《我的MK妹同桌》第二季(2)

1001 回覆
127 Like 8 Dislike
男主腳仲係小朋友咁
今日至少更新3-4篇
Lm走數
真係俾你批中
聽日唔走數拖太耐了
燈神
推推
係啊
到完故就想自資出書
文?
留名睇樓主今日又走數
今日唔做不孝子
又走數
樓主又走數
我承認,我唔係無時無刻都做到咁謹慎,我有陣時都仲係嗰個長唔大,傻更更嘅呀強,都會講嘢衝口而出,講埋曬啲戇鳩嘢。

所以我會令呀詩發脾氣,我兩個少不免都會鬧下嘴,嘈下交。

「姐係你唔想我去exchange?」呀詩眼神無比尖銳。

「我⋯⋯我唔係咁嘅意思。」又講錯嘢。

然後我下意識又想解釋,跟住就連我都有啲憎自己咁樣,因為連自己都覺得自己又係度搵籍口。

「咩叫你無阻止到我?姐係其實你係唔想我去?咁你前面講咩我想去咪去囉,懶係俾我自由咁。」呀詩呢個狀態好恐怖,事隔幾年,我哋甚少又再嘈到呢個地步。

「你唔想我去,我明㗎喎,咁你嗰陣時講咪得囉,啊⋯⋯你又好嘢喎,但你又唔講喎,收收埋埋,依家先嚟講?」

「對⋯⋯對唔住啦⋯⋯」我唔想俾呀詩一種我係度搵籍口嘅感覺。

「我唔係懶係俾自由你,而係我好清楚,只要係你想嘅,無論係你想要,定係你想做嘅,你都會做得到,其他人唔會攔得到你,包括我。」

因為咁樣嘈一嘈,我逼住將自己呢段時間嘅諗法都一次過講曬出嚟。

常言話:嗌交都係一種溝通方式。

應該好多人都係,去到嘈交、甚至不可挽回嘅地步嗰陣,先肯將自己心入面嘅一啲真實諗法講出嚟。

明知嘅道理,卻一直重複地犯著。珍惜眼前人,總係失去嘅一刻先知道要珍惜。

「好似以前中學,你話要脫離呀彥,唔再做一個MK妹,你做到啦;你話你會戒煙,你都做到;你話你想讀大學,最後你都做到。」

「其實你係一個好出色嘅女仔,雖然平時睇落好似戇戇鳩鳩,但係好識為自己諗,所以當初你同我講嗰陣,我就知其實你都諗咗好耐,先決定。因為咁,我更加知唔會攔得到你,即使心入面幾唔情願。」

講完之後,我哋都靜咗一段時間。

我以為呀詩會好快反駁我,因為每次係呢啲時候,我都拗唔贏呀詩,我自己都會覺得佢講嘅,道理都係啱嘅。

但今次,呀詩出奇地平靜,先令我更加驚。
「我想要嘅,從來都唔係因為你知攔我唔住,先俾我去咁,我知咁樣好老撚土,好tvb嘅對白,但真係㗎,個個呢個時刻都係想要個真係了解佢,明白佢,繼而支持佢嘅人。」

「唔係啊⋯⋯」越係講,我就唔知點解好似有理說不清咁,好似更加表達唔到我想講嘅。

「我真係明白點解你要去啊⋯⋯」我講到口水都乾,但就係唔知點樣都無辦法將自己心意傳遞到呀詩心入面。

「我點會唔了解呢?呢個都係一個好好嘅機會,我知道咗之後嗰幾日,我甚至有諗過如果你係嗰邊唔夠錢洗,我係呢邊返part time嘅錢都可以俾你係嗰邊用住先,難得去一轉啊嘛,有乜可能會唔洗錢。」

「只不過真係去到問心,作為一個男朋友點會捨得自己女朋友去咁遠嘅地方喎,咁理智真係話俾我知應該俾你去啊嘛。」

「我都係呢排先學識點樣權衡呢啲事。」

我就嚟講到我暴跳如雷啦,呀詩都仲係好似舊石咁企係度,用佢嘅大眼睛瞅住我。

「咁你仲敢唔敢唔話我知啊?你覺得將呢啲情緒收埋好好玩啊?唔捨得咪講唔捨得囉,講出嚟好失禮男人你啊?」呀詩語氣緩和返,佢臉色掛曬係度,好容易理解。

每次就氹返佢嘅前奏都係咁,點都要攞返啲彩先得,但我好清楚佢。

大大話話都一齊咗好幾年,佢嘅一笑一顰我都知。

「咁你捨唔捨得我啊?」我反問。

「唔捨得。」如閃電衝線般,迅速咁答我。

我俾佢毫無猶豫,飛快衝擊我心嘅溫暖搞到好感動。
明天再覆
男豬唔豬了

希望無燈
加速
得兩篇
唯有推一推
男主又贏
推推
推推
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞