《我的MK妹同桌》第二季(2)

1001 回覆
127 Like 8 Dislike
「係啊,唔得咩?」我反問。

「得!只不過估唔到你哋咁耐姐,痴心情長劍。」個八婆叫Mary。

「係喎,你哋一齊咗幾耐啊?」其他人紛紛係度問,一個二個個眼神都充滿住八卦!

「差唔多4年?好似唔夠,3年幾啦。」我如實咁講。

「哇!!都幾耐喎。」眾人一臉不可思議咁嘅樣,可能對佢哋嚟講,未試過拍咁長拖掛?

「咩啊,蕃薯仔同啊子晴都差唔多耐啦⋯⋯」我反駁。

「係喎,佢哋都好似由中學拍到依家喎?」

「係呢,子晴佢依家點啊?聽講佢之前好似repeat咗一年喎。」

中同聚會,無非都係知下其他人嘅去向,睇下人哋死得未,但查實呢啲嘢係唔關自己事。

「係啊,聽講最後入返U。」有人代咗我答。

「蕃薯仔咪好囉!食到女神。」就咁聞啊,都聞到男仔把口陣酸味啊。

「咁蕃薯仔都幾好喎,人哋repeat都陪住人,咁都捱得過。」打麻雀班女仔搭話。

「係囉,啲人話中學拍拖嘅都唔會長,估唔到佢哋拍到依家,真心勁!」

「西!」個女仔打咗個西出嚟之後,就俾人食咗了。

「六番啊!」佢哋已經熟曬,而我對麻雀一竅不通。

「係呢強仔,你有無諗過結婚啊?」把口未停過嘅八婆係咁問我⋯⋯

「係囉,咪好似方力申同鄧麗欣咁啊,拍咁耐,真係唔結就分。」

鮮有地諗起「結婚」呢兩隻字,對我嚟講仲好長遠,好長遠。

「痴線,咁撚早咩?十劃都未有一撇啦,又未出嚟做嘢,錢都未有得儲,無錢點結婚啊?」對依家嘅我嚟講,結婚真係我從未想像過嘅事。

但你問我,我係會想同呀詩結婚,同佢婚後嘅生活都⋯⋯都幾美好啊?

我個腦開始築起同呀詩結婚後嘅影像。

「幾年好快過咋,你哋都拍得唔算短啦,慢慢諗下其實差唔多㗎⋯⋯㗎啦,碰啊!碰⋯⋯話咗碰囉,仲睇牌?」

呢次佢又講得幾有道理。

唱緊K嘅一啲人仲係度講緊蕃薯仔,我走埋去聽下啦,都係講緊類似嘅嘢,之後蕃薯仔就嚟到啦⋯⋯

所有人都係嘩然,然後又有人講咩「日頭唔好講人」、「一講曹操」之類嘅對白,幾乎每次都會係咁,咁我咪笑下囉,哈哈哈。

「主角終於都到啦!」我和應。
有人繼續
蕃薯仔成個look俾人嘅感覺唔同曬⋯⋯點講呢,好似係識打扮咗,個人有型咗,你真係好難想像到佢以前中三、中四嗰陣個蕃頭樣,你依家同其他人講佢以前好毒,真係講都無人信。

「哇,搞咩嚟啊?遲到!陪女神啊?」呀Ken個音量長期都係所有人都聽到嘅音量嚟。

「唔係啊。」蕃薯仔get到呀Ken想問啲咩,靦腆一笑。

「靚仔咗喎蕃薯仔!」啲女係咁眼甘甘咁望住佢,啲眼睫毛係咁眨嚟眨去,發曬姣咁。

「係囉,無見咁耐,型仔曬喎。」

本來佢中四暑假之後,佢飆高咗之後,就已經成個人脫胎換骨,依家更甚。

蕃薯仔好自然咁行過嚟坐我隔離。

「好耐無見喎。」我潤一潤佢。

「都真係幾耐嘅。」蕃薯仔真誠咁對住我笑。

「你知嘅咩?你條友重色輕友!眼入面無朋友㗎啦你⋯⋯」我講笑。

真係fd嘅話,隔一排無見,都仍然係咁fd。

「無啦⋯⋯以後都唔會重色輕友啦。」蕃薯仔皮笑肉不笑咁同我講,唔難睇得出佢個樣係認真嘅。

但我都係好戇鳩咁問咗:「認真㗎?」

我的確係呆一呆,愕然咁望住佢,估唔到事出咁突然,而且我仲要係知情嗰個嚟,忽然有種唔知點面對佢嘅感覺。

子晴之前先話無諗住散㗎?依家忽然又轉軚?

「係啊,早兩日嘅事。」蕃薯仔壓低聲線。

「咁大件事唔同我講?好地地點解會咁㗎?」我都細聲講,而且佢仲要揀呢啲場合同我講,難怪頭先入嚟嗰陣無乜笑容,成個人有少少憂鬱咁。

「我都唔知。」坦白講,我好耐無見過蕃薯仔咁sad了,就算中學嗰陣,都無依家咁sad。
【唔影響劇情】
現實生活入面,你哋會唔會同蕃薯仔講咩原因?
會講
唔講
推推推推
一晚睇晒第一季lm
經歷過第一季個過山車唔係好敢睇第二季
推推
在線上
等緊你
「佢點同你講㗎?」於是我問。

「佢話我哋感覺淡咗,佢唔係第一日察覺到呢個問題,佢有試過繼續一齊落去,但最後都覺得再咁落去唔係辦法⋯⋯」

「佢最後同我講,原來有啲嘢去到真係無辦法落去啦,感覺再繼續落去只會越嚟越差嘅時候,就會分手。」

「佢話,就好似肥咁,當你見住自己越嚟越肥,到自己頂唔順嘅時候,就會走去減,你一日未去到嗰個位,你都未識停。」

「當佢咁樣同我講嗰陣,我完全唔知講咩好⋯⋯」

「乜我同佢,真係去到咁嚴重咩?」蕃薯仔捉亂曬自己頭髮,我知佢努力想控制自己嘅表情,但係睇嚟佢做唔到,都係出賣咗佢。

「其實你呢個問題,子晴有同我講過⋯⋯」後面嗰句,我講得小心翼翼,膽戰心驚。

「吓?」蕃薯仔首先成個人停頓咗一下,然後繼續問:「佢同你講咗啲咩啊?」

我將嗰晚嘅事同曬佢講。

「我以為呢段時間一路陪係佢身邊就夠,佢重考嗰一年,我真係唔想打擾佢,我都想可以正正常常咁拍拖,難得佢考完,之後啲時間多返曬啦,我哋一齊出去拍拖,做咗好多sweet嘅嘢,我以為咁樣就會Okay,點知無啦啦又⋯⋯」

「其實我feel到,我feel到子晴對我係點,但我以為考完之後就無嘢,事實我同佢嗰段時間都真係好開心,我點估到⋯⋯我真係對愛情無信心啦。」

呢個角落,同出面狂歡緊嘅世界形成一個好強烈嘅對比。

「一係依家換個地方傾下?」同中學時期一樣,我都做咗安慰蕃薯仔嘅角色,做乜我成日都要做感情輔導員?

蕃薯仔搖搖頭。

「真係?呢條傾唔到啲咩喎。」我道。

「我呢啲度就係想玩下,等我唔洗再諗子晴啲嘢,等完之後再講都未遲。」蕃薯仔抖擻精神,重新振作!整理下髮型,又一條好漢。

「你又有道理喎!嚟,去玩盡佢!」我支持佢啊,玩完先再諗嘛。

蕃薯仔企起身,行埋去人群度,望住佢背影,有點基基地⋯⋯

死啦,佢會唔會因為咁樣搞基㗎?

我黑心咁諗⋯⋯啲基佬好冧呢一type㗎喎。
子晴同蕃薯仔散嗰時入咗u未?
應該入咗
果然係分手高峰期
推推
我估唔到子晴會同蕃薯仔係呢個時候散,老土咁講,啲人話中學上大學好易散,大學出嚟社會好易散。

初頭唔係好信,天真咁以為只要有心就一齊到落去,會散嘅話只有是但一方唔再鍾意。

直到自己都經歷完呢啲階段,發現好多問題,唔係自己控制到,大個咗,唔再係話有愛情就可以解決一切困難。

屌!就好似以前睇動畫啲男主角,一句鳩叫,或者熱血就力量提升,打低曬啲對手一樣咋嘛。

以前會對呢類漫畫深同感受,自己會想好似入面嘅男主角,保持熱血,保持嗰顆心。

但係之後會慢慢發覺呢套根本就唔得,每次熱血完嘅下場,都係一舊屎嚟嘅,所以做事就會經過大腦,而唔係一味靠衝動。

佢哋衝動唔累事係因為佢哋係男主角。

愛情都係咁,我諗,蕃薯仔同子晴唔單單因為無愛情咁簡單,相處上啦、大家想要嘅方式唔同、性格等等,都係問題嚟。

「我為佢已經改咗好多!你睇下,我同我哋班嘅人玩得幾埋?佢覺得我悶,我依家咪唔悶囉!蕃薯仔滿臉通紅,已經唔係微醺嘅狀態。

佢出到嚟,都仲係繼續係度飲,我已經同我哋班嘅人講話我哋兩個走先,遲下再出嚟玩過!

亦都同呀詩講咗。

「下?蕃薯仔佢搞咩啊?」呀詩聽到蕃薯仔飲醉咗係度發酒癲,然後就問咩事。

「佢同子晴分咗手。」我無奈地說。

「下???」呀詩提高幾個音貝,震驚程度都幾大。

「點解嘅?」

「我晏啲再同你講啦,一係你去問下子晴囉,蕃薯仔呢邊我搞得掂。」

之後就收咗線。

「點解啊!!!啊啊啊啊!!????」另一邊廂,又有一位人兄問點解。

「我知⋯⋯點解你可以為佢改,但佢都仲係同你分手啊嘛?」我道出個問題。

諗返起以前分手,個世界都好似蕃薯仔依家咁,崩塌咗落嚟。

依家心臟強大咗掛,對於一啲唔夾,無辦法強求嘅事,唔會再好似小朋友咁任情,要強行留係自己身邊,因為自己清楚,個玩具會玩厭,甚至唔會再咁鍾意玩玩具。

你哋有無試過細細個玩具嗰陣,扭計話要買玩具,其實屋企已經有個差唔多嘅,只係佢出咗另一款特別少少嘅,就想叫屋企人買。

其實屋企嗰個差唔多厭,但以前曾經某段時刻好鍾意好鍾意玩,所以想買個差唔多嘅返去,繼續想去返以前好鍾意好鍾意嘅階段。

無諗過嘅係,買完返去,比以前更加快厭。

或者係一份執著,有啲時刻,喺屬於以前就係以前,就算搵個類似嘅替代品,都搵唔返。

執著完,一切就會淡。
sad but true
正皮加速
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞