《我的MK妹同桌》第二季(2)

1001 回覆
127 Like 8 Dislike
乖啦 寫埋呢個先
男主角突然瞓醒 ,原來仲係考dse英文oral個朝,同ar詩復合都係夢中ff,完。
重拾童真嘅呀詩,洋溢住幸福嘅神情離場,出嚟無耐,就已經嗌肚餓。

迪士尼啲嘢真係貴到癲,而且今次嚟係慶祝呀詩生日,呢筆錢,自然係入我數,荷包就嚟流血不止啦。

不過其實呀詩好體貼,佢嗌咗個最平嘅餐,一碗河粉就算,雖然佢無明講,話夠飽㗎啦,但作為男仔,呢一下真係暖入心。

對仲係學生嘅我嚟講,今日嘅洗費已經用咗好多,呀詩嘅體貼,更令我覺得今日嚟係值得。

我深知,呀詩食完其實係未飽,但佢會扮出個已經好飽嘅表情,然後講:「食到好飽啊,去散下步啦~~」

一出嚟,我哋發現咗個之前漏咗嘅遊戲,巴斯光年嗰個。

「喂喂!我哋好似未玩過喎。」呀詩拉住我,食完飯出嚟佢又精力充沛。

我任由佢拉住我,點知去到嗰陣,先發現條隊長到乜咁,打曬蛇餅。

「哇,咁多人嘅?」呀詩露出失望嘅樣,扁曬嘴咁。

「一係我哋玩住其他先?轉頭再過返嚟玩?」我哋仲有其他區未去。

「咁⋯⋯好啊!」呀詩好快收拾好心情,又開開心心走開咗。

轉個彎就嚟呢個森林,最先映入眼簾嘅,就係湖中間嗰間木屋,好似係泰山住嘅?我都唔係好清楚。

佢見住嗰艘船,就嚷著話要去搭!

「快快快,啲人好似上緊船啦。」我哋遠處望去,見到條隊唔算好長,但呢個大熱天時仲要跑過去,真係好攞命。

我哋最後趕到上船,我哋坐係前排嘅位,呀詩坐係我後面,話要我用嚟擋住啲會嚇人嘅怪物。

我但笑而不語。

一路上前面有個導遊係度講解,好似每艘船都有一個,我哋嗰個解說導遊幾靚仔,連身為男仔嘅我都覺得靚仔,就真係信得過嘅。

無幾耐,坐我後面嘅呀詩就講:「前面嗰個哥哥仔幾靚仔喎。」

我擰轉面,見到呀詩眼甘甘咁望住佢,個樣色迷迷咁。

我頓時心生醋意,用我個頭擋住佢,然後酸酸地講:「唔準望!」
撳錯負評
呀詩真係非常gfable,咁體貼男朋友
唔緊要
我知道有人仲鐘意睇就ok㗎啦啦隊

乖啦 寫埋呢個先

我有時呢邊寫到無乜靈感就會寫下其他
我慢慢寫緊,等到咁上下會係mewe或者penana度up住先,仲有好幾個故密謀緊不過主要攻陷咗呢個故先
「做咩姐?你𥄫女就得,我望下靚仔就唔得啦?」呀詩忽然講起,我明明今日都無𥄫女啊⋯⋯

諗多諗,呀詩咁樣,其實係佢平時都有留意我𥄫女,但從來都無同我講過,重點係,佢原來記係心。

⋯⋯

女人真係好記仇,你唔知邊日會俾佢審判。

「我⋯⋯」我講唔出啲咩,硬生生吞返落肚。

呯!!!!!!呯呯呯呯!!!!!!!!!

一陣涼透嘅感覺侵襲全身,無啦啦水面上炸咗一下,遠處又炸多下,我哋兩個仲有要近距離咁食到應一應。

我頭先俾呀詩講嘅嘢佔據曬個思緒,我依家咁樣嚇一嚇,仲未load到咩事,就已經濕曬。

呀詩坐我後面,我原以為我係前面幫佢食曬啦,點知佢都濕曬。

今日著白色連身裙嘅佢,好易透⋯⋯佢嘅食衣都透緊出嚟,係件淺粉紅色嘅內衣,佢好似前排買咗無幾耐。

一齊耐咗,連呢啲咁私密嘅嘢都知道得一清二楚,佢仲一連串買咗呢款唔同嘅顏色,因為減價,然後走嚟問我邊件好,所以好有印象。

因為我揀嘅。

後面啲男仔嘅眼光有意無意咁飄過嚟呢度,我對呢啲眼光好敏感,見佢哋扮曬不經意咁望過嚟,但個個不其然咁係呀詩身上停留數秒。

對男仔嚟講,幾秒已經好多。

「我月你調一調位啊。」我平靜咁同呀詩講。

「下?一陣再嚟多獲,我係前面咪食曬?」呀詩擔憂地道。

「唔會㗎啦,都就嚟一圈啦,後面無乜嘢㗎啦。」我勸說。

呀詩就同我調位,我將我自己花襯衫除落嚟,短袖嘅,呢排男仔好興呢類襯衫。

我都唔執輸咁入咗件,點知依家就大派用場,幫呀詩遮曬佢透嘅位。

呀詩先係愕然,望一望我,好快就會意過嚟,怕醜咁係度低頭竊笑。

估唔到我仲可以見到呀詩怕醜嘅一面,女仔羞澀嘅樣係好可愛,當然,肥婆另計,嗰啲叫可怕。

可怕同可愛係體重上係可以有天壤之別。

我哋無講啲咩,就咁靜靜咁遊埋最後嘅船河。

落船嗰陣,呀詩打咗個哈痴,我就揶揄佢:「乜你咁潺㗎?」

「你囉!擋啲唔擋啲咁,牛高馬大坐係我前面都幫唔到擋水,你話邊個問題啦?」我唔明點解佢仲可以聲大大。

「頭先明明好好氣氛,俾你一句搞衰曬!」呀詩扁曬嘴,手上緊緊咁扯住我件襯衫。
咁講 入黎睇呢個故既應該大部份都係想回想起校園青春既人
呢個第二季作為一個完整既故感覺有啲離題
作為第一季既後記會好啲

我個人覺得
第二季已經開始同我而家現實中既感情生活接近
作為故事既吸引力就會細啲
今晚加加速
你嗰句第二季作為一個完整嘅故事有啲離題,中咗我一路以嚟覺得怪怪地嘅point
同原本第一季嘅原意好似有啲偏離,一路寫緊並唔係話呢一季唔好,而係呢一季平淡好多,無太多衝突位,故事性自然少咗

好多謝你嘅意見我會一邊寫一邊思考下點樣再寫得好啲
唔好咁啦
唔緊要幾有趣
我今晚無咁早瞓,深夜出文,我依家係度打緊啦
如果夠45個正評我都加更㗎啦禮拜一唔洗返工,可以打多啲文
「好啦,我衰啦,知你生日想要個浪漫嘅時刻啊嘛。」我溫柔咁講,廢是一陣呀詩跳曬制,到時候真係收唔返。

我哋個身仲濕緊,係呢半個森林入面行,直到乾得差唔多,我哋就去返頭先嗰個未玩嘅機動設施度玩埋佢。

個天開始慢慢暗落嚟,依家差唔多到黃昏時候,天氣都無咁熱,開始有啲涼。

「無乜人啦喎,我哋直接入去都仲得喎。」我同呀詩講。

然後我哋好順咁行到入去,前面都仲有人排緊,但呢種少人嘅情況,好爽。

我哋拎起支搶,射嗰啲箭靶,哈!同我玩呢個,真係乜得輸。

「輕鬆啦玩呢個。」我彈咗呢句出嚟。

「好招積喎!輸俾我咁點先?」呀詩信心爆棚咁講。

「輸俾你嘅話,我扮一日米奇老鼠又點話。」我搞笑咁講。

「哈哈!嗱,你話㗎,你成日咁口響,下巴輕輕咁,你咪撚走數啊仆街仔。」呀詩火辣辣嘅脾性又顯露曬出嚟。

佢好認真。

無出過聲,架車開始郁動,我俾佢個氣場嚇親,佢好認真咁瞄準,架機前面嘅數字係咁升、係咁升。

而我就因為怯一怯,有啲位失咗手,影響自信。

我竟然由一開波就無追趕過呀詩嘅分數⋯⋯我仲諗住呢關可以輕鬆啲,搞笑啲,扮下以前玩嗰啲槍game角色咁。

點估到會咁認真嘅姐。

搞到我好有嗰種追分嘅壓力係度。

我真係輸咗,然後呀詩對無我戚戚眉⋯⋯我好尷尬。

「記得啦喎,一日米奇老鼠。」佢好瀟灑咁落車,留我自己一個係原地⋯⋯
一日153
我出到嚟,面如死灰。

「依家扮啊?」我問道。

「梗係唔係啦,等我話要你扮嘅時候,你先要扮!」我已經打算做好變身成米奇老鼠嘅準備了。

「咁姐係幾時?我要啲時間準備㗎喎。」

「我以為你會走數添。」呀詩無望住我講。

「我喎,點會走數啊,應承過你嘅嘢我幾時走過數啊?」真男人就係應該要願賭服輸。

「係咩?」呀詩思考中,「諗諗下,又好似係喎,哈哈!」

「咁我要你扮嘅時候,再同你講啦,我會記住㗎啦。」呀詩講完之後,就真係無再提起過⋯⋯

「啊!!!前面嗰個,嗰個旋轉木馬,我之前見啲人係度影得好靚。」呀詩咁樣講,好似又係,呢排ig都有出現過啲人係度影相。

「幫我影啊,幫我影。」呀詩一蹦一跳咁走埋去。

「唔準影得我咁衰㗎!」呀詩叮嚀我。

好多張相之後,呀詩先滿意,收工。我諗再繼續咁樣影落去,我真係就嚟變成一個攝影師啦。

「你睇下啊,隔離嗰個影得幾專業!」呀詩望住隔離嗰個男仔,拎住部相機幫個女仔影相,隔離條女幾索,露曬膊咁,擺出個誘人嘅姿態。

「我叫你睇個攝影師啊,唔係叫你睇條女啊!!」呀詩捉住我隻手,然後就咬落嚟。

之前佢通常都係搣咋嘛,點估到佢今次會咬落嚟,痛楚好快遍佈全身。

「喂喂⋯⋯痛痛痛。」

「仲望唔望?」呀詩死都唔鬆口,抬起頭望住我。

「我、我研究緊點樣影女仔影得靚咋,你估我真係𥄫女咩?」我狡辯,但合理㗎嘛,係咪先?

「咁你試下再影我,睇下靚唔靚!」佢半信半疑咁睥住我。

一望住鏡頭嗰陣,就瞬間變臉。

後來啲影,佢都滿意,先肯放過我,然後就係叫我嚟影合照。

我哋心生一意,將部手機擺係一個唔知咩箱度,個角度啱啱好可以影到我哋連埋個背景。

我哋影咗好多個姿勢,我哋有一張係對望,唔知幾耐,好似無咁樣貼住額頭咁望到對方雙眸。

呢一刻,我都會有些少怕醜,呢個動作,曖昧到羞澀。可以清楚望到呀詩雙眸入面眼中嘅自己,好似俾佢吸咗入去咁。
晏啲返嚟再更
Push
我哋去到城堡底下,已經人山人海,暮色已投身黑暗,我同呀詩拖住手,趕頭趕命話想見到煙花一開波嗰一剎那,點綴夜空嗰一刻。

「好彩趕得切。」我哋趕路嗰陣,係笑住咁趕。

我哋求其搵個位攝入去,已經差唔多企係美國小鎮大街嗰度,其他人都等緊煙花,我同呀詩本來由拖住手,慢慢變做輕輕攬住佢條腰。

係呢個等待嘅過程,我哋心照不宣,估唔到我會有種起曬雞皮嘅甜蜜感。

煙花係城堡嗰度發射,我覺得係仲未點亮成個夜空嗰陣,係最靚,最令人期待。

「哇⋯⋯」周邊嘅人發出呢啲聲響,我隱約聽一呀詩都有係度哇。

「好靚啊。」我終於聽清楚。

「係啊,你要記住第一次嚟迪士尼係同我,仲要睇咁靚嘅煙花喎。」我講道。

「傻仔,有咩可能忘記。」連身為男仔嘅我都覺得好甜蜜,我唔想諗太多以後嘅嘢,只係想好好地享受當下。

呀詩本來企係我隔嚟,慢慢欣賞緊煙花嗰陣,就越攬越實。

變咗佢企係我前面,我從後攬住佢。

呀詩講完嗰句無幾耐,忽然轉個身嚟,傾前咁錫我,佢成個重心捱埋嚟,搞到我後退咗幾步。

我睇唔清佢嘅表情,此時此刻,我感覺到呀詩對我⋯⋯唔係,係話對呢段感情刻骨銘心。

喺煙花底下擁吻,如果有個cam係度,我哋基本上就喺係度拍緊電影咁,想必呢個畫面一定好靚。

佢錫咗幾秒,我無合埋眼,我望住眼前嘅煙花,再攬緊呀詩,成個畫面好唯美。

呀詩錫完之後,咩都無講,就擰返轉頭,繼續欣賞個煙花。

我攬住佢,將自己個頭放係呀詩膊頭度,聞住佢熟悉嘅氣味,每一次聞,都覺得好香。

好長一段時間,煙花嘅頻率開始低,有人已經開始散場。

要維持一段感情,甜蜜嘅環節真係必不可少。

因為咁,我覺得我同呀詩之間,好似無乜點變過咁,仲好似以前咁。

但其實唔係,我哋都會長大,只係當初嘅心,仍然猶在。
好sweet
跑到一半,呀詩已經喘曬氣嗌唔得,佢似乎無頭先咁凍。

「多謝你。」佢跑完之後氣來氣喘咁講。

「咩多謝啊?」講完之後,再諗幾秒,先明佢講嘅多謝係指啲咩。

「多謝你今日帶我嚟,我自從開咗學之後,就無再試過咁開心。」聽完呀詩咁講,我有啲愕然。

因為我以為佢開始咗新嘅階段,試到新嘅人、新嘅生活,會有新嘅快樂,點知原來佢唔係咁睇。

「你返學返得唔開心咩?」

「只係覺得好多人讀,要讀得好唔係咁易,而且最煩係啲人事,啲groupmate都好難搞,如果我自己一個做嘅反而無咁麻煩。」

「邊撚個講話上大學之後易讀,就可以脫離中學狂讀書嘅苦海?」呀詩抱怨起上嚟,至少佢係我面前,願意講出真心話。

「所以呢一日係我呢段日子最期待嘅一日,果然,我好開心。」呀詩俾迎面吹嚟風搞到個頭有啲凌亂,佢整一整理自己嘅頭髮,有種凌亂美。

「你生日,你開心就得。」佢突然咁認真,搞到我有啲唔好意思添。

「生日快樂。」我覺得最後都要講返句嘅。

「淨係生日快樂咋?禮物都無份啊?你句生日快樂又講得出口喎。」呀詩調皮地調侃我。

「哇!帶你嚟迪士尼呢份禮物仲唔夠大禮啊?你條友貪得無厭喎。」我用兩隻手指輕輕夾佢個鼻。

「我已經好滿足,不過頭先以為你會拎份禮物出嚟添,搞到我空歡喜一場,如果你頭先拎份禮物,就完美啦。」

「你話㗎!」俾佢咁樣講一講,激起我男人要面嘅心。

男人係唔激得㗎。

我即刻係背囊度,拎出個包裝好嘅禮物出嚟。

「嗱!唔好話我唔夠完美啊?依家完美未啊?」我大大聲咁串佢。

而呀詩呆咗咁望住我,似乎覺得不可思議,然後又驚訝又笑住咁望住我,我哋無視係度離開緊嘅人,呀詩笑到見牙唔見眼。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞