《我的MK妹同桌》第二季(2)

1001 回覆
127 Like 8 Dislike

書生頂住呀
推推
我變咗蕃薯仔
我聽到之後有啲唔係幾相信嘅,咁電視劇,難啲相信呢啲嘢會發生係自己周邊。

直至臨除夕嗰陣,佢自己Whatsapp我,問我去唔去飲酒,話個場仲有其他朋友,叫我一齊嚟玩下。不過未到除夕嘅,我就唔洗陪呀詩,但之前蕃薯仔係從來都無問過我呢啲嘢,唔好話佢啦,我自己都無諗過咁樣出去蒲。

不過我唔係蕃薯仔,我唔明白佢嘅感受,佢可能需要咁樣放縱先可以舒緩到佢內心嘅不甘。

最後,我同呀詩講咗。

「洗唔洗我陪你去啊?」呀詩喺電話裡頭問我。

「下?唔洗啦⋯⋯你去咗嘅話,我同蕃薯仔傾偈都無咁盡興啦,男人嘅對話,女人插落嚟好容易火遮眼。」

「我淨係擔心你飲到貓咗,無人係你隔離姐,你覺得蕃薯仔會睇住你咩?佢都講到佢個場有佢啲朋友,佢同啲朋友玩到癲曬,邊得閒理你啊?你到時候盞癱屍咁癱係度。」

「你又啱嘅,但你真係嚟?」我問多次。

「嚟啊,唔睇實你點得啊?唔通俾你亂嚟啊?」呀詩個語氣充滿要脅。

「我會點亂嚟啊?」我無奈咁係度笑。

「點知你會唔會酒後亂性㗎?又或者去溝其他女㗎?」無啦啦佢好緊張我咁,搞到我個心甜一甜。

「有你仲洗乜去溝女啊?」

我哋又係度講埋啲無聊嘢,咁我同蕃薯仔講呀詩都嚟,佢話無咩所謂,最緊要人多好玩。

蕃薯仔連講嘢嘅語氣都輕挑咗好多,佢呢下轉變令我有啲摸唔著佢諗緊啲咩。

去到佢個場,同普通酒吧嘅格局差唔多,但光線多咗好多,五顏六色咁,入面都幾多人下,我同呀詩都搵唔到蕃薯仔係邊。

係好入面嘅包廂度終於見到佢,不過係佢見到我哋先。

「Hello~~~~你哋咁遲先嚟㗎?過嚟坐啊。」蕃薯仔係人堆中央起身招呼我哋,然後介紹我哋俾其他人識⋯⋯個感覺⋯⋯好唔自在。

「Eric啊,佢哋就係你講一齊咗好耐嘅情侶啊?」入面其中一個男仔問道。

「係啊,由中三一齊到依家。」睇嚟佢口中叫嗰個Eric,係蕃薯仔。

「哇⋯⋯」在場嘅男男女女都紛紛驚嘆,「一齊咗好耐喎咁!」
今日抖夠了
開始加速
有人嗎?
Always
好癲呢個禮拜每日瞓唔夠4個鐘....
琴日我足足瞓咗14個鐘頭先又瞓咗幾個鐘
真係一有時間就寫文了
佢哋咁樣起哄法,我同呀詩只好陪笑,第一次見,真係唔知俾咩反應好。

「咁姐係幾耐啊?」有人問。

心諗:自己唔識數咩?

「差唔多4-5年啦。」呀詩幫我答。

「仲要一齊嚟咁Sweet,羨慕死人咩?」個個女仔都著到鬼火咁靚,男嘅都係playboy咁款⋯⋯

最重要嘅係,蕃薯仔都係咁。好老實,我唔係幾想出席呢種場合,覺得呢啲唔啱我玩,自己亦唔鍾意同呢類人social,明明平時蕃薯仔都無乜朋友,唔知點解依家可以有成堆酒肉朋友。

所以話,要出嚟玩嘅話,總有方法。要玩,實有得你玩,唔會無㗎喎。

佢哋又話咩祝我哋呢對新人一杯先,凳都未坐暖就嚟飲酒。

然後就一齊玩酒game,抽啤牌啦,由1-K都代表住唔同規矩,全部都同飲酒有關,大家輪住抽。

我以為我要保護呀詩,幫輕下佢,照顧下佢咁啦,點知佢仲勁過我⋯⋯

咁又係,呀詩不嬲都玩得,由中學開始就已經出嚟同班MK仔癲,上咗U都有同啲fd出去玩,諗諗下,係得我先咁摺。

中間有個大杯,抽到K嗰個可以加酒,加幾多,加咩都得,但係最後一個抽到K嘅,就要飲曬佢。

考驗人品嘅時候。究竟係咪會自作孽呢啲人?

我見到杯嘢都覺得癲,溝溝埋埋實唔少酒⋯⋯如果我飲嘅話,一定仆硬街。

成場蕃薯仔都好outgoing,好high,佢呢個樣,根本唔似係我識嘅蕃薯仔,佢都著到好型啊。

仲周不時攬住隔離個女仔,搭曬人哋膊頭咁。佢其他朋友唔覺得有咩尷尬,就算見到我哋呢啲新面孔,都對答自如,睇嚟真係出嚟見識人多,知道點樣打破嗰種隔膜。

同埋估唔到蕃薯仔啲酒量咁好,飲極都面不改容,輕鬆自如咁同其他人有講有笑。
返完工休息仲要兼顧呢到,辛苦你喇
推推
呢一刻,我覺得我係風水輪流轉嗰個⋯⋯

係呢個場合入面,我先係薯仔嗰一個。蕃薯仔已經唔再叫蕃薯仔,而係叫「Eric」,而我飲酒又唔係叻,玩game又唔係叻,又唔識同佢啲朋友social,要扮曬嘢咁溝通。

啊!!!!毒撚真係唔應該嚟呢種場合啊!!

「哇!你真係唔好彩啦,咁⋯⋯咁都抽到最後一隻K喎!!」後面嗰句,加重咗個音量,搞到依家全世界都聽到。

個八婆同我唱通街。

呀詩捉住我隻手,我知佢緊張我,但我未去到咁條女幫我頂酒。

「點估到會係你啊K仔?」我對住隻K講。

其他人嘅笑聲貫徹全場,個個都起曬哄,食花生咁款。

佢哋唔會理我死活,最好我飲完之後醉咗添,然後繼續灌其他人。

唯獨蕃薯仔同我講:「唔飲得唔好格硬嚟啊。」

呢一剎那,我先見返蕃薯仔嗰個善意嘅眼神,我熟悉嘅蕃薯仔。

其實佢本質係無變到嘅,係一時迷惘咗姐,我睇得出嘅。

「我唔會走數嘅。」我咁樣答佢。

之後我好似飲苦茶咁閉上眼,閉埋呼吸,一嘢飲落去。

屌⋯⋯個喉嚨好似俾火燒咁,終於知咩叫烈,而且陣味好怪,我真心唔明點解啲人咁鍾意飲酒,難飲到仆街,一飲落去就知好重酒味。

我唔急住飲,但唔急嘅話嗰陣味卡係喉嚨好辛苦,但我知太急嘅話,加上又溝酒,我陣間實醉。

從來未試過醉嘅我,真係唔知咩體驗。

因為我根本唔會飲酒。

飲後之後,個個係度歡呼,飲緊嗰陣已經係度叫囂啦,的確⋯⋯咁先似係酒場嘅氣氛。

「真男人!」
「一口氣飲曬佢,犀利!」
「好撚型啊!!」

飲完之後無咩事,都仲撐到,個意識仲係度,呀詩係隔離關心我:「無事啊嘛?」

「無⋯⋯暫時無事掛。」我坐返低。

不過,過一排就出事了,我開始感覺到自己嘅意識開始模糊,暈暈地咁囉,我需要用意志力去抗衡,俾自己清醒。

後尾,佢哋繼續玩game,但係已經無再理我,呀詩都有俾下面同佢哋玩,呀詩每次飲完酒之後,眼角都會瞄一瞄我,睇下我有無事。

我知佢真係好關心我⋯⋯有佢係度,我放心好多,好彩佢話嚟睇住我,的確如佢所講,到時候真係無人理鬼我。

可能得返蕃薯仔,但係蕃薯仔有著落嘅話,仲鬼會理我咩?

忽然間,呢啲喜愛夜蒲嘅劇情,會出現係我身邊,人生如戲,畢咗業出嚟,真係可以好多變數,你以為唔會發生嘅嘢,都會發生,你以為唔會變嘅嘢,都變緊。

原來係我未學識長大,未學識去接受呢一切。
推推推
我後尾係喺嗰度閉目養神,睜開眼嘅話,我會好暈,反而閉上眼就無乜事。

後來無乜事,又玩咗一輪,但我無飲得頭先咁激烈,同埋飲少咗嘅。

好快,去到3點幾4點,大家開始散,個狀態都差唔多收皮,有啲係要走去嘔,其中一個係蕃薯仔。

佢係玩到嘔曬,係度亂咁嗡,係我哋面前抽啲女仔水,又攬腰啊,又錫咁。

不過最誇張嘅,都唔係佢,而係其他人都係咁之餘,有啲仲要揸曬波,而啲女唔抗拒⋯⋯

我拉開呀詩,用僅存嘅意志,將佢拉過嚟,坐我隔離,攬實佢,護住佢。

痴線,真係俾呀詩咁樣落呢啲酒場,真係會渣都無得剩。

最後蕃薯仔仲醉過我,睇得出佢已經神智不清咁,亂咁係度笑啦,亂講嘢啦,行路都唔穩。

我頭先抖一抖反而無事,蕃薯仔就以為佢好飲得,點知最後都係貓咗。

「點解喎⋯⋯」蕃薯仔講。

「點解都仲係咁空虛。」蕃薯仔講完,個樣有啲奇怪,下一秒就已經係街邊嘔。

我同呀詩扶住佢㗎啦已經,但我唔知點搞好,由佢係嘔,嘔清啲舒服啲嘅。

嘔完,佢真係精神啲。

「我成個人都好空,個心好空⋯⋯」

「你咁落去你覺得好咩?你覺得子晴會咁樣返返嚟?」呀詩理智咁講道。

「我唔知啊,我淨係知我唔會再信咩愛情,咁樣玩唔好咩?大家都出嚟開心咋嘛。」

前面有對情侶係街燈底下卿卿我我,而再遠處,有對情侶拖住手咁行埋嚟。

係呢啲臨近節日時份,見住人哋咁羨煞旁人,蕃薯仔眼內更不是滋味。

「挑!就睇你哋行得幾耐,愛情係信唔過㗎!」

「再真心咁又點姐,咁不如一開始玩弄感情?」

中學嘅佢,相信純純嘅戀愛,因為不甘而選擇咁樣,開始覺得,扭曲緊嘅,其實係蕃薯仔。

佢哋段關係,無背叛,曾經真心過,由頭到尾子晴都係真心對待蕃薯仔,唔適合亦都大大方方講出嚟。

之前我會嬲,都係登蕃薯仔慘,佢咁努力去愛子晴。

因為我都相信,努力咁去愛一個人,會有好結果。天真咁認為。

但依家諗諗下,兩邊都無話邊個啱邊個錯,只不過要接受,需要時間。

睇住佢咁辛苦,咪俾啲時間佢囉,依家嘅佢,只係喺度宣洩自己嘅不甘,同自己想要結果唔同。

總有那麼一個人,曾經幻想過同佢一生一世,諗過同佢老咗嘅日子,會仍然對佢咁好;然後低估咗一生一世有幾長,高估咗自己嘅耐性。

「你估你堅持到咩?總會有一個盡頭,你玩女都會有個終點,你同子晴之間嘅感情,都會有個終點。」呀詩同蕃薯仔講。

「到站,你就要落車㗎啦,如果唔係,架車都一樣唔會行㗎,唔好諗住可以坐回頭車返反過去,其實係一個重新嘅開始。」

每次聽到呀詩呢種出人意表嘅說話,我都會覺得有種⋯⋯唔係好了解呀詩嘅諗法,呢啲說話、想法,呀詩從來都無同我提及過。
呀詩同男主個成長好似差好遠咁
年頭唔係有班fd傍住我嘅話,我就會係下個蕃薯仔

樓主寫呢part好有代入感,感覺係同自己講嘅咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞