《我的MK妹同桌》第二季(2)

1001 回覆
127 Like 8 Dislike
究竟最後點解又會分手
我屌啊
btw 有人的話陣間再出
在線等
啱啱收工 在線等
推推推
呢一吻無第一次嗰種刺激,至少我依家唔會因為咁樣而有生理反應,就算我心入面好唔想承認,不斷想做好多嘢喚醒我哋以前嗰種激情。

依家我先徹底明白,就算幾愛一個人都好,都係會去到呢一個階段,嗰種成年人口中所講嘅⋯⋯變成親情咁。

聽就聽得多,真正體會嘅又有幾何?

並唔係無咗愛係度,愛一直都在,只係少咗激情,少咗怦然心動嘅感覺,如果唔係對呀詩仍然有種渴望係度,真係好容易會誤以為對呀詩無曬感覺。

好多愛情片入面,都係呢個位衰咗。

「我唔想你係呢段關係入面感到委屈⋯⋯」呀詩離開了嘅嘴唇,直視住我,幽幽咁講。

我意識到呀詩接下來想講啲咩,我即刻講:「我唔覺得呢啲係咩委屈,我心甘情願為你做咁多嘢,係因為你值得我咁樣做,並唔係違背自己意願喎。」

呀詩立即攬住我,都幾用力,講話:「我只係唔想見到你辛苦姐,我知你好愛我,亦因為上次分⋯⋯」

呀詩未講完,就差啲整跌自己,因為個電梯已經到頂,佢背住個電梯無為意到。

我一手托住佢條腰,扶住佢先拎返個平衡。

「你頭先講咩啊?」最後我聽得唔清楚。

「我係話⋯⋯我知你因為上一次分手,你覺得自己有好多位做得唔好,一齊耐咗之後,你慢慢無理我感受,唔想再好似以前咁,miss咗我任何一次需要你嘅機會。」

「我之前都驚過,我哋分咗手之後再一齊返,會唔會一樣都會有條刺⋯⋯好馬不吃回頭草,我同呀彥分手之後我都同自己講過,我拍拖嘅話,散咗一定唔會返轉頭。」

我估唔到呀詩會認真到拎返咁耐以前嘅事嚟講。

「但係你真係唔同,中間嗰段時間我以為自己可以斬得斷,點知原來自己一直係度十五十六緊。」我哋又再搭上去,搭完上去又再搭返落嚟,不停咁游𨋢河。

「一齊返之後我又唔覺得我哋之間有條刺,反而一切順利咗好多,我都安心咗好多,呀強你都成熟咗,大個仔咗,同時間我都知自己要向前行,唔可以俾自己好似以前咁MK落去。」

「但慢慢地,我覺得我反而做得唔夠多,反而係我忽視咗你感受,好諷刺。」

「我真係唔需要你做幾多幾多,我只不過係想維持我哋初頭嘅感覺,但原來只係我太天真姐。」我都開始明,係我自己太執著以前美好嘅光景。

一邊掛住以前,浪費緊現在,又擔心未來。
推推推推推推推推
通常一開始拍拖拍得咁甜蜜,後尾都好容易出問題
扮工緊
有無人
在線上
扮工揮手
食完飯返嚟打埋剩低嗰啲
「之後我想再做好啲,好無?」聽到呀詩咁講,我真係幾開心,咁樣已經好滿足。

「好。」呀詩佢好溫柔咁捧住我塊臉,左右手不停咁係搓⋯搓⋯搓⋯⋯

「多謝你咁信我。」佢之後講咗呢句。

「傻嘅咩,多咩謝。」

「我知大學好多人嘅感情都係呃呃氹氹,呢個傷完嗰個,受傷嗰個又去搵水泡,然後又傷返人,中間經歷唔少又呃又氹嘅嘢,咩又背住第二個搵第條女,手機度又唔知收埋啲,我個fd就好似癲雞咁日日疑神疑鬼,搞到成村人都好擔心佢⋯⋯」

「之前同我住緊嗰個啊,諗住勾引你嗰個啊,背住佢long d緊嘅男朋友,成日帶第啲仔上嚟扑嘢,呢個世界真係唔啱我玩。」

「老撚土咁講啊,依家咁樣真係唔係必然嚟。」今日好唔慣呀詩咁正經添。

「得啦得啦,好撚老土啊!」我取笑呀詩。

佢聽到我呢句之後,個人即刻紅都面曬,尷尬到怕醜。

「屌你啊!!!明明頭先就好深情,就算真係老土啊,你都唔好講出嚟啊嘛!」呀詩個樣好好笑,之前嘅心結,總算兩個人一齊解開咗。

我估,如果之後要咁樣行落去,一定會經歷好多次呢啲時候,只要兩個人心無芥蒂先可以一直維持落去。

起碼依家暫時做到先,要做到,已經唔容易。

「你俾啲新意得唔得姐!咪成日學TVB咁啦⋯⋯」

咁啱朗豪坊個電視機就係度播緊TVB最新劇集嘅宣傳片,都幾應景。

呀詩企係我前面,因為樓梯關係,個人矮咗一大截,顯得嬌小可愛。

「你睇下⋯⋯」我指一指個螢幕。

呀詩轉身望一望,然後望返嚟,怒睥住我,嘴角抽蓄緊,忍唔住笑咗。
咁sweet
依家越sweet,
推推推推推
Live左
推推
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞