《我的MK妹同桌》第二季(2)

1001 回覆
127 Like 8 Dislike
sor9
我沖埋涼先開始打的
推推推推推
呢兩更sad 味好重
First time?
去法國咁大諗頭
唉,唔想講……
遲下實會為呢樣嘢鬧交
是但啦最後有出就好,係跟唔到姐
樓豬都係人,我地都慣,就無所謂啦
去日本韓國咪好去法國……
我同你都留守咗咁耐,一早知咩事

最怕有啲新入嚟嘅係唔係都嘈一餐

利申唔係講緊窩巴
我同呀詩係澳門影咗好多相,多到我執都執唔曬。我已經唔知仲可以影到咩角度啦,但呀詩仍然唔滿足。

「你睇下⋯⋯後面咁多人。」我無言以對,明明冬天嚟,我都影到出曬汗。

呀詩係靚嘅的確,有幾張我覺得影得佢幾靚啊⋯⋯但係佢偏偏唔收貨。

係大三巴後面,有個戀愛巷,多人到輪咗好耐,期間我哋都有影啲情侶相,將來呢啲相就係成為wall paper嘅材料嚟。

跟住同佢去食啲街邊嘢,行程呢家嘢,都係我做咋嘛,佢負責審視呢啲嘢啱唔啱,滿唔滿意。

佢有講過話唔想食咩西多士之類,ban咗我個idea。

夜晚呢,就book咗間葡國餐廳,算係食大餐啦,啲嘢食上齊後,擺好位之後,就梗係相機食先㗎啦。

基本上,呢啲都係近排港女必做嘅步驟嚟,呀詩由MK妹進步到成為一名港女。又唔可以話係進步嘅,只不過係由一種流行嘅風格,轉另一種風格姐。

幫佢影好相,佢擺好曬post之後,佢話開餐先可以開餐⋯⋯

佢要先審查啲相先食得,我好似個太監⋯⋯

相入面嘅呀詩,著件一字膊嘅白色衫,短裙仔,好性感,呢種知性美同過往唔同,我望住佢經歷完旺角嘅MK look,再到啱啱一齊返嘅清統look,最後呢幾年慢慢轉變嘅性感look。

唔同時期嘅佢,我都有份參與。

我哋食飯無乜話特別要搵話題,啱先講,唔啱嘅話,呀詩就會玩電話,而我好少會邊食邊玩電話,我會望住佢,靜靜地諗下嘢。

呢種隨心所欲嘅相處模式,唔知幾時開始大家都默認咗咁樣,久而久之就習慣咗。

就算今日係平安夜,一年咁特別嘅日子,都可以特別得嚟,唔算太特別,個感覺唔識點形容。

好似呢種日子,隨時搵一日咁過就得,只要個對象係呀詩就可以。

同埋呀詩係會專登打扮,呢一日嘅佢係比平時更加靚,你會察覺到更多嘅唔同。

飯後,就行下有別於香港嘅聖誕,不過就無乜太大期待罷了。

澳門真係細,行嚟行去都係嗰啲位,最後行下行下返返嚟大三巴,係個廣場度有架雪糕車。

「哇!澳門都有雪糕車喎。」呀詩好驚訝咁講,我真係唔好知好嬲定好笑。

「澳門有雪糕車有幾出奇啊?你以為淨係得香港有啊?」條友嚟搞笑。

「哇!!我要食⋯⋯」呢個細路仔嘅樣,就好似中學嗰年聖誕節咁,冬天係咁嘈住話要食雪糕。

呢啲回憶,係我哋兩個。

「你啱啱先話好飽,依家又要食雪糕?」

「女人有第二個胃㗎嘛!」

買完,佢食咗兩啖之後,就話飽唔食⋯⋯要我食曬佢。
有拖無欠嘛
睇到呢度應該都無乜新讀者㗎啦
除非完故後開新故可能會有
幻想總是美好
我預咗咁樣寫落去會無乜人睇
接受到就接受,接受唔到我都無辦法
決定寫自己做自己
個故過到自己先過到人加油
其實好多人拍拖都係會咁講
樓主要繼續加油💪🏻
會唔會有酒店扑嘢篇?
我覺得去到依個階段走甜有feel啲

同一時間追得太多故, 開始搞唔清邊個故打邊個故
同埋邊個作者打邊個作者
推推推推推
我哋好多行完,行到攰就返酒店,我哋揀中呢間價錢適中,但係幾高質,入到去間房覺得幾正,短短地一個trip,對我哋嚟講幾好。

我哋係酒店攤陣,好鬼攰,我哋就咁係度各自玩自己嘅手機,開住酒店嘅電視機聲,等個環境有返啲聲音。

我悶到係度打機,呢排手機出咗款類似LOL嘅手機版,叫夢三國,打機嘅模式都開始轉。

我好快手打完幾鋪⋯⋯機,碌下ig嘅時候,就見到呀詩出咗post,係佢今日影嘅相,後面都有我同佢嘅合照。

唔知由幾時開始,呀詩會好俾心機經營佢個ig,㩒入去佢個ig,會見到個排版風格好統一,相入面嘅佢全部都好靚,連啲色都係有配過咁,好明顯睇得出呢個唔係iphone原本有嘅色。

佢ig嘅follower直線上升,佢係較咗public㗎。

係我打緊機嘅話,呀詩就好努力咁執緊啲相,然後出post,個post已經無再好似以前咁打水蛇春咁長嘅句子,而係通常都係短短幾行,或者一句就收筆。

忽然間由散文轉咗去新詩。

重點係⋯⋯佢無tag我,我無通知出嚟。

「你出post都出得幾快喎?」我轉下轉下個身,然後瞓落呀詩大脾度,我哋依家兩個人成一個「L」形狀。我抬起頭就望到佢低頭望手機嘅樣,呢個角度嘅佢,好靚,但佢啲頭髮垂直落嚟整到我個頭,我將佢啲頭髮撥去後面。

「好多人都出post啦,依家成個ig係度洗版。」我諗佢指嘅好多人,係指佢大學嗰班吧?

「你做咩唔tag我嘅?」我問。

「啊⋯⋯我唔知後面嘅相點樣tag啊。」

我教完佢之後,佢用好神奇嘅眼光望住我,做咩嘢啊條友?

「咁勁嘅?點做到㗎?我頭先研究咗好多都唔識整。」一開頭我懷疑佢派膠,但佢似真心膠。

「下?呢個好簡單咋喎。」我繼續膝枕。

「你好叻啊~~~」呀詩嗲我,然後玩我塊面。

然後係呢個角度錫上嚟,唔係無試過,但依家係酒店嘅催情下,無錯!酒店個環境就係催情,要人扑嘢。

諗住開始前戲,點知呀詩就截停咗我。

「今日我好攰啊⋯⋯琴日已經唔夠瞓啦,我今日無力搞嘢。」呀詩嘅疲態出曬嚟。
識啲嘢喎Ching
好似一甜就會成個焦點變咗咁
晏啲打針
打完針返去出文
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞