《我的MK妹同桌》第二季(2)

1001 回覆
127 Like 8 Dislike
今日冇文,早抖
今晚會有
推推
推?
樓豬又走數
啱啱先返到嚟沖完涼
抖一陣打文
咁搞法好磨滅心智
呢幾日都ot,本來打算今日快快趣做完返嚟寫文
點知又搞到咁夜,聽日又晨咁早起身
上一篇文我係眼瞓住,無乜精神下寫,真係寫出嚟都無乜感覺
唔想拖你哋文,我知拖得越耐,你哋同我都會掉淡個故,掉淡個熱情
但好難係返工同寫文拎個平衡
唔好寫
返工寫
害人咩
因為咁,我先知其實只要兩個人仲有心,感情唔會點淡,一切都可以好似之前咁。

當然,有好多嘢,我哋都習慣曬,變到我哋唔需要再花啲咩功夫同精神再去了解大家。

只要再花啲功夫係大家度,咪一樣都會好似之前咁。

「我去到外國嗰陣啊,你唔可以再咁樣收收埋埋㗎啦!」呀詩將個頭埋係我心口,係咁磨,好可愛。

「我知啦,每日都會打俾你,每日都講下大家發生咗啲咩事,咩都講,咁就唔會收收埋埋啦!」我好順手咁摸起呀詩個頭。

暑假,我俾呀詩想做咩就做咩,盡情留低啲回憶。

因為我哋唔會知道,呢一刻嘅美好,會唔會成為日後日想夜想嘅舊回憶。

佢同我講今日去邊去邊,又去下沙灘,又去下啲聚會,又打工,總之好鬼充實。

我都有同呀詩去沙灘拍下拖,曬下太陽,影下相,po上ig曬命,我諗呢個暑假係我哋兩個呢幾年,投入得最搏命嘅一次。

Part time賺返嚟嘅錢,全部用曬我哋兩個度,去好啲嘅嘢,去搵下有咩我哋有興趣做,而之前未試過做,想一齊去做嘅。

試過去攀岩,亦有玩一啲好耐無玩過嘅嘢,好似溜冰啊之類,我哋兩個都想自己最後嘅青春入面,瘋狂啲,去盡啲。

我下年暑假都想去intern,攞啲經驗啊,同埋想早啲試下返工嘅生活。

後來的我錯了,因為返工嘅生活係一個無間地獄嚟,做乜鬼咁早落地獄呢?

不過綜觀呢個暑假,我好enjoy,基本上每日都好充實,雖然好攰,但身體仲支撐到,有陣時通頂玩完再去返part time都無問題。
不過⋯⋯去到暑假尾聲嘅時候,出現咗一次危機,亦令我相信香港地真係好多狗公。

「強b!」呀詩平時都係咁樣叫我。

「有樣嘢我想同你講,但係你唔準嬲㗎喎。」呀詩忽然間咁樣講,搞到我有啲緊張,唔知佢要講啲咩呢?

「你講咗先,我再睇下嬲唔嬲。」我唔正經咁講。

「邊有得咁㗎!你講咗我先講。」好明顯佢唔想俾我恰。

「好啦好啦,我唔嬲,你講啦。」通常咁樣講,一定係啲會令人嬲嘅嚟先,係咪先?

「真係?勾手指尾啊。」呀詩伸出佢可愛嘅手指尾。

「得啦。」我微笑一下,我笑係因為呀詩偶爾個舉動好細路女。

「就係呢⋯⋯最近有個男仔好似想追我咁。」呀詩拎部手機出嚟俾我睇,我直接睇到佢哋嘅對話紀錄。

「可能呢排多咗呢啲聚會呢,有好幾個男仔都對我有好感,點同你講呢⋯⋯個行為同埋眼神好明顯㗎,近距離啲你就會感覺到,個眼神就好似想食咗你咁。」

「一個人嘅眼神係最藏唔住動機。」呀詩真誠咁同我講返。

拍咁耐拖,呀詩都無乜呢啲緋聞,我以為係佢無同我講,原來如果有嘅話佢係會同我講。

「佢哋會借啲意想同你單獨兩個人相處,全部我都會搵籍口避開,但最癲嘅位係,我一早已經表明自己有男朋友,佢哋都照咁樣做,而且佢哋都係有女朋友嘅人。」

「我終於相信中學畢業之後,啲人唔會咁純,係學校入面好少會遇到或者聽到呢啲嘢,呀彥嗰班都係學校出面嘅事嚟,所以話社會上真係咩人都有。」

「咁耍多兩耍,佢哋就無再纏住我,反而有一個,不停咁搵我,約我,就算我再點樣hea覆都好,都無用。」

我正想講話:「咁block咗佢咪得囉。」,呀詩似乎知道我想講咩,就打斷咗我。

「我知,你想講話block咗佢咪得,係咪?」

「嗯,係啊。」

「但我同佢有好幾班fd,有啲佢都識,同埋都幾熟下,我唔想搞到咁薑。」

「你咁靚女,有狂風浪蝶係好正常嘅事嚟,但係依家啲狗公都幾猖狂,啊⋯⋯我幫你覆佢啦。」

「咪啊你,就係唔想搞到啲關係咁麻煩先無block到佢,如果咁簡單我就一早block咗啦。」呀詩阻止我。

然後我再睇下佢哋啲對話,哇⋯⋯真係唔睇過嘅話,都難以置信啊。
輕推
Long D won’t work建議分手
鹿帽鹿角
想睇對話內容
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞