《我的MK妹同桌》第二季(2)

1001 回覆
127 Like 8 Dislike
最近真係太忙無時間出文
加油
之後段時間,我哋真係少咗出嚟,佢都會講下佢啲時間去咗邊度,有時夜晚都會同班fd係房度打麻雀,佢已經唔撚理嗰個戇鳩室友。

然後係出發嘅前幾日,我仲滿心期待去旅行嗰段時光,可以好開心咁去玩,而且又可以同一間房,夜晚大戰返幾百個回合亦不為過!

但係,喺我返完part time,收拾好曬樓面嘅嘢,換衫嗰陣睇到個電話,喺呀詩whatsapp我。

呀詩:
Sorry啊bb.....頭先班上面有人好急咁搵我做今年Ocamp嘅組媽
話四周圍都搵唔到人
我⋯我已經講咗話嗰幾日要去旅行
但佢不停咁求我
我就話問下你先
佢已經打咗幾次問我點樣
你睇到就覆下我啦.....

佢一連串whatsapp sd過嚟,我見到都真係唔知點覆,我覺得自己就嚟會俾自己好人打敗。

我:睇你想去邊囉 我哋可以遲下再去玩 Ocamp嘅組媽你都係第一次join 你可以自己衡量下.....

收工之後,呀詩就打俾我。

「你係咪真係ok㗎?」佢第一句就咁樣問我。

「咁你之後係咪無時間啦?」我無直接答佢問題。

「之後都差唔多開學,又要返part time,真係未必有咁多時間去⋯⋯一係我哋睇下聖誕嗰段時間點?」呀詩放軟曬態度講,我感覺到佢係有愧於我。

我心軟。

「咁就睇下聖誕點啦,我去睇下退唔退到飛啦。」因為我上網訂咗啲套票,可以住長隆酒店連埋水上樂園一齊玩。

直通車嘅飛都買埋,唯有聽日去退囉。

「對唔住啊⋯⋯」聽到呀詩咁講之後,的確心入面無怪佢啲咩,其實佢都太好人,呢一點我哋半斤八兩啦。

但係無可避免地感到失落。

係期待後嘅落空,然後忽然失去一路等待緊嘅嘢,原來都係會控制唔到咁覺得難過⋯⋯

「唔緊要啦,洗乜對唔住啊,你Ocamp嗰度應該都好多嘢忙喎。」我努力咁令自己把聲聽落精神啲。
推推
花花世界真係好恐怖
推推
「係啊,唉⋯⋯依家後悔都唔得啦,Sorry啊!」呀詩又再一次道歉,睇得出佢對我係內疚嘅,但我唔想佢有呢一種感受。

「傻豬嚟嘅,有咩好Sorry姐?你快啲忙埋啲嘢先啦。」我用平穩嘅聲線同呀詩講。

「有你真好。」隔住個電話,我都好似見到呀詩放心嘅笑容。

收線之後,我就如一個洩咗氣嘅氣球,爛泥咁坐係度。

我好努力壓制住自己嘅失落,唔想俾自己咁玻璃心,唔想自己嘅世界成日因為呀詩而起起伏伏。

我去打波,打機。

無去到旅行,嗰段時間呀詩係度忙緊,而我就搵其他事嚟做,返工啦,打波,打機。

我想用咁樣嘅方法嚟分散自己嘅注意力,等自己唔好諗起呀詩。

呀詩每日都會打電話嚟,同我講下佢準備Ocamp嗰陣有咩嘢發生啊,又會問下我點啊。

係咪兩個人一齊耐咗,就會變得枯燥?

我好似有段時間無見過呀詩⋯⋯我都想同呀詩出嚟拍下拖,但我又唔想煩到佢,一齊咁耐,其實又唔洗下下都見。

想見佢嘅衝動因為自己壓抑落嚟,變得更加想見呀詩。

無論我做緊啲咩,打波又好,打機又好,當我拎起手機嗰一下,我就不自然咁期待呀詩嘅訊息同埋miss call。

夜晚我又無聊去打波,打到攰嗰陣,有少少空檔就會諗起佢,諗起佢同啲組員應該玩得好開心,因為呢一日係佢入camp日,佢琴日都係匆匆咁同我講完個電話,就又要準備其他嘢。

「洗唔洗我過嚟幫下你手啊?」我問。

「唔洗啦,我執完啲嘢又要聯絡下啲組員,原來組媽唔易做⋯⋯」

「哇——」都未講完,電話裡頭就傳嚟佢嘅尖叫聲。

「你做咩啊?」我緊張咁問。

「啊⋯⋯無事!」呀詩嘅聲音拉返近,「頭先掉咗舊布丁,唉⋯⋯曬咗。」

「哈哈,你估老母易做啊?」我笑笑口咁講。

「屌你!咪叫老曬啊,話曬我以前都係風華絕代嘅MK妹。」我聽到佢食嘢嘅聲音。

「你終於肯認你自己係MK妹啦?」呢個MK妹已經唔再MK啦。

「超,有咩好唔敢認姐。」呀詩好自豪。

「喂⋯⋯我唔同你講住啦,我嗰組嘅組爸打俾我,我遲啲打返俾你啊。」呀詩急急腳咁同我講。

「好啦。」我都未覆得切,就已經收咗線。

之後呀詩就無再打返過嚟俾我⋯⋯

佢有同我講過佢今日入camp,我諗佢真係忙到傻掛?但心入面又有啲⋯⋯

不安。

唔知佢會唔會同其他男仔玩得好開心,唔知有無咩狗公溝佢,但係之後有試過,亦都證明呀詩唔係呢啲咁隨便嘅女仔,我應該放心先係。

唉,好煩。

我打完波,拎起個電話,我見到有個miss call,我歡喜咗一秒,下一秒見到打俾我嘅人唔係呀詩。

但望真啲,又令我幾驚喜。

係子晴打嚟。
帽事嘅
今晚有無人在線上
繼續出文
如果唔係下個禮拜又有排忙
有!
在線等!
在線等
樓主你去咗邊?
嚟緊嚟緊
打緊啦
加油
我撥返個輪過去,係等待嘅過程入面,諗起都成年無同子晴聯絡。

自從佢話要斷曬社交之後,真係喺ig啊、facebook、whatsapp上面都見唔到佢⋯⋯

佢whatsapp上面嘅last seen竟然可以仲停留係上年嘅10月,就無再online過。

呢一年發生咗好多事,前半年香港亦發生咗雨傘運動,我都過咗好忙碌嘅一年,著緊啲成績到不得了,早知自己都做到嘅話,就DSE再努力啲啦屌!

我同呀詩,都好似因為忙碌而拉遠咗距離咁,我知子晴同呀詩都無聯絡,我諗仲keep住有聯絡子晴嘅,得蕃薯仔掛?

不過奇就奇在,連蕃薯仔都失蹤埋,搵極都唔出嚟,成日話要陪子晴溫書,久而久之就無乜點約蕃薯仔。

「喂?」呢把熟悉嘅聲令我生活有返一絲絲興奮。

「喂!好耐無見喎!」同返老朋友聯絡原來係件咁開心嘅事,係咪證明自己開始老啦?

「真係好耐無見啦。」子晴把聲聽落都好似蒼老⋯⋯唔係,係成熟咗好多,嗯⋯⋯點講呢,俾人感覺係老練咗,經歷多咗。

「你呢排點啊?」子晴率先問候下我。

「我?都係咁,呢年好忙啊,淨係追成績都煩死人,平時又要返part time,都就嚟攰死我。」坐係籃球場嘅我,忽然有種衝動想約佢出嚟食個嘢,傾下偈。

「係呢!」
「係呢!」

我哋咁啱異口同聲一齊講,我俾我哋呢下默契整笑咗,細心諗下,我都好似唔知幾耐無咁樣真係開懷咁笑下,對上一次我諗係同呀詩去迪士尼掛?但係都大半年前嘅事啦⋯⋯

「點啊?你講先啦。」我無咁好氣咁同子晴講。

「我想問呀詩佢點姐,我頭先打俾佢又無人聽。」唔怪得啦,所以先打俾我。

「佢入ocamp做組媽啊,佢依家應該係camp度忙緊掛。」我好輕鬆咁講。

「哦⋯⋯唔怪得啦,咁⋯咁你唔驚㗎?」

「驚咩啊?」其實我知子晴想問啲咩。

「驚呀詩俾其他男仔溝走咗囉!聽聞ocamp好易有火花㗎嘛,啊⋯⋯你頭先想問啊?」又跳得咁快嘅喂?搞到我都唔知答佢邊樣好⋯⋯算!約咗出嚟傾仲快。

「無,不如我哋依家出嚟食個嘢啊?咁耐無見,應該好多嘢講,哈哈!」

「嗯⋯嗯嗯⋯⋯都好喎!出嚟食個糖水啊。」我比較鍾意呢種即興嘅活動,夠爽快,而即興意味住大家咁啱都有呢個時間,係難得嘅緣份。

「好啊!」
久等啦
你笑咩啊
仲有人在線上的話會再出
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞