《我的MK妹同桌》第二季(2)

1001 回覆
127 Like 8 Dislike
書生fail...?
我睇番第一季頭個幾篇話係一班架!
原來係書生要重睇
中三先同班
上到高Form就唔同班
伏左
推推
「啊⋯⋯你好似又啱喎!不過我唔啱做搞手㗎啦,同埋我同我哋班上面啲人嘅關係都唔好,我高form嗰三年生活都唔算好精彩,去到後尾都讀書,衝DSE,又無好似呀Ken呢啲人搞下氣氛,我哋班唔會搞到㗎啦⋯⋯你仲有得去班聚就珍惜下啦,遲下唔知有無。」

呀詩都講得幾啱,但言語中透露出佢幾想有呢啲聚會嘅,咁每班嘅文化都唔同,無辦法嘅。

生活好多時都有呀詩嘅影子,去之前會同佢講聲,活動期間得閒就會sd下whatsapp,感覺佢就係我身邊咁。

我哋今次班聚係party room度搞,上次去呀詩大同嘅聚會都係喺party room,呢排都真係好興party room,啲fd影相啊,一定係啲好多人嘅合照,下面一埋tag,清一式嘅長文。

排版都差唔多一式一樣咁。

諷刺嘅係,我依家都係呢個場合入面。

「喂!大家想聽咩歌!」呀Ken係個場度嗌。

其實有啲人都幾耐無見,見返嘅時候有些許嘅尷尬。

「你哋想聽咩就自己點啦,我唱!」佢一講嘢就實會有人回應,霎時間會變到好熱鬧。

「你啊?你就咪唱啦!唱得咁鬼死難聽⋯⋯」
「死啦!胖虎開演唱會啦!」
「我要聽周杰撚!」

無幾耐,間房響起一首好熟悉嘅歌聲⋯⋯

忘記了 那鐘聲響徹城市
所有淚流過了
能消退就似汐潮

「哇⋯⋯呢首好熟,好耐無聽過!記得以前K房必嗌。」有個女仔高呼,佢以前係班度係啲好寂寂無名嘅人,無乜點講嘢,但係依家變得幾out going,打扮都靚咗,而且明顯睇得出有化妝,成個人係自信咗。

離去你 遺憾留在千千哩
仍然掛念你 奈何她跟你一起

女大係可以唔止十八變㗎⋯⋯

「係啊,一時間唔記得咩名添!」

你勸我開心 天天開心 新戀愛隨時光臨
遙遙萬哩那個人 已有愛人 我卻是個路人
前塵投進河裡 隨潮浪沖洗去再別覓尋
流逝回憶 回望如暮色般遙遠
河畔那鐘聲卻又很近

「忘川啊!」有人估到。

「係啊!陳僖儀啊嘛,嗰陣時估唔到咁就死咗⋯⋯」

「咁快就已經幾年啦屌!」

「唔知依家啲00年識唔識呢首歌呢?都唔知識唔識陳僖儀添。」

「可能得我哋啲90後識㗎!記得嗰陣去K房實會嗌佢嗰幾首歌嘅,仲有首叫咩話⋯⋯《蜚蜚》!」

「我係佢走咗先識佢啲歌,之前真係無乜點留意佢。」

一時間我哋因為咁勾返起以前啲回憶,個個都好興奮咁係度講,然後有人亦都跟住唱,熟悉嘅歌聲同旋律充斥住成間party room。

「常錯覺~~半空的飛鳥是我~~
想拍翼來看你~~誰知最後跌落河~~」

「人已別去 黃葉從異鄉飄過~~回頭你在笑 埋藏眼內那不安~~」

無咪嘅都跟住一齊唱。
我九十後都唔識呢啲
00後識wor
推推推推推推
唔知深夜會唔會有人在線呢?
有的
我哋唱完忘川之後,點咗好多以前中學唱K聚會會唱嘅歌,幾乎首首都識唱,個個都係度爭咪⋯⋯

「我識我識!」
「喂!呢首我嗌㗎。」
「你啊~~女仔都唔讓㗎!」

我都好耐無見過咁樣嘅場面,自從離開咗中學之後,無論嗰陣時嘅經歷係好定係唔好,呢種熱鬧嘅場面只係會買少見少。

係課堂入面上堂嘅,唔係真係一個「班」,只係一個中轉站。

《天梯》、《夠鐘》、《那誰》、《恥恥於懷》、方力申同鄧麗欣嘅歌:《好好戀愛》、《好心好報》、《我的最愛》、《七年》、《十分.愛》

「我們分開~~怎麼始終行不開
想捉緊當日精彩~~」

呀Ken係度唱得起慶,側邊又有個幾ok嘅,又幾玩得嘅女仔陪佢唱,佢唱方力申,個女仔唱鄧麗欣。

「或是害怕完全淡出你那份愛~~」

基本上依家都無人理唱得好唔好聽,識唱就會係隔嚟唱埋。

而且嗰個女仔叫Iris,之前都唔知佢英文名,都係叫佢兩隻字,後尾好多都淨係叫英文名⋯⋯

得返少數會Keep住叫花名嘅,好似蕃薯仔咁,通常先比較熟。

講起蕃薯仔,佢遲嚟。

我正奇怪點解今日無蕃薯仔嘅?雖則一段時間無聯絡,但佢平時都會出席呢啲聚會,我心係有啲覺得唔係幾好意思,唔應該同蕃薯仔咁耐無聯絡。

要斷聯絡,其實唔難。

「唉,點估到方力申同鄧麗欣都會散啊?」打麻雀班友講起。

好多入大學嘅,都學識咗打麻雀。

「係囉,佢哋都好耐㗎嘛。」

「十年啦,真係唔結就分⋯⋯」

呢一年,方力申同埋鄧麗欣呢對金童玉女都宣布分手,宣告一個嘅時代嘅終結。

以前好多人都話佢哋兩個好襯,鄧麗欣仲係我哋男仔一眾嘅女神,佢清純嘅樣真係好正,羨慕死方力申條賓周。

大家都以前佢哋會結婚,點知都係收皮⋯⋯不過係人都知方力申玩開女,今次鄧麗欣終於忍唔住掛?

話題隨即轉落嚟我度。

「係喎,強仔!你同隔離班嗰個咩詩,仲一齊緊啊?」有個八婆問道。
推推推推推推推
今晚返嚟加速
推推
點解咁多人睇死佢哋兩個會散
因為成段故一開頭就講係回憶
我啱啱返到
有無人在線
推推推推
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞