《我的MK妹同桌》第二季(2)

1001 回覆
127 Like 8 Dislike
推推
暫時件事告一段落返嚟啦~~
晏啲出文!
推呀
「如果佢係要逼你嘅,你都知佢係咩人啦?」忽然間我又做咗開導人嘅角色,我真係唔識安慰人㗎!

「但我真係唔想分開⋯⋯嗚嗚嗚⋯⋯因⋯因為佢,呢排都搞到我憂鬱症又復發⋯⋯嗚嗚⋯」

哇,原來Gigi之前係有憂鬱症㗎?不過佢平時俾我嘅感覺都係有啲陰陰沉沉嘅感覺,而且成個人諗嘅方向係偏負面,所以聽到佢咁講就更加證實咗我一路以嚟嘅猜測。

「無事嘅,下個會更好㗎嘛!」我又講埋曬啲廢話,但除咗廢話我都唔知講乜好⋯⋯

「又唔係世界末日,初戀無咗,代表之後仲有更加好嘅人,有第一次就有第二次,呢個只不過係開始,就好似踩單車咁,一開始唔識踩,仆咗街,第二次你就識踩啦,識平衡,咁咪唔會再仆街囉?」我亂咁嗡。

「嗚⋯嗚嗚⋯⋯多多⋯多謝你啊⋯⋯」Gigi仍舊用佢嘅哭腔同我講。

之後佢話自己心情好返啲,其實佢唔係想要一啲咩有用嘅意見,或者要啲有用、有啟發性嘅說話,只係想有個人聽佢講佢嘅情緒。

情緒係感情嘅副產物,平時會隱藏起嚟,但點都需要釋放出嚟。

佢釋放完好返啲,就收咗線。

Gigi無力挽回分手嘅結果,同我之前一樣。一樣都係咁唔捨得,分別在於,我係好彩嗰一個,而且有得再次係返埋一齊;而Gigi,另一半俾帽你戴,正常人都唔會中返個頭埋去。

好明Gigi此刻嘅感受,但呢種感受已經離去我好遠,就會再點樣回想,都唔會再咁強烈。

無啦啦做咗人哋嘅感情輔導員。

呀詩夜晚都有打俾我,大家都係講啲好雞毛蒜皮嘅事,自從上次溝通過後,情況真係有改善到。

最開心莫過於大家真係有咁嘅心想維繫。

因為越嚟越大個,見到身邊嘅朋友好多都係不歡而散嘅例子,就會好慶幸自己仲可以同到呀詩行咁耐。
live
推推推推
推推
想知係咪happy end
睇到尾就知
睇sad end個心up住up住
成長係咁架啦
推推
然後過咗無幾耐,要搏殺交project嘅時候,我收到呀Ken嘅whatsapp。

Ken:喂強哥!呢排點啊?得唔得閒嚟班聚啊?(emoji)

佢嘅語氣仍然仲係世界仔咁樣,同埋班聚呢樣嘢,上年開學無幾耐的確係有⋯⋯咁快就一年啦。

真係每年都要搞一次?

我對班聚呢啲嘢感覺唔大,又唔係話太期待同佢哋見,但又唔係到太抗拒。

咁去下都無妨嘅?

我:好啊,幾時?

最緊要都係要夾下啲時間,太多嘢要做,不過咁,以前邊洗話咩要夾時間,通常話要出嚟都好爽手,睇怕要約都幾難。

呀Ken俾咗幾個日子我,我揀個方便自己嘅。

Ken:點啊你?同MK詩分咗手未啊?

我真係屌你老母⋯⋯一嚟就問呢啲咁嘅嘢?佢把口臭就唔係一日兩日嘅事,知佢係講下笑咁問,但都扯扯地火。

循例都要屌返佢老母。

我:屌你啦,一嚟就問人分手未,仲有啊,佢唔撚係咩MK詩啊!

Ken:姐係仲一齊緊啦?

我:係啊,點啊?

Ken:哇!估唔到你咁長情喎

我:吹啊?

然後就無然後啦,我都唔係幾識要點樣同佢相處⋯⋯大家嘅模式真係唔同。

到咗嗰日中同聚會,先發覺原來大家都變咗好多⋯⋯

尤其是啲女同學,屌啊!真係入咗U之後成個人唔同曬,靚咗好多,以前中學一定想像唔到會咁樣!

喺嚟呢個聚會前,我有同呀詩交待。

「你哋都幾好喎,仲有人搞呢啲中同聚會。」呀詩感概。

(利申:中同姐係中學同學,唔知邊個改埋呢啲咁嘅名,人哋用然後自己又跟住用)

「呀Ken搞咋嘛,除咗佢,仲有邊個搞啊?」

「我哋班呢兩年都無搞過咩聚會,可能中學嗰陣時啲人都係掛住讀書,大家都無乜感情掛?」

「無人搞咪你搞囉!」我講。
點解中同聚會得男豬去呀詩無去?
唔同班
佢哋好似唔同班
希望你哋唔好覺得冗長就真
我想將我哋呢代嘅成長故事寫出嚟
真實而真摯
過程有笑有淚先精彩
同而家個女朋友大學先識識左四年冇中學上大學呢啲挑戰,睇到心都up埋
地唔治,我返去重睇
唔同班都有得同桌架咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞