《我的MK妹同桌》第二季(2)

1001 回覆
127 Like 8 Dislike
觀迎
推推
push
深夜出文
等人在線
在線等
當呀詩拎起個蛋糕,佢個樣無乜點變到,除咗周邊嘅嘢。

佢嘅衫啊,打扮啊,髮型啊,妝啊之類,多咗好多嘢,但最主要嘅樣,其實無乜點變到。

仲有半年到,佢就會唔係香港,我唔知下年仲幫唔幫到佢慶祝生日,如無意外呀詩已經返咗嚟嘅,但我都係會擔心⋯⋯

到時候我哋會點呢?

如果可以的話,梗係唔想有咩意外嘅,我都唔想呢一次係我幫呀詩慶祝嘅最後一次生日。

整好咗個蛋糕之後,我拎咗部即影即有出嚟,同個店員講可唔可以幫我哋影張相。

我影咗一張,只此一張。

「下?乜淨係一張咋?」呀詩嘅意思係話,咁我呢?

「啲底相貴啊!」我講大話。

因為我已經諗好,呢啲即影即有會係呀詩臨上機嘅時候,整本嘢送俾佢。

而我,只要有手機入面嘅相就夠曬啦。

所以我無同佢講,呃佢話啲底紙貴,影一張好啦。事實上,我又點會同呀詩慳呢啲錢啊,呢啲回憶嚟,我都俾咗咁多錢嚟整蛋糕啦,唔通我會慳嗰一張紙咩?

但係呀詩信我,亦都好為我著想,一張就一張,無再撒嬌。

我希望之後同呀詩去多啲唔同嘅地方,玩下其他嘢,影多啲即影即有,咁樣我哋就有多啲回憶。

等佢去到外國,見到本嘢都諗起香港有我,同埋俾多啲安全感佢。

我可以做嘅,好有限,呢個已經係我可以做嘅最大限度。

我哋拎走個蛋糕,去食飯,食完飯,我哋去返附近屋邨,以前細個成日去坐嘅乒乓波枱。

我諗起呀彥同佢條新女,我仲同佢哋打交,依家諗返起,嗰陣時嘅打交只不過係隊幾嘢就算數,好撚細路哥⋯⋯

我哋就咁拎個蛋糕出嚟,然後就咁係呢度慶祝,我哋無拘泥話要係咩好好嘅氣氛下慶祝,開心就好。

佢呀爸係屋企先唔上去,唔係嘅話應該係佢屋企慶祝就算。

「你許咗咩願啊?」生日步驟都做齊之後,循例都要問一問嘅。
推推
今晚更新
走數了
走數,不過等你出文
手殘,負皮咗
「話俾你知咪唔靈囉,邊有人問人生日願望係咩㗎?」呀詩好不滿咁講。

「個願望咁巴閉咩?講下就唔靈㗎啦?」我摸摸呀詩個頭,佢有時好鬼死得意,就好似依家咁。

「係!就係咁巴閉!」呀詩死都唔講佢個願望。

佢許願嗰陣,係笑住嚟許願,咁睇嚟佢都開心咁,起碼佢係笑到含曬春咁樣。

我哋就咁坐係個乒乓波枱度食,依家啲𡃁仔啊,無乜人打乒乓波㗎啦,以前呢個場滿曬人㗎,好多無乜嘢做嘅細路會係度玩。

我都有落過去樓下打乒乓波,細細個放學,睇完電視,而未開始識玩online game嗰陣,就係落街搵朋友玩,打乒乓波,玩樓下啲遊樂場,係玩到成堆老母落嚟捉我啲fd返屋企食飯㗎。

依家仲點會見到呢啲𡃁仔。

坐係乒乓枱度食,望住個蛋糕大大個,食唔曬喎。呀詩就用好熟悉嘅眼神望住我,然後睥住我。

Ok,fine!

今年佢生日就咁平平無奇咁過,但係生日入面應該要有嘅,我都有俾到。

「我仲有份嘢要送俾你。」我先係自己背囊度拎出嚟。

係佢想要好耐嘅港女袋,牌子嘢嚟,係希望佢遲下exchange嗰陣會用得著,然後知呢個袋係佢嘅生日禮物,係我送俾佢嘅!

「哇!我仲以為今年會無禮物收添。」呀詩雙眼發光,佢嘅表情同一舉一動都證明咗佢係鍾意呢個袋,同埋佢係估唔到,嘻嘻!

「點解你會咁諗呢?」我反問。

「咁原本諗住細搞㗎嘛,我諗住一齊整蛋糕已經係我哋嘅生日禮物嚟添。」呀詩滿足地說。

「咁送多份禮物,都唔係好多姐?」我滿意地笑。

「同埋你點知我想要呢個袋㗎?」女仔果然係女仔,係鍾意袋。
推推
「我見你留意呢個袋好耐㗎啦!通常呢,女仔會睇好多樣嘢,睇袋、睇衫、睇化妝品,但唔係樣樣都會想買,雖然好多都靚嘢,但真係邊有咁多錢買曬咁多樣啊,係咪?」我分析得頭頭是道,而呀詩係我側邊望住我傻笑,唔知做乜鳩。

「係啊,無錯啊,講得好啱啊!但係你點知我會想買呢樣㗎?」我就係等呀詩呢句。

「因為?只要留意你睇邊款減價,留意好幾次嘅,嗰一樣就係你最想買到嘅嘢。」我好撚巴閉咁講,因為真係幾撚威,而且呢招幾乎百發百中。

「知道咗之後我都唔會理係咪減緊價,照買咗佢就啱㗎啦!」

呀詩佢拎住個袋,心花怒放咁痴埋嚟,開心到佢呢⋯⋯

而我係度目無表情,任佢痴住我,但其實心入面暗爽得很。

「雖然你係好細心,好留意我,呢樣係好抵讚嘅⋯⋯」

「錫曬你!」然後錫咗我一啖。

「但係你唔知嘅係,其實我有留意減價嘅話,我係一定會買,而我係自己買到,同埋呢,佢過幾日就減價了,姐係你依家其實係買貴咗。」呀詩講完之後,莞爾一笑。一個冷水潑埋嚟。

「不過你咁有心,差嗰幾百蚊咪就係你嘅心意囉!」老實講,呀詩仲識氹人過我。

咁今年佢滿意就得啦,平淡又一日,唔淨係佢生日先重要,查實係每一日都咁重要。

過往呢啲日子,呀詩會係ig啊facebook上面曬幸福,咁當然啦,我都開心嘅,如果佢社交平台上面無出現過我嘅話,我先需要擔心。

但今日佢無開過post,啲相就咁儲落係手機度,好低調。

我反而幾enjoy依家呢個階段,係好舒服,了解大家,看似無乜火花,但只要細心一睇,任何一個舉動都係深愛,都係記掛。
禮拜六日出埋100正評加更
多謝你哋一路以嚟嘅支持
之前一向都係逢50個正評加更,不過都好耐無加過了
我唔會R正皮,但夠數我就會出鍾意就留返個啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞