅生日。

我已經覺得唔需要做太多嘅刺激嘢去證明我有幾愛呀詩,我只需要用細水長流去印證我哋段感情就可以了。

「小心啲!唔好太多,太多唔好睇㗎!我一陣仲要影相㗎!」呀詩仲緊張過我,因為佢睇實曬,搞到我手都震撚埋。

「你又打卡啊?」我笑問。

「咁我要俾其他人知我男朋友有幾好啊嘛!」屌啊⋯⋯佢又幾識講嘢喎,呢句直入我心,即刻成個人甜曬。

「哎啊哎啊!幾識講嘢喎。」我控制唔到自己個嘴啦,係度笑到停唔到。

「知我勁啊呢?」佢得戚,然後我唔小心,擠得多得濟添⋯⋯

「喂啊!!!呢頭讚完你,呢頭就搞啲咁嘅嘢,你話你係咪唔讚得㗎?」

然後又係度打打鬧鬧,我哋無一刻會停,又嘈又笑咁,至少我哋兩個一齊,唔會無聊。

間鋪播住我哋熟悉嘅歌,以往嘅經典,個嘴自動識跟住唱。

怎麼了 你累了 說好的幸福呢
我懂了 不說了 愛淡了 夢遠了

其實佢唔係淨係播呢首,只不過係入面其中一首,然後又有我同呀詩嘅回憶,呢種巧合間唔中會如幸福咁降臨係每一個人身上。

聽住首歌,更加有動力整蛋糕。

我同呀詩都係度哼住呢首熟悉嘅歌。

「依家仲有無聽周杰倫啲歌?」我唱住周杰倫嘅歌問佢。

「有啊,不過少聽咗嘅,同埋都會聽佢啲新歌。」

「我記得呢首係我第一首聽周杰倫嘅歌,而且仲要係你俾我聽嘅。」我回憶返以前嘅嘢。

「係咩?係我俾你聽嘅咩?」呀詩半信半疑。

「係啊!係車上面㗎,嗰陣你俾我耳機我,然後我聽你聽緊嘅歌。」我解釋返,不過可惜,都無用。

「下?我真係唔記得喎。」呀詩笑住同我講。

「我以前好唔鍾意周杰倫啲歌,都係因為你,我先有聽佢啲歌。」

有陣時,歌就係有咁樣神奇嘅力量。可以因為一首歌,而橫跨咗時空,短暫體驗穿梭時空嘅滋味。

我依家同呀詩講緊嘅事,已經係差唔多五、六年前嘅事。

原來已經過咗咁耐,嗰一刻,到依家我都仲係記得好清楚。
推推
好耐冇入嚟,輕輕一推。
推到修成正果。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞