《我的MK妹同桌》第二季(2)

1001 回覆
127 Like 8 Dislike
正常嘅 呀詩背景咁樣
why
多謝你
唔想放低
不過我除咗呢個故之外,我都仲有寫緊其他
間唔中仲有update下散文
辛苦各位追緊我故嘅巴打
你點寫佢心境
就係我嘅心境
多謝你
好彩嘅係你有咁樣嘅一班fd要好好珍惜

故事都係咁?
有些少分別
咁等完咗故再分享都可以
不過睇嚟仲有排啦
Bad end 就寄刀片
巴打let it go
開始想棄故了
唔係巴打寫得唔好只係有時見到劇情好似要開始走去sad ending自己會開始頂唔順 代入感up
我想睇文可以輕鬆開心啲咁睇 實現下現實好難做到既野唔希望越睇越心up
Btw巴打寫得好好先有感覺 加油
推推
agger
蕃薯仔用沈默嚟做回應,佢不停嘔,好似要將所有思念嘔返曬出嚟咁,咁樣心就可以無咗子晴,一乾二淨。

「就算放唔低佢啊,都唔洗用咁嘅方式嘅,如果因為咁而傷害到一個女仔嘅話,你覺得會點?其實係一個惡性循環嚟。」唔擅長安慰嘅我,紋盡腦汁都淨係講到咁嘅說話。

「你忍心因為咁而傷害下一個對感情認真嘅人?」我問道。

「子晴對你呢段感情都唔係唔認真啊,佢依家唔愛你都同你講,而唔係派帽俾你,其實你哋可以好嚟好去。」呢個時候嘅蕃薯仔,的確需要人陪伴。

希望醉緊嘅蕃薯仔可以稍為清醒落嚟,依家嘅佢,一樣都辛苦,我唔覺得佢因為咁而開心咗,反而令自己跌入更沉重、更無盡嘅深淵。

「好返啲未啊?」呀詩關心佢。

「嗯。」蕃薯仔企返直個人,抖一抖先回應。

我哋送佢返去,就結束咗今日個酒局。

不過最後,蕃薯仔都照樣有去酒吧啊,有落club玩,snapchat上成日都見到佢po啲昏暗環境下嘅場合。

依家真係越嚟越多app,有時同朋友傾嘅對話會出現係唔同嘅app度,各自會有唔同嘅話題。

當我見到蕃薯仔咁嘅時候,證明自己嗰陣同呀詩一齊講嘅嘢,佢並無聽入耳。

我亦都只可以同自己講,已經盡咗力,咁唔代表自己講嘅嘢一定啱,佢一定要聽我哋講。

最終,呢一個都係佢嘅選擇。

即使作為朋友,見到佢咁樣都會感到心痛,同埋無助。但係亦都只能夠咁樣,唯有等佢經歷下,過一段時間,慢慢就會好。

我都無剝削蕃薯仔成長嘅權力,人係需要啲歷練。

開始接觸得多殘酷嘅社會,努力唔等於有好結果,盡心為人好唔一定會領你情,朋友唔再係成日係你身邊,終究你需要為自己好好地打算。

畢咗業只不過唔夠2年,但可以想像到往後只會遇到更多呢啲徒勞無功嘅嘢。

過後,臨近新年嘅時間,我兩老開始發功⋯⋯

係一餐平平無奇嘅晚飯入面,老媽子率先開口問:「幾時帶女朋友仔上嚟食個飯啊?」
個timeline好似好快但好似無乜事發生咁
just like real life
推推
「下?」我食食下飯,聽到老母咁講,即刻停低,望一望佢表情。

「聽講你都拍咗好耐拖,都差唔多俾我哋見下啦下話?」老媽子講呢句嘅時候係笑笑口咁講,但聽緊嘅我會感到一服寒意。

「好耐啦咩?」我扮嘢。

「個女仔係咪就係之前上嚟我哋屋企嗰個呢?」老媽子好似咩都知咁⋯⋯

「咪得閒帶佢上嚟食下飯俾我哋識下咁囉。」老媽都講到咁,都無得唔帶啦。

不過我哋的確拍得耐,要見家長都係遲早嘅事,我哋算大個又未算真係大個,但話細,都已經唔細。

至少屋企人唔會再反對啲咩。

因為屋企人咁樣輕輕提過,我夜晚都有同呀詩講呢個問題。

「哦,去囉。」呀詩好爽快咁答應。

「哇!咁爽快?」我懷疑自己係咪聽錯。

「下?有咩好諗啊?」呀詩笑住咁反問我。

「你唔會緊張咩?見家長喎。」

「之前都見過啦,同埋遲早都會見嘅,不過話唔緊張嘅話係呃你嘅,我唔知你哋屋企會唔會接受我嘅出世,而且我都唔知點做先至得體⋯⋯」

「同埋我驚我之前俾你屋企嘅印象唔好,你估我無諗過呢個問題咩⋯⋯」呀詩嘅語氣充滿擔心,佢並唔係佢口講嘅咁震定。

真係想威又要戴頭盔。

「依家就嚟驚啊?」我輕量級咁挑戰佢。

「你講咩啊?我幾時有驚啊?」依家呀詩講句嘢已經知佢想點,老夫老妻咁,所以嚟到見家長都好正常。

「無啊,你點會驚呢?」反話中嘅反話。

「哼!你專係嚟搞事㗎喎?你真係呢⋯⋯都唔知點解我會鍾意你。」

我哋夜晚傾電話嘅時間開始少,間唔中有特別事先會傾耐啲,甚至去到呢啲位,我哋都有共識我哋都拍到好穩定,老夫老妻咁。

頭先餐飯,老媽子都語重深長咁同我講,其實佢只不過係長氣。

「仔,你哋拍到咁耐都唔易㗎啦,依家啲後生仔女,幾多人離離合合,我公司有同事話,佢個女成日拍拖唔夠三個月又換人,無一段感情行得耐。」

「又係咩你哋以前嘅感情係維修,我哋依家係換過個嗰啲嘢?」

「屌你個衰仔,唔係啊!」老媽都無我咁好氣,兜嘢打落我個頭度,由細到大佢都係屋企最大,最霸道嗰個。

「我只係話,你要好好珍惜個女仔姐,一個女人,陪你行咁耐,唔容易。」

「呀媽無咩文化,係以前好彩,同你老豆一齊買咗呢間屋,生活先至好啲,依家啲樓係咁升,要再買多間嘅話,唔好講你啊,我哋都好難啦。」

「所以出面啲女仔有幾現實,呀媽唔係唔知,我都想你搵到個好依靠。」

「呀媽老㗎啦,一把年紀求嘅嘢唔多,你同老豆開開心心就夠。」

確實,呀媽呢幾年啲小病周不時都有,雖然唔係話好嚴重,但睇得出佢一病,都要一段長時間先好得返⋯⋯我呢排都發現呀媽老咗咁,慢慢,先正視屋企嘅問題。

以前中學淨係識向外跑,同朋友出去玩,去拍拖,打機,屋企嘅嘢,基本上唔會理。但係當正視返呢個屋企嘅時候,先發覺個壓力,同埋責任,非一般嘅重。
當晚呀詩上嚟食飯,我陪佢去買啲果籃啦,佢真係隆重對待,化曬妝啦,著咗條得體嘅深藍色連身裙,我第一次覺得呀詩佢可以散發出咁靚嘅氣質。

我唔需要啲出身太好,飽讀詩書嘅大戶人家。

我只要好似呀詩咁,得體、識得分場合、識得為我諗嘅女仔就夠。

「點啊?咁樣著好唔好啊?」呀詩一臉緊張地說。

反而覺得咁樣嘅佢好可愛,呢排佢要面到死,但骨子裡脆弱到不得了。

「好,點會唔好,今日全場最靚係你!」我氹下佢,拖住佢,錫啖佢。

「唔洗咁緊張喎,家常便飯咁咋嘛,不過過年前咁樣食飯,我諗新年再叫你上嚟食就少不免㗎啦,唉⋯⋯遲下係班親戚面前,實左問右問。」

「唔係怪?咁點好啊?我唔識應付啲親戚㗎喎⋯⋯我屋企無乜親戚,啲親戚唔係上嚟借錢,就係叫我老豆還錢。」

「咁多年,我都唔識應付佢哋,咪由得啲三姑六婆講囉,一年先見佢哋一次。」我輕撫呀詩個頭,安慰佢。

只有呢啲時候,呀詩先似返個小朋友咁。

「話就係咁話姐,但我都想留個好啲印象啊嘛,如果你屋企人好好,我都想佢哋鍾意我㗎。」佢認真得很可愛。

「你唔好諗咁多啦,我鍾意你咪得囉,你同我過人世定同佢哋過人世?」

「口甜舌滑!不過你今日係幾靚仔嘅。」

「哇?依家就賣口乖,氹人啊?你唔洗收賣我喎,我不嬲都企你嗰邊嘅。」我俾佢整到笑,條友都Kai Kai地。

「你梗係要企係我嗰邊啦!」

我哋好似有咗前進嘅動力,開始覺得結婚對我哋嚟講,近咗。

我哋只要有心,就可以一路keep住。

我係咁諗。

「哇⋯⋯乜客氣啊?」老媽子一開門,好熱情咁打招呼,從未見過老媽咁嘅樣嘅我,一碌木咁企咗係度。

呢個女人城俯究竟有幾深⋯⋯

「要嘅要嘅。」呀詩有禮咁同老媽講。

「咪同你講咗唔洗買嘢上嚟囉,又唔聽,我哋邊好意思呢?」老媽子訓斥我。

⋯⋯

你邊有講過啊?

但我只能夠用生命值硬接。

我落一陣街嘅,屋企就好隆重咁,因為好明顯見到乾淨咗好多,同埋整齊咗,再加上枱面嘅飯餸⋯⋯

我只不過落去接一接呀詩,買個果籃,返上嚟咁多樣嘢唔同曬?哇⋯⋯老媽子真係唔話得。

「你哋坐下啊,好快有得食㗎啦。」老媽子急急腳咁入返廚房。

「嗨!你好啊。」老豆坐係沙發度睇電視,好休閒,佢總係可以有方法做到同個氣氛格格不入。

當我哋所有人都緊張到乜咁,好大件事咁,佢總係會冷淡到好似無一回事咁,畢業禮又係,去旅行又係,甚至乎自己做啲小手術又係。

「啊⋯⋯你哋坐啊。」老豆並唔係叫我。

「我去睇下廚房有無嘢幫手先啊~~」呀詩擺一擺低啲嘢,就諗住入廚房幫手,我都估唔到呀詩會有此一舉,相信老媽子實開心死。
呀詩真係好完美
推推
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞