《我的MK妹同桌》第二季(2)

1001 回覆
127 Like 8 Dislike
「我⋯⋯」其實我想講嘅係,就算係去幾個月都好,我都會唔捨得你。

但我無講到出口,原因係咩,我都唔知點解釋,原來就算一齊咗,都唔代表有勇氣講出自己想講嘅說話。

「都係無嘢啦。」活生生吞返落肚。

除咗呢一個消息,我哋呢晚係開心嘅,但係腦海時不時就會閃過「時限」呢個命題。

無論呀詩講定唔講,都會影響到我哋嘅關係,由呢個決定開始嗰一刻起,就已經注定咗會傷心嘅結局。

咁究竟係長痛好?定短痛好?我都唔知。

呀詩話呢段時間佢都會返屋企,暑假hall度都無人係度,之前有段時間變得平淡,忽然間依家黏埋一齊,我哋嘅關係又再次沸騰起嚟。

一開始我有啲唔慣,但好快適應返。

同時無可避免地諗,我哋時間好似得返好少咁,當下嘅我⋯⋯其實仲未諗通。

「我哋搭叮叮好無啊?好耐無搭啦喎。」呀詩忽然問道。

「好啊。」

有時係愛情入面,都需要有啲唔一樣嘅地方,先會滋潤枯燥乏味嘅生活。

我哋就咁搭搭下地鐵,過完海嗰一個站,就行出去搭叮叮。

即興比起安排好曬嘅快樂,會加到好多好多倍。

即興,考驗嘅係當下嘅氣氛,心靈相唔相通。大家都有咁嘅心,一齊話行就行,嗰種一拍即合嘅感覺,實在叫人陶醉。

可惜嘅係,現實唔會好似電影咁,一上到叮叮上面,就有兩個位空咗出嚟,俾男女主角坐係度,互相捱住,享受繁忙都市中嘅慢生活。

我哋係逼上叮叮度,係上層度企,係無冷氣嘅叮叮度感受咩係侷促。

「有無後悔搭叮叮啊?」我笑問呀詩。

「咁快就後悔?我哋有排搭喎。」呀詩佢不以為然,就算又熱又焗,佢都無怨言。

叮叮上面嘅人都係度捉pokemon,呀詩都拎出嚟玩⋯⋯

我開始覺得⋯⋯佢話要搭叮叮⋯⋯並唔係想我哋段關係可以特別啲⋯⋯

沿路搭叮叮返去捉pokemon⋯⋯先係呀詩嘅目的⋯⋯

⋯⋯⋯

Sor⋯⋯係我諗多⋯⋯
有人繼續
冇人
有啊喂
咁串啊
等緊文
搭咗一陣,側邊嘅位置度有人落車,咁啱就係我哋附近。

我俾呀詩坐,然後我捱係佢隔嚟。

我企係高位,而呀詩坐係度,佢靠過嚟捱住我啱啱好係心口位再落啲,而我睇到曬佢手機畫面。

佢捉幾次都捉唔到隻pokemon,最後又要餵嘢先捉到。

捉到之後,佢切換畫面,係相機影相嘅畫面。

我個樣因為佢低炒而變得扭曲,而呀詩拎遠少少,依舊係低炒,不過呢個畫面我哋兩個嘅樣都清晰咗好多。

我同呀詩都笑住咁望住鏡頭,我諗起我哋自拍都已經係幾個月前,一齊出去玩,有特別節目嘅時候先會。

我哋係唔同角度影咗好多相,完全唔理後面嘅途人啲目光。

過多陣,坐係後面嘅路人都落車,我就順理成章咁坐係呀詩後面,望住呀詩嘅背影,原來佢髮型都變咗好多⋯⋯

由以前MK嘅負厘子髮型,變到依家自然咗好多;同埋以前頭髮留到好長嘅佢,頭髮都越剪越短。

我記得佢中學嗰陣個馬尾無咁短,我對比緊佢頭髮嘅長度,真係短咗好多。

今日呀詩都鮮有地紮起馬尾,頭先佢話太熱,所以綁起咗啲頭髮,自從中學之後,就好少見到呀詩紮起頭髮,就算萬年一次紮起頭髮,佢都係會紮起個髻,唔係話唔好睇,係好靚⋯⋯但同馬尾係有分別,好似馬尾記錄咗以前嘅回憶咁。

我玩弄佢嘅馬尾。

輕輕一撥。

「喂啊!」呀詩嬌柔地轉身鬧我。

呀詩嘅回眸,瞬間同中學嘅佢重疊埋一齊,一時之間我都計唔到我哋離開中學係兩年定三年。

「仲細啊?仲整人條辮!」呀詩係典型口裡說不,身體但好誠實嘅類型。

然後轉過身,背住我係度fing條辮。

我係撥呀詩馬尾,中學唔係無玩過,但呀詩好幾次都坐我隔離,唔係坐我前面,我無咁嘅機會坐係佢後面玩佢馬尾。

呀詩又再轉身,帶著愛意地睥住我:「仲影唔影㗎?成日掛住整人!」

「好耐無整啦嘛。」有時投入咗個氣氛裡面,會唔記得啲唔開心嘅事,至少當下我無諗起頭先呀詩同我講嘅事。

「超!快啦。」呀詩催促。

我靠近電車嘅窗口度,伸個頭去呀詩膊頭,呀詩好自然咁拎高部手機,開啟前置鏡頭,露出迷人嘅笑容。

佢自拍嘅表情同佢以前facebook入面啲MK相都仲係一模一樣,如果俾佢知我咁樣講佢,佢一定打柒我,所以我收埋係心入面,無講到出嚟。
推推
呢啲相又可以換嚟做wallpaper啦。

電車路去到後期,好多位都吉咗出嚟,我同呀詩換咗去兩人座度,就咁靜靜地,望下出面嘅風景,吹下風,頭先悶熱嘅感覺已經消散曬。

無乜搵新嘅話題,然後一靜落嚟,就算呀詩係我隔嚟,我都會忍唔住去諗。

諗咗好多,越諗越亂。

好快就埋站,我哋買咗啲嘢食返去,佢又肚餓,好明顯佢只係口痕,會幸福肥唔係無原因。

嗰晚,我哋久違地做咗兩次。

我記得以前係做得好快,然後次數可以好幾次,一次邊度夠皮啊?

但慢慢去到最近,我哋扑嘢嘅時間耐咗,玩好幾樣花式,但遲遲未能完事,當我哋完咗之後,成身出曬汗,真係劇烈運動咁。

我不禁問自己,真係屌厭咗?

其實我都仍然覺得呀詩好正,仲係好快起到機,但就係唔知點解會咁⋯⋯

然後我同呀詩嘅前戲亦都長咗,應該係話更加享受前戲。

係咪一齊耐咗,有啲事情就慢慢變得唔一樣?我哋又需要花幾多時間去接受呢種變化?

諗返起初初同呀詩埋牙嗰陣,嗰種緊張嘅心跳,一早換成平淡嘅公式,變成一種程序。

然後難以全心投入落去。

本來我仲好期待⋯⋯期待同呀詩翻雲覆雨,話曬咁耐無做,同埋各自都忙,連見嘅時間都好繃緊。

但一上陣,嗰種期待一下子落空咁,有可能係我過於期待?

我唔明⋯⋯我自己仲有咩唔滿足?我知我有啲朋友條女唔俾佢扑添,佢日日都有得望,無得食;而我已經好好啦,呀詩將我餵到飽飽。

呢啲諗法,我無表現出嚟,我攬住呀詩,某方面的而且確係滿足咗,但我知唔同咗,有啲嘢⋯⋯
可能呀詩都唔同咗
推推
晏啲出文
就算得知呀詩佢半年後會離開香港,我都無好似我想像中咁,諗住會好好珍惜同呀詩相處嘅一分一秒。

我以為自己會成日都搵佢啊,可以見就見多啲,我以為係會咁樣⋯⋯

但點知我無,我開始覺得自己生活入面唔淨係得愛情,我一日嘅時間入面分配咗俾其他嘢,平均地。

返part time啦、打波、打機、打飛機、煲下劇、玩下手機⋯⋯

當呀詩搵我嗰陣我會即時出現,當時間長咗唔搵,醒起嘅時候就會搵佢。

我都想搵個原因去解釋自己呢個行為,我搵唔到⋯⋯我都唔知點解會咁。

不過你問我有無唔開心?有無唔慣?我又唔會,反而覺得咁樣相處好舒服,自在。

可能咁樣,我哋可以更加有能力去應付long D?

「今年生日你諗住點過啊?」係一次拍拖中我問起呀詩。

一開始嗰幾次都係我幫呀詩安排生日,當過咗好多次生日之後,就點都會變,真係無乜可能年年生日都要搞到好盛大咁,終有一日會平靜落嚟,對呢一日嘅期待感會逐漸降低。

「其實無啊⋯⋯只係想簡簡單單咁過。」呀詩嘅反應好似佢講嘅咁——平淡。

「咁簡單嘅話就唔慶祝㗎啦喎?」我玩嘢。

「你可以試下嘅,好似幾好玩咁喎。」呀詩用銳利嘅眼神望住我。

算係呀詩最後一個暑假,佢搏命返part time搵錢,補習啦,返嘅時間亦都長咗,咁我有時間就會去接佢收工,佢住返自己屋企就近好多⋯⋯

附近嘅公園同埋海皮都係我哋成日拍拖嘅地方,呢啲地方hea走我哋唔少時間。

呀詩佢唔想呢個暑假淨係得返工,佢想個暑假過得精彩啲,佢咁樣同我講。

「如果呢⋯⋯之後我多咗出去同班朋友玩嘅話,你會唔會唔開心㗎?」佢試探性咁問我。

「其實,你想嘅咪去囉,我的確無理由去阻止你,因為你有你諗法,同埋你咁樣做會開心嘅話咪夠囉。」

我補多句:「就連你去exchange我都無阻止到。」
男豬咪去到呢到先扭計呀
男人有時候都會扭屎忽花
推推
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞