《我的MK妹同桌》第二季(2)

1001 回覆
127 Like 8 Dislike
文呢
「你女朋友仔比之前靚咗喎。」老豆見呀詩去咗廚房,然後同我講。

「梗係啦!我揀㗎喎。」我得意洋洋,起碼比老豆你揀得好先啦。

當然,呢句說話我無講出口。

佢哋有佢哋忙,我同老豆就度睇電視俾老母鬧⋯⋯

「你兩個!咩都唔幫手,淨係識坐係度睇電視。」老媽子又發功了,佢終於都整好曬。

今晚好好餸,果然我老媽落足心機,呢餐都唔知係咪鴻門宴嚟。

「有老婆係度就得啦嘛。」老豆係度賣口乖,咁又係,又食又拎,佢就爽曬啦。

「好!開飯。」

呀詩佢客氣咁慢慢食,以我所知嘅佢,平時絕對唔會食到咁斯文!

感覺,呀詩已經係我老婆咁,當我哋行到呢一步嘅時候,其實已經行到好遠好遠。

試諗下,當初點會諗到會有依家嘅光景,就連複合嘅時候,都無諗過。

依家自自然然,感受到個重擔。

係未拎起筷子食飯嘅時候,呀詩靜靜地係枱底下面捉住我隻手,隻手傳遞出嘅冰冷亦顯示出佢嘅緊張。

我哋就好似古代人咁,係等待父母長輩認可嘅小情侶。

「呀詩,食菜啊。」老媽子難得慈祥咁講。

「唔該Auntie。」呀詩禮貌上回應。

「Uncle,Auntie,你哋都食嚿肉啊。」呀詩回禮返俾佢,的確,呢餐飯呀詩食得好拘謹,但係印證住我哋嘅成長,一個我哋從未接觸嘅領域,未曾想過嘅領域。

呢餐飯,幾溫馨。我以為我老媽子會問長問短,我怕呀詩會難堪,但出奇地,老媽並無咁做。

以我平時老媽問長問短嘅性格,同埋係屋企邪惡兼強硬嘅勢力,佢絕對可能咁做!

「你平時鍾意做啲咩多㗎?」老媽問。

「你成日咁多嘢講,你唔驚嚇親呀詩啊?」老豆插把嘴埋嚟。

「你個衰樣夠嚇親人啦!」老媽絲毫唔俾面。

「無啊,會跑下步,睇下書咁。」呀詩不慌不忙。

「老媽啊,你唔好搞到好似interview咁先得㗎!」我笑道。

「挑!你識咩啊?你呀媽我要好好多謝人哋平時咁照顧你啊,你咁嘅款有人肯要你,你執到啦。」呀媽又嚟了。

呀詩食住啖飯,轉個頭望一望我,用一個別有意味嘅眼神,盯著我。

我諗個意思係:聽到啦?連你呀媽都係咁講啊,仲唔對我好啲?

「係嘅,係嘅,你睇下我平時對佢幾好?」我將啲蝦殻剝好,然後放落呀詩個碗度,以表誠意。

我瞄到呀詩嘴角泛起嘅甜意。
出完之後多咗兩個負皮
正皮好耐都無郁過雖則依家無乜點理
但係咪寫得唔好可以講下喎
寫日常嚟講你寫得好好㗎喇

睇黎最後都係會同阿詩分手
而家睇落唔似會
我都見到老媽係度陰陰嘴笑,笑到含春咁撚樣。

比我想像中和諧。我原本都同呀詩有一樣嘅擔心,唔好以為嗰個係自己老豆老母就咩事無,但去到當日嘅時候,我都一樣唔知我老豆老母點諗⋯⋯

以前中學嗰陣帶咗個MK妹返嚟屋企,依家仲同佢一齊,帶佢返嚟屋企食飯,以我屋企平時咁舊守,咁傳統嘅思想,真係唔知會演變成點。

好怕佢哋會覺得呀詩係嗰啲一早就出去學壞嘅女仔。

點知好似TVB咁嚟個大反轉⋯⋯搞到我笑起上嚟有啲搞笑,老媽同老豆都幾接納呀詩,睇怕佢哋真心覺得除咗呀詩,唔會有人再要佢個仔。

咁又係嘅,由細到大都無令老媽老豆驕傲過。

佢哋只不過係想有個人真心對待佢個仔,一齊行埋人生後面嘅路就夠。亦都知道依家出面啲人對待感情係幾咁兒戲,依家知道我同呀詩一齊咁耐,都無乜特別嘢發生,已經令佢哋好安心。

「我幫你哋洗啊。」呀詩食完飯之後幫手執枱。

「唔洗啦,你係客人嚟㗎啦,我洗得㗎啦。」老媽笑到見牙唔見眼,隻眼都笑到變咗個腰果咁,望落成個簡淑兒咁。

呢排係我見老媽笑得最開心,最開懷嘅一次。

感覺佢後生咗,但老媽嘅兩鬢,已經滲入咗白色嘅色素。

頭先坐係度一齊食飯嘅,原來係我最重要嘅人,我都意識唔到。

「唔好嘅,我幫下手好,唔想白食。」呀詩有啲堅決。

「你睇你呀媽幾開心。」老豆食完飯,行埋去沙發睇電視嘅時候講。

「之後多啲帶呀詩上嚟食飯啦,一齊食餐家常便飯,唔洗太過拘謹嘅。」老豆語帶輕鬆。

「你老媽子啊,佢依排多咗啲老人病,成日又話呢度痛嗰度痛,我自己身體都唔同以前啦,三高入面我都佔咗兩樣啦。」

「你都要好好睇住自己身體先得啊,咪以為後生就亂咁嚟啊。」老豆食住水果,同我傾起呢個話題。

聽完之後,我有種無力感。唔想咁,但又無辦法,只能夠係咁,亦唔知點做好,而且佢哋自己都知自己要做啲咩,唔輪到我教佢哋點做。

「咁醫生點講?」我緊張地問。

對於老豆老媽子嘅情況一無所知嘅我,我覺得自己好不孝。
多謝你哋
咁就算有無正皮,我會繼續咁嘅節奏寫嘅
有時間就出,而且會寫得長啲多啲,不過見最近多咗負皮就想知原因姐
有負皮都會寫嘅,咁如果知點解嘅話,我會諗下點樣可以寫好啲
如果寫得唔啱大家口味,唔鍾意睇嘅,負皮我無乜問題,鍾唔鍾意好個人

但有用嘅意見我係會聽的
講老豆老母就開始覺得應景
唔經唔覺老豆老母都有番咁上下年紀

要出返多啲密啲就係真既
推推
無問題我尊重嘅
每個人睇文方式都唔同,如果睇完你唔enjoy,俾唔到啲咩你,仲會令你唔開心嘅話,我都唔想讀者睇完我嘅文會咁
有你最後嗰句就夠多謝你
「醫生咪話要戒口囉,多啲做運動囉,我哋依家好養生㗎啦,得閒就去跑下步,你呀媽就游下水,不過成撚日游游下水走去打麻雀。」

我竟然都唔知添⋯⋯可想而知我平時真係無乜點關心過佢哋。

「好啦,遲下同你去跑下步啦。」今日佢哋每一個,都觸動到我內心,動搖到我,無喊,亦都無表現出嚟,我嘅表情仍舊平和,但好幾次令我起雞皮疙瘩,仲洋溢住幸福感。

只不過係呢一種幸福感,並唔刻骨銘心,好似以前一啲以前刻骨銘心嘅事,都會淡忘,諗返起都會猶疑嗰個人係咪自己嚟?

我哋總會重生。

所以我並無覺得今日餐飯好難忘,難得自己緊張嘅人一齊食到餐飯,因為我知呢一個moment總會過去。

無特別眷戀。

飯後坐低睇一陣電視,佢哋日常就係睇下TVB啲劇集,得閒就加把嘴,睇咗一陣我就話送呀詩返去,走先。

我知呀詩唔係咁想長留,以佢嘅性格會驚打擾到我哋。

不過呢個和樂融融嘅屋企,都會因為幾年後發生大單嘢而嘈大鑊⋯⋯呢單嘢牽涉成個香港。

「都夜啦,聽日呀詩仲有嘢要做,我送佢返去先。」我同兩老講。

「哦⋯哦⋯⋯好啦,小心啲喎,唔洗咁急返嚟喎,去拍下拖先囉。」我老媽食住瓜子同我哋講,明明啱啱先食完飯⋯⋯

「係啊,咪淨係送到樓下就算啦!」佢哋一人一句真係好鬼死長氣。

臨別秋波,呀詩同佢哋客客氣氣,有禮貌咁道別。我老媽呢,就一切如舊,一樣好似一開頭咁熱情。

係咁講話:「下之再嚟啦,唔洗怕羞喎,當自己屋企得啦!」

好似已經當正佢係新抱仔咁⋯⋯

媽啊⋯⋯人哋都未知係咪肯嫁俾我啦⋯⋯

最死火係,我老豆都附和埋一齊,話我有咩對佢唔好,記得要同佢哋講,佢哋會幫呀詩出頭嘅!

總之就成個走廊都好嘈啦,羞家到呢⋯⋯我都唔知隔離鄰舍點睇我哋啊真係,又笑得好鬼死大聲喎,好想搵窿捐。
推推
今晚更新
今日返工身心疲累....應該夜啲先更新到
個故睇嚟有排寫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞