《我的MK妹同桌》第二季(2)

1001 回覆
127 Like 8 Dislike
最近成日都感受到時間流逝得好快,眨下間我哋已經year3,仲有一年我哋就畢業,而year3⋯⋯已經過咗一半,我仲好努力咁追緊啲成績,上到嚟真係讀得辛苦咗,多功課、多present。

呀詩下半年又要去exchange,返到嚟可能已經year4開學,到時候大家又忙要出嚟社會嘅嘢,諗要做咩啦,搵啲咩工好,執cv。

日常嘅瑣碎事越嚟越多,越嚟越煩心。

「係我面前做埋份禮物係咩感受啊?」呀詩潤鳩我。

「我為咗邊個啊?我咪又係為咗你。」

「嗯⋯⋯幾好!望住你係我面前一步步咁做埋份禮物佢,幾開心嘅!」

呢幾日,佢就係度執自己啲嘢,我除咗陪佢執,得閒仲要做下功課,整埋剩底嘅禮物。

裡面就係我呢段時間同呀詩去唔同地方,影到嘅相。

「死啦,好多嘢我都未帶到出嚟添。」呀詩蹲係個喼前面,苦惱著。

「係咪啲日常必需品啊?去到再買都得姐。」我安慰佢。

「去到買貴啊⋯⋯而且嗰啲係我一路用開嘅牌子嚟。」佢扁嘴。

呀詩扁嘴個樣好鬼可愛,每次只要佢擺出呢個樣,我就會心都軟埋,耳仔都會軟埋,佢想要咩,想點就聽佢話啦。

但係我唔會話俾呀詩知,如果唔係佢次次都用呢招仲得了?

「我同你出去買過啦,反正仲有一兩日時間⋯⋯我都想陪你多啲。」

「唔要!」呀詩斬釘截鐵咁拒絕我。

有興趣可以follow埋
@__book.s0n
https://www.instagram.com/__book.s0n/
仲以為上一段收尾會加甜⋯⋯
推推
正皮LM
歡迎新讀
推推
今晚更新
姑且信多你一次
文呢?
「下?點解?」我唔明。

「唔想麻煩你咁多,我自己解決到㗎,你已經幫咗我好多,我發覺自己某程度上越嚟越依賴你,唔知由幾時開始。」

「咁樣唔好咩?我哋以後咁多日子要過,我做唔到可以俾你依靠嘅男人嘅話,仲得了嘅?」我自信地道。

「強b,你比起以前,真係成熟咗唔少,第一次感覺到你大個咗好多,以前嘅你仲好青澀,仲俾我笑你青頭仔,依家已經俾到人安心嘅感覺。」

聽到呀詩咁講,我心入面真係暗爽得好緊要!!!認真㗎!無乜嘢俾呢個讚笑更值得開心了!

但係我無呀詩講得咁偉大,我只不過係做咗男人應該要做嘅嘢,係呀詩需要我,同埋無助嗰陣企出嚟,就算要扮,都要扮到出嚟,唔好穿煲。

久而久之,習慣咗出嚟撐住,就會成長。

「一路以嚟你都咁支持我,我都開始怕去到嗰陣無你係隔離會好唔慣,原來臨出發前,要離開一段長時間,先會察覺到邊啲人對自己嚟講係重要。」

「係我心目中,唔係子晴,唔係屋企人,淨係得你。」

呀詩係我懷抱入面講,佢直頭趴係我心口,有種錯覺係⋯⋯佢係直接講入心。

「傻豬嚟嘅,見到去我都會陪住你㗎嘛,我哋可以face time,可以skype,你唔會見唔到我㗎喎。」

我心入面都有啲怕,就算我做齊呢啲嘢,都未必安撫到呀詩嘅情緒,呢排有陣時佢都會情緒底落。

我都不禁係度諗,去exchange係咪一件好事呢?對呀詩嚟講。我都唔知。

「你會唔會瞞住我出去搵第二個㗎?」呀詩用啲bb語氣問我。

「下?係都驚你出去搵洋腸先啦。」我哭笑不得。

「答我啊!」呀詩打我心口,然後移動自己身體,直接瞓落我大脾,而我就坐係床邊。

@__book.s0n
https://www.instagram.com/__book.s0n/
平日嘅夜晚出=深夜
live 有口齒
「痴線啦,你覺得仲要答你咩?你覺得會咩?」我點點佢個鼻,有陣時都唔知佢個腦諗咩,成日都會問我愛唔愛佢,會唔會唔要佢咁樣。

女人係咪都咁奇奇怪怪?

「點知你!」佢轉一轉個頭,匿埋咗入去,正正個位對正我個小強強⋯⋯

突然間俾佢整一整到我有feel,有啲控制唔到咁扯扯地。

「做咩又扯旗啊?今朝早先幫完你咋喎。」呀詩好識挑逗我。

「對住你幾時都扯得起㗎啦。」其實我都唔識點答佢,我求其嗡幾句分散我個注意力。

「係咪淨係對住我㗎?對住其他女會唔會都變成咁㗎?」呀詩用手輕輕摸一摸我個龜頭。

「梗係唔會啦!」我好肯定咁答佢,呀詩咁樣講更加令我感覺到佢嘅不安。

可能係對我、對段關係、對long d不安⋯⋯

我彎腰諗住錫落呀詩度,點知我彎唔落⋯⋯條筋太硬,彎唔到落去,而個嘴差咁少少就錫到佢。

「噗!」

「哈哈哈哈哈哈哈!男人最緊要條腰啊!」呀詩俾我咁樣搞到係咁笑,但又唔想太大聲喎笑得,就壓抑住自己嘅聲浪。

真係破壞氣氛。

呢個係呀詩離開前嘅日常。

喺機場度,有子晴、有蕃薯仔、有佢大學某一班知心好友、有我同埋我呀爸呀媽送佢機。

入境前嗰一張相後,我哋輪流同呀詩擁抱,佢笑住咁流眼淚,我最後先攬住呀詩,唔理其他人點樣睇,攬咗好耐,然後親吻佢嘅臉頰、額頭、最後到嘴唇,溫柔而有力。

見住佢嘅笑容,轉身離開。

其實大家無咁大傷感,知道呀詩都係去短暫嘅一個exchange,但對我哋嚟講,係第一次分開咁耐,除咗中學分手嗰段時間,只係因為我哋都係學校,都仲會成日見到,先至無感覺離開得太緊要。

我同呀詩都好長一段時間啦⋯⋯由中學到依家,我哋互相陪伴咗一段唔短暫嘅時光,我哋經歷咗好多嘢,有記憶以嚟,呀詩都陪係我身邊大半人生。

我希望我哋可以捱得過呢個long d,之前所有幻想出嚟嘅自信,喺呢個時候、呢個地方,通通掌摑緊我塊臉。

原來係會咁不安⋯⋯

原來係會咁掛住,原來佢轉身離去入閘嘅背影,係會咁深刻,咁不捨。

@__book.s0n
其實都8成啦
我已經諗好咗埋尾嗰一part
但係就寫寫下距離埋尾都仲有一段路
無謂為咗趕埋尾就草草帶過
所以遲遲未完就咁解希望你哋諒解

仲實牙實齒咁覺得自己實OK,唔會喊
點知最後喊到七彩咁款
正當你哋以為會加甜嘅時候就唔加
所以突如其來咁加一加甜就會更加好睇啦
前排放得太多飛機
而且都真係出得好少
今晚更新
第二日了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞