《我的MK妹同桌》第二季(2)

1001 回覆
127 Like 8 Dislike
頂住呀
書生加油啊
精神
呢一個學期,我哋都好忙,已經有前一個學期嘅經驗,我哋都習慣曬呢種模式,忙功課、忙上堂、忙返part time。

我哋漸漸少咗聯絡,而Gigi最近都好似搵到男朋友,佢係ig上面都成日曬佢同男朋友嘅合照。

「你呢排成日遲到喎,掛住拍拖啊?」我不經意咁問起,其實Gigi都無同我講佢出pool,慢慢啲fd都係喺ig上面見到啲最新狀態。

好似去旅行啊,就po啲飛機相、旅行相、機票相之類,會打好長嘅嘢,啲合照會一個個咁tag,但係其實好多都唔算識。

「邊有姐。」Gigi佢笑到開曬花咁,口是心非到。

心入面不禁牽起羨慕嘅漣漪,並唔係因為之前Gigi好似鍾意我,依家就拍咗拖嗰種失落,而係羨慕佢啱啱拍拖,仲好熱戀好sweet嘅階段。

依家我同呀詩唔係無,但隨著拍得越耐,就會變得越嚟越少。

當見到人哋啱啱投入一段感情,好甜蜜嘅時候,就會不禁諗起自己依家感情生活好平淡,並唔係話咁樣唔好,點樣嘅感情最後都難以避免步入呢個階段。

上一次嘅經驗,已經話過俾我聽,所以我今次無論如何都唔會再好似以前咁。

網絡上流傳一句嘢:新鮮感唔係同唔同人去做同一樣嘅事,而係同自己以前鍾意嘅人去做唔一樣嘅事。

呢句嘢一開始好新,後來俾人用到爛。

但講得啱嘅,所以我會想用心去經營,去維繫我同呀詩嘅感情。

只要佢打嚟,我就一定會接,要約嘅話,點都會抽時間同佢出街,睇佢想睇嘅Marvel電影,食佢想試嘅餐廳。

「不如遲下暑假去澳門玩返兩日啊?」我都想有錢帶佢去日本玩,但以返part time儲返落嚟嘅錢,連買我哋兩個嘅機票都唔夠。

「可以啊,但係⋯⋯我有啲想去長隆玩水上樂園。」佢食飯嘅時候同我講,然後佢兜話:「去澳門都得嘅,我無所謂啊。」

佢講完嗰個無所謂之後,空氣突然安靜。你估佢真係無所謂?答案一早話咗俾你知啦。

喺香港仲未發生大事件之前,返大陸玩,係其中一個唔錯嘅選擇,嗰陣時喜茶同海底撈仲未咁流行,但返去長隆水上樂園玩,反而仲興添。

「長隆囉!澳門幾時都有得去啦,咁方便,但暑假唔係咁易抽時間。」我委協。
今日又係一個令人傷心嘅夜晚
我自己其實期待呢次旅行,因為呢次係我哋第一次屬於我哋單獨嘅旅行。

我係想我哋會好似去迪士尼咁,甜甜蜜蜜,但呢個學期,忙碌搞到我哋嘅感情生活變得好平淡。

呀詩同我出街,唔會再精心打扮,反而出席一啲朋友重要嘅場合,先會見到佢精心打扮嘅樣。

其實呢一種心情,係好矛盾嘅一樣嘢嚟。兩個人一齊係需要舒適自在,如果無咗呢一樣嘢,只會係兩個人用愛嚟係度互相折磨;所以呀詩無乜打扮,舒適自在咁出嚟,係件好事嚟,係我面前做返自己。只不過⋯⋯

只不過有陣時會覺得⋯⋯

頹。

係由一個百變有趣嘅事,變得沉悶單一,甚至覺得同我出嚟好似hea緊我咁,但係最攞命嘅係,我知佢無,佢會因為咁樣而覺得開心,咁樣先係最矛盾嘅嘢。

我諗,摧毀一段感情,通常都係日積月累嘅小事,因為反而大事會拎出嚟溝通,會商量,但呢啲小事唔會,講出嚟又覺得自己好似好小家咁,又無傷大雅。

但當累積到一個點,我哋唔係儲緊積分啊,察覺到嗰陣先發覺自己無辦法接受,甚至係估唔到原來影響咁大㗎?

已經好難收得返。

不安、疲勞、忙碌已經足以令一對情侶分手,其實唔洗發生啲咩大件事,例如對方偷食啊、long D之類,可以唔洗有呢啲嘢都分手。

所以話,拍拖幾難?

唔知由幾時開始,我哋會經常抱怨,唔係呻對方,而係呻佢室友,呻佢嘅gpmate,呻啲成績,呻返工。

今次,我好有耐性,好小心咁避免好似上一次分手咁,到頭來,原來未放開嘅,係我自己。

「不如你唔好次次都專登咁樣過嚟陪我啦?」呀詩睇穿我嘅辛勞。
其實拍耐咗拖係唔係真係唔使見咁多?
我同女朋友拍咗拖幾乎一年都仲keep著一個禮拜見平均三四日
拍左拖6年 一星期見一次 有時一星期都可能無一次
50正評加更

「下?點解啊?」我唔明,我為咗想見下你,都專登過嚟搵你喎,點解又唔好啊?

可能因為我面色同埋語氣有啲不悅,呀詩有啲嚇親。

「唔係你咁諗㗎,我係驚你太攰咋。」呀詩運忙解釋。

「我唔攰啊,為咗見你,我點會攰?」為咗見下你,我幾攰都覺得值得。

「你依家唔攰姐,你總有一日會攰,我哋想要行落去嘅話,就係唔好拍得太攰。」呀詩似乎覺得我唔明白佢擔憂緊啲咩。

「我可以嚟見下你真係一啲都唔覺得攰,有時見完仲會有返動力咗,我真係心甘情願㗎。」我嘗試解釋,嘗試協調。

「但你慢慢耐咗,你會攰到出街都唔想出,會攰到唔想送我返屋企,因為你送完我再返去,嗰條路係會搾乾曬你所有力氣。」我終於搞清楚呀詩想講啲咩,當我明白咗之後,我反駁唔到。

因為我依家返去嗰段路程,我攰到淨係想瞓。

「咁我就係因為唔想見唔到你,先幾攰都想出嚟。」

「我都知,所以我幾忙都好,都會出嚟同你食個飯,我知你咁攰都走過嚟,淨係想見下我,我都唔忍心話因為忙唔出嚟同你食飯。」呀詩誠懇咁講。

「我攰到⋯⋯連打扮下嘅時間都無,求其著件tee就返學算。」又真,佢依家件衫,就係佢件系tee嚟,背後大大隻字印住佢邊間大學咩系,亦係佢哋叫嘅頹tee。

「等我哋忙完先再約出嚟囉,我寧願留一日for我哋全日拍拖咁樣。」然後佢講講下,眼睛眨下眨下咁望住我⋯⋯

「我仲有好多地方都想去影相㗎!!等你好好地咁幫我影下。」

「咁我咪仲攰?」我笑說。

「你扑嘢嗰陣唔攰嘅?咁你又扑?」佢串到應一應,就好似嗰經典一幕「臭你又奶」一樣。

「點同啊?」我駁都駁得無力過人,我哋拍得耐咗,講起呢啲嘢已經可以唔怕醜,甚至乎係唔要面咁講出嚟。

「同埋呢,你細聲啲講得唔得啊?你好撚自豪咩?」

「我咁索,點解唔自豪啊?不過睇你咁無霸氣咁,人哋一睇你就知你對自己唔自豪啦。」呢個百變嘅女人真係好難捉摸。

我哋坐係卡位,隔離圓枱嘅姐姐都望一望我哋,陰陰嘴咁係度笑,然後呀詩仲笑到gap gap聲咁。

「你俾我有時間,一定屌撚死你!」我攞返個尾彩。
真識諗
男豬執到寶
大家都會忙 其實係想見多啲 但係正經嘢重要啲
其實打打下個進度都已經嚟到一半多啲了
多謝你哋已經睇好曬啲課程,諗住試下讀完睇下啱唔啱自己
遲下就係一邊返工一邊讀書一邊打文了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞