《我的MK妹同桌》第二季(2)

1001 回覆
127 Like 8 Dislike
推推
推推
今日更新
算係忙完一段落
呢幾日瞓都唔夠瞓
晏啲食完飯返嚟偷啲返工時間出文
忙咗成個禮拜終於有個下晝無咁忙
等下啊各位
「可唔可以唔好講呢個話題住?」呀詩收起頭先嘅笑容,亦都認真咁同我講。

我嗰下呆咗,我原以為我股起勇氣去傾嘅時候,應該可以好好地溝通,點知會咁樣俾呀詩一句就收皮。

我呆到唔知俾咩反應佢好,佢亦都知嘅。

「我唔想啱啱完咗Ocamp,難得開心嘅心情就咁樣毀咗。」但係佢心情同埋語氣好明顯已經影響咗,開始加重。

「我知個問題,但可唔可以遲下先傾?」呀詩佢呢個認真而目無表情嘅樣,好耐無出現係我面前,平時佢都係開開心心嘅樣。

「嗯⋯⋯好啦,我知。」聽完之後,我明白嘅,我揀咗個唔啱嘅時機講呢個問題。

「雖然呢次Ocamp都幾成功,其他人都好滿意,因為有啲幾爆嘅位,但係真係好攰,開心還開心,依家就真係攰到仆街,瞓得唔夠仲要每日都用盡奶力咁,真係攰死。」

「所以我依家無咁樣嘅心情同埋力氣同你去傾呢啲嘢,但我知嘅,真係。」喺最後,呀詩都放返軟個態度。

我之後就問佢啲Ocamp嘅嘢,就無再提過我想傾下嘅嘢,將佢暫時收埋係心底。

心入面諗,咁就由佢先啦,目前都解決唔到啲咩,就咁先囉。

佢講好多Ocamp嘅嘢,亦都唔難睇得出佢疲倦嘅臉容,眼神有啲飄。

「你真係好攰咁喎。」我問。

「係啊,我依家隨時都可以瞓著,你聽日搵唔搵到我都唔知啊。」佢一隻手托住個頭,無精神食飯咁。

「咁你可以唔洗嚟食飯,直接返去瞓啊嘛,傻豬!」我心疼佢,見到佢攰成咁,返去補補眠仲好啦。

「因為我知好耐無搵你,除咗一放出嚟,第一時間就想見你之外,我都怕你會因為耐無搵你而唔開心,果然⋯⋯女人嘅直覺真係好準,哈哈哈!」

「所以幾攰都出一出嚟。」呀詩用疲倦嘅樣,溫柔地望住我講。
今晚繼續!
由mk 妹變成溫柔大姐姐
推推推推推
今晚繼續???
佢講吓咋你又信
最後無講到,我打算送呀詩返去抖。

「我今晚唔返hall啦。」呀詩忽然同我講。

「下?點解嘅?」

「我老豆返咗大陸,佢返大陸都係去滾咋嘛⋯⋯」呀詩通常可以唔返去都唔返嘅,我都好耐無上過去呀詩屋企。

「咁你今晚可唔可以嚟陪我?」呀詩嫵媚動人咁靠近我,佢請我食波餅嘅意思已經好明顯啦!

哇!我哋都好耐無恩愛恩愛下啦,幾句話已經令我成個人振奮起嚟,好快咁答佢:「好啊!」

我哋今日返去熟悉嘅區,好似電影入面,既熟悉又陌生,行過嘅街都係我哋中學拍拖時一定會行過嘅地方啦,前面拖住手嘅情侶就好似我哋以前嘅影子咁。

呢排我哋拍拖都係去啲近佢嘅地方,或者係旺角,返嚟港島都好少,始終過海貴。

突然有啲感觸。

依家嘅我,呢啲情緒習慣自己一個人消化。

「好耐無同你返嚟呢度啦。」呀詩行返嚟佢屋企樓下嘅時候,忽然開口同我講。

「我對呢度嘅回憶,全部都係得我同你,你嗰陣成日送我返嚟,仲俾我拉咗上嚟我屋企,仲有部呢部手機,都係你喺度送俾我,用下用下已經好幾年,依家都出到6,就嚟出6s添。」呀詩無頭先咁攰,但聲線明顯有心無力。

「掛住我啊?」我學佢嘅語氣。

依家我反而有種可以唔洗再傾嘅錯覺。

「無喎!」呀詩撒嬌咁講,我知佢係喺度口不對心,但今日我想佢親口講出嗰兩個字。

「真係?」

「係啊!」呀詩股起雙頰,漲卜卜咁好可愛。

「咁唔掛住我就算囉,返去啦我。」我諗盡辦法想套佢話。

我扮轉身返去,即刻呃到呀詩用力咁拉住我隻手,本身佢撓住我,無用力,依家好明顯感覺到佢用力拉扯住我。

「你⋯⋯試⋯⋯下?」呀詩表情倔強。

「但你話唔掛住喎?」我喺心裡面竊笑著,偷偷地暗爽。

「咁⋯你依家掛唔掛住我?」難得地見到呀詩臉上閃過一絲羞澀。

原來就算拍耐咗拖,都一樣可以搵返屬於以前、亦係我哋獨有嘅感覺,兩個人有心就做到。

「掛⋯⋯」

「掛咩啊?」我咄咄進逼。

「掛住你囉!」佢終於講出口,終於親耳聽到「掛住」呢兩個字。
琴晚太眼瞓瞓著咗sorrrrr
呀詩咁攰就唔好同人搞啦
在線上等
等緊!
在線上
可能,呢段時間我就係想搵返呢種簡簡單單,得閒串下嘅感覺。

喺我哋不斷往前衝嘅同時,我間唔中都想返返去過去,掛住以前充滿MK味嘅佢,著衫MMKK,行個街買啲平平地嘅嘢食,係街度邊行邊食,有時想搵返呢種簡單嘅感覺。

至少依家搵返,斷咗嘅回憶一下子上曬線,我以前就係咁樣愛緊呀詩,其他人唔會俾到呢種感覺我。

我摟住呀詩嘅纖腰,嚟到呢個好耐都無嚟嘅地方,原來眨下眼咁就一年。

呀詩間房少咗好多嘢,少咗佢係度嘅痕跡,枱面上遍佈塵埃。

「你幾耐無返過嚟啊?」我忍唔住問。

「我搬走之後真係無返過嚟,其他roommate禮拜六日返屋企嗰陣,我都無返到去,我寧願自己一個係hall。」呀詩不以為然,淡漠嘅表情掛係佢臉上。

「咁你可以叫我陪你㗎嘛。」

「我嗰陣都忙住溫書,同埋真係會想有下自己空間,平時roommate已經夠煩㗎啦!好彩之後換到房咋。」

「唔得啦,我真係好撚攰⋯⋯我去沖涼先。」

然後呀詩開咗水之後,我忽然諗到,佢咁攰,仲要沖涼,我可以幫佢沖涼!

呢啲唔知係咩AV或者係H漫情節,因為係我除衫嗰陣,我有一刻覺得依家嘅我好變態,最後用呢啲嘢係情侶入面好普遍嚟說服咗自己。

我一入到去,呀詩嚇到叫咗出嚟。

「屌你咩!嚇死我。」佢嘅攰樣因為咁而精神返。

我同呀詩肉帛相見,雖然唔陌生,但係咁樣沖涼,好似都係第一次。

「你個變態佬偷偷地走入嚟同我沖涼?」雖然講就咁講,但係呀詩隻手仲好自然咁拎緊花灑咁沖涼,沒有絲毫抗拒。
有人就繼續更新
在!
有呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞