《我的MK妹同桌》第二季(2)

1001 回覆
127 Like 8 Dislike
在線等文
「我真係好愛子晴⋯⋯為咗佢我每日都好努力,好努力做好佢心目中完美嗰一個⋯⋯所以嗰陣時子晴要溫書,要retake嗰陣,我都盡量陪住佢,唔打擾佢,想佢可以專心溫書,拎返自己之前失去嘅嘢。」每一句說話,蕃薯仔都會參雜一啖苦澀難嚥嘅ice啤酒。

「但係換嚟嘅,就係佢嫌我悶!無感覺!」

「所有女人都係雞嚟!!!!」佢鳩叫。

「嗱,呀詩唔係啊⋯⋯」我強調。

「屌⋯⋯你⋯⋯嘔嘔嘔⋯⋯嘔嘔⋯」都未講埋後面嗰兩隻字,就嘔咗啦。

蕃薯仔嘔完之後,明顯個人無咁醉,清醒好多。

「點解你知道咗,但唔同我講?」蕃薯仔認真咁問。

「嗰陣時同你講,你個心會舒服啲咩?」我反問佢。

「我走你同你講,你就要選擇,甚至乎會俾你覺得,我係離間你哋感情嗰一個,呢啲咁吃力不討好嘅事,以前做過,依家就唔會再做。」

「你仲記唔記得?當初我啱啱同呀詩一齊無幾耐,你就問我點樣先可以拍到拖,我仲做雞仔媒人撮合你同子晴,年少無知嘅我哋,見住人哋幸福,自己都會開心⋯⋯」

「但一手撮合你哋兩個嘅我,見證住你哋由一齊,到散,我就諗點解我要插手入呢件事度?搞到好似我都有份,我都有責任咁,當然⋯⋯我知你哋由頭到尾都無怪過我,甚至一唔一齊,都係你哋嘅抉擇,但參與咗嘅人,註定會有痛苦呢種感受。」

「所以,我都唔知點同你講,話你就嚟俾人飛?男人嘛,有啲嘢就應該擺係心,係女人先需要咩都講出嚟姐。」我都拎起罐酒,輕輕敲下蕃薯仔罐啤酒。

我飲嘅係Jolly Shandy。

我哋係個海旁度,吹住風咁樣飲酒,無再講啲咩,香港地最容易搵嘅就係海旁。

男人嘅浪漫,唔洗講咁多嘢,我哋都真係慢慢大個⋯⋯

嗰一晚之後,蕃薯仔學識咗食煙。

呀詩佢都有同子晴約出嚟傾下偈,佢哋去啲高級地方度食下午茶,嗰啲cake仲貴過啲lunch咁濟。

佢有影相俾我,我諗姐係叫我下次帶佢去食呢啲下午茶。

「子晴佢點講啊?」之後同呀詩食飯嘅時候,我再問起。
子晴臭雞化
推推推推推推
好似好耐無入過嚟推文咁
推呀
係言言
推推
今晚更新
推推
「佢似乎諗得好清楚啦,佢話呢啲嘢好難改變,就算蕃薯仔真係改變咗,都已經唔再係以前當初佢鍾意上嘅蕃薯仔。」呀詩平靜咁講返出嚟,期間無任何覺得可惜。

唔知點解,我就有點無名火起。

「蕃薯仔佢真係好愛子晴,佢亦都為咗子晴改變咗好多嘢,放棄咗好多嘢,點解可以分得咁狠?」我認真到有啲嬲。

「唔分手嘅話,對蕃薯仔嚟講,仲狠。」呀詩講呢句嗰陣,無帶任何情緒。

「要改變都要有個過程,其實知唔知咁樣對蕃薯仔嚟講,係件好難,同埋係好大突破嚟?」我登蕃薯仔唔抵,搞到有啲激動。

「所以子晴先唔想咁,兩個人要一齊,就係要舒舒服服咁做自己咋嘛,要改呢樣改嗰樣,最後變到唔似自己咁,而且段關係亦都變得唔再舒適,變成一種煎熬,有咩謂呢?」

「但係見到住佢咁,真係唔知佢做錯啲咩,佢只不過簡單咁鍾意一個人,甚至為子晴付出曬所有嘢,點解會有咁嘅下場,我真係唔明。」成件事好似好簡單咁,但我真係諗唔明。

「老土咁講,愛情乜有分對同錯嘅咩?」

「我知係無⋯⋯所以先⋯⋯」我語塞,我諗唔通。

「我知你點解會咁唔忿氣,亦知你因為朋友先咁嬲。」呀詩安撫我,佢到呢一刻都好平靜,自從上咗高form,呀詩慢慢唔再係MK妹嘅時候,佢就一路都成熟過我⋯⋯

「我唔想講啲咩愛情大道理,其實唔洗諗得太複雜,子晴佢係喊住咁同我講佢同蕃薯仔啲嘢,係呢段關係入面,無必要分邊個抵邊個唔抵,你唔會清楚得曬咁多,佢哋段關係無背叛,只係到一個位,大家都行唔到落去咋嘛。」
見到莎比亞咁我都唔知愛情係咪真係會有個好嘅結局
久違的在線上
「你有無幫下啊蕃薯仔啊?」我認真問。

「無啊,我淨係聽下子晴點講咋,佢哋兩個嘅事,我唔想干預太多。」

我無出聲,低頭食飯,都無任何表情。

我嬲嬲地,覺得點解唔幫下蕃薯仔姐?我知唔係話幫就一定幫到,但幫下,試下,有呢個心都好啊。

呀詩過咗一排,轉下其他話題,見我都無咩回應,都知我嬲緊。

「就算你係度嬲,對件事都無咩幫助,就算我去幫,最後點決定都係佢哋之間嘅事。」呀詩苦心婆心咁同我講。

我仍然都無理到佢。

通常都係我激嬲呀詩,然後我要去氹返佢,真係甚少我會嬲同發脾氣⋯⋯

但我清楚,通常呢啲平時好少嬲,好少發脾氣嘅人,一發起上嚟,係好難收科的。

我就係呢種人。

呀詩想安慰我,但我道氣始終都係谷住谷住,我仍然為蕃薯仔感到不忿。

雖然我都仲嬲緊,但係我都堅持送呀詩返去。

一路上,我都冷冰冰咁。

就嚟送到佢返hall嗰陣,呀詩係咁氹我,慢慢⋯⋯我個心開始軟,開始溶化。

我就係又硬頸,又容易耳仔軟嘅男人。

記得中學嗰陣,呀詩話俾我執返劑,我即刻龍精虎猛!

但依家呢招已經無效了。

「唔好嬲啦~~我錫返啦好無?」呀詩不停咁係我臉上打印。

「你唔嬲嘅話,我俾你做乜都得。」呀詩輕輕咁係我耳邊講。

我已經無乜點嬲,但我仍然係度扮高竇。

我見到呀詩為咗氹我,真係好落力,其實我知道理係呀詩度,我只不過係固執地係度發全世界脾氣,但呀詩佢仍然選擇放下身段咁氹我⋯⋯

就係呢種感覺。

感覺就係呢個女仔,可以陪我行埋人生後面段路。

「仲未嬲完啊?咁小氣嘅咩你?」佢突然拉我去咗個偏僻位,呢個公園燈光唔多,所以好多情侶都會係度拍拖,恩愛。

呀詩攬住我,拍係我心口度,佢個心口壓住我個心口,我感受到佢心口之巨大。

「嬲完就咪扮曬嘢喎!」呀詩抬頭望上嚟,用對水汪汪嘅雙眸穿透我成個人,月色混淆埋燈色,幫呀詩清純無化妝嘅臉容打燈。

我即刻,係即刻!向呀詩嘅櫻桃小嘴吻去。
sorry琴日問完見無乜人就瞓咗
今日又太忙

btw 差唔多預告一下,個故就嚟接近尾聲了
有啲擔心bad end
唔通唔洗sad end?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞