《我的MK妹同桌》第二季(2)

1001 回覆
127 Like 8 Dislike
推推
抖夠了
晏晝全力打文
禮拜六真係用嚟瞓用嚟唞
我哋忽然好似都有共識咁,無夾過,但明顯地,出嚟嘅次數多咗,以前大家都會忙課業,忙功課,就少咗出嚟。

可能漸漸課業無咁重,而且識得安排啲堂,安排啲時間。

唔會再好似之前咁chur堂,甚至乎無得揀咁焗住要上天地堂,依家我哋兩個啲上堂時間都排曬係禮拜二、三、四上,然後禮拜五一路放到禮拜一,真係多咗好多時間,而且啲堂都會排曬係中午前後嗰啲時間,絕對唔會早起身去上堂,如非必要。

就連返part time都好,都會隔住返,要chur就chur係暑假度,閒日就返少少咁樣。

咁樣我哋兩個啲時間就多返出嚟,會周圍去行玩,玩下,影下相咁。

Part time賺返嚟嘅錢,好多都洗曬係度,仲有啲係買嘢嘅呢?

呀詩都洗唔少錢係佢自己打扮上面,中學嗰陣幾何話要去行化妝品?去睇呢睇路㗎?

依家周不時行過,都會話入去睇下⋯⋯睇唔啱就話避過一劫姐,睇啱嘅話,就係落重本㗎啦。

淨係唇膏都好似買咗幾隻一樣㗎啦⋯⋯

「又買?你上次已經買咗支一模一樣啦喎?」我真係諗極都諗唔明。

「咩一樣啊?你色盲㗎?同上次嗰隻都唔同色。」呀詩即刻係佢個界波袋度拎咗上次支唇膏出嚟,係我面前show出嚟。

「咪一樣囉,有咩分別啊?」

「所以話,你哋啲男仔唔會明女仔要買嘅嘢有幾多,我夠唔明你哋玩嘅game,買嘅模型有咩分別囉!咪一撚樣?」

「點同呢?模型一睇就知啦個分別。」我即刻駁嘴。

「咁唇膏夠係囉,你睇唔出姐!呢隻係3號色,我依家睇緊呢隻係7號,你話係咪一樣啊?」呀詩大條道理串返我。

呢啲就係變成我哋兩個行街嘅日常,同啱啱一齊嘅兩小無猜已經好唔一樣,但亦都習慣咗。

依家處於一種狀態,要有美好嘅回憶,就必須要由自己創造。如果懶,然後又咩都唔做,只會白白咁過。

所以一得閒,我哋就會出嚟拍拖,漸漸地,身邊嘅朋友都少約,淨係靠啲app嚟維繫。

屋企嘅即影即有,唔經唔覺都儲埋好多,我都買咗兩底相紙了。

轉眼秋天,陪呀詩去買衫,佢話想換過以前中學啲MK衫,同埋想買啲新衫遲下去exchange用,但話無乜錢了,為咗去exchange,所以盡量揀啲又平又靚嘅。

旺中呢啲地方就啱曬啦,我又唔明啦,旺中啲衫出名MK,呀詩又話想換過曬啲MK衫,但又去行最多MK衫嘅地方⋯⋯

????

做乜鳩呢⋯⋯
溫多陣筆記再出
有人在線上嗎
Lm
Hello
Lm
100正評加更1

距離呀詩準備去exchange嘅時間越近,呀詩已經準備緊自己要帶啲咩過去啦,睇得出佢係興奮嘅。

的確,可以去其他地方住下,去見識下,有別於一般旅行,佢係嗰邊可以有多啲時間感受下異國風情,已經足以興奮。

儘管我一早同自己講,要理性啲,不過係去半年姐,暑假嘅時候佢就會返嚟,我哋都成日見啦,無乜問題嘅。

理性嘅我係咁樣諗無錯,但當靜落心神,重新再諗起呢件事,感性上話俾我知,我唔捨得呀詩走。

於是乎,我係夜晚就趁我思念爆炸,將所有嘅情感⋯⋯

用嚟整禮物。

一張張相,整係張卡紙度,然後寫嘢落去,寫我嘅叮嚀,寫我嘅感受,寫我哋嘅回憶。

雖然⋯⋯雖然⋯真係好撚MK,以前係啲MK仔做埋曬啲咩爆炸盒啊,用嚟溝女,每逢唔知邊個邊個生日,就一定有呢啲爆炸盒,或者叫做驚喜盒嘅嘢出面係各大社交媒體上面。

估唔到依家我都做緊呢味嘢⋯⋯原來又唔係想像中咁差㗎喎,哈哈哈哈!

我已經預視到呀詩收到份禮物係咩表情,實感動到爆。

不過我諗住留到最後佢上機前先送俾佢,而呢份禮物係未完成嘅,我會將每一個重要嘅時刻都放埋入去。

差唔多聖誕,聖誕左右就係我哋完sem嘅時候,意味住差唔多開sem嗰陣,呀詩就要去英國exchange。

我心情好撚忐忑,成日15、16咁,都咪話唔煎熬,又唔想講太多傷心嘅嘢,又唔係一去就去四年,只不過半年左右姐,但反而屈住唔講,個心仲更加唔好受。

最後就連普通散下步,都帶點傷感。

「點啊,你啲嘢準備好曬未?」我哋行完尖沙咀,就提議話不如坐船過港島,我哋就咁去坐船了。

係船上面,我望住維港兩岸嘅景色,咁樣問佢。

「你好想我走啊?」古靈精怪嘅佢,最鍾意就係人哋認真問佢嘢嘅時候,係度派膠。
我攬住呀詩,用力咁攬實佢,我哋一齊咗都幾多年下,原來我打從心底係好愛呀詩,經歷過咁多嘢,個感覺都可以仲係咁強烈。

我都唔知點解釋,當下最直接俾我嘅反應就係咁。

「點會想你走喎!」我攬住佢,係佢耳邊講。

「喂喂喂,做咩攬咁實姐,你真係呢⋯⋯喂啊⋯⋯唞唔到氣啦⋯⋯」

「呼⋯⋯呼⋯呼⋯⋯呼⋯⋯」

然後呀詩又一拳打埋嚟,而我沾沾自喜嘅樣搞到佢生蝦咁跳。

「你想整死我啊?」呀詩隻手仍然仲攬住我。

「係咪整死我,等我走唔到啊?」

「我真係唔捨得你啊嘛⋯⋯」我頭先帶住呀詩嚟到無乜人嘅地方,而且呢邊個景可以望到銅鑼灣到灣仔一帶,呢度嘅夜景真係好靚⋯⋯

「我都係⋯⋯」我估唔到呀詩會咁樣回我,我以為佢會安慰我話:半年姐,好快就會返嚟之類。

「你都唔捨得我咩?」我問返佢,但心入面暗暗竊喜。

「點解唔會啊?你係我男朋友嚟,我梗係會唔捨得你啦,你都唔知我幾想你都同我一齊嚟exchange,我哋可以去新嘅地方,嘗試新嘅嘢,不知幾開心。」呀詩係我懷抱度,訴說出佢嘅幻想。

「點解你唔同我講喎,你又唔叫⋯⋯」如果佢有咁嘅心意嘅話,我一定唔會理咁多,搏老命都同佢一齊去。

「你啱啱先入U,仲有好多嘢要適應,如果你就咁決定話要同我去嘅話,我驚你會defer咋,所以我唔想影響到你。而且我見你對exchange都無乜特別意欲,我就無同你提過。」
男豬要準備紮砲了
唔千祈咪出軌
推推
正想講晏啲出文
支持!
咁啱
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞