《我的MK妹同桌》第二季(2)

1001 回覆
127 Like 8 Dislike
有啲驚男豬會黑法
我已經即刻覆你
反而想知到ending男豬係咪仲係咁男豬 成熟左會係個唔錯既結局
推推推推推推推推
唔好呀
過咗眼前呢關先啦
推推
搞唔掂
開學前多嘢做到出唔切文
點解我好似有種錯覺個故無乜講過啲咩就又完嘅
係咪我人生閱歷唔夠睇唔明
要上U或者拍拖先至明講咩
定係因為我斷斷續續咁睇唔記得之前啲劇情
其實話完又未咁快完嘅
咁講啦,個時間線我想係2019年完
但依家先寫到2016,不過之後嘅時間會加快推進

你有咁嘅感覺好合理我又真係無寫太特別嘅事
好多人嘅經歷都唔係太轟轟烈烈我前排都爭扎過寫唔寫得激啲,但係怕劇情暴走一下子影響曬成個故
可能我功力都真係未夠寫唔出嗰種平淡感情,始終我都係想寫只係得兩個人嘅愛情,無第三者,淨係兩個人一齊,都可以有好多問題同埋難關係度。

平淡看似好易,但其實難到仆街。

不過都想聽下你哋意見,有咩諗法都歡迎討論
只要係對個故好嘅,我都會接受同埋去做
嚇死以為真係咁快完
感覺上呢七個月寫嘅嘢好快就過晒
由一開波上U到而家
同埋其實未必係你寫唔出而係我無經歷過大人世界

有啲嘢無經歷過係唔會有個個共鳴係度
而讀者嘅共嗚感其實係會直接影響佢地對一個故事嘅睇法
所以其實唔關你事,純粹篇嘢唔係適合我睇
或者你Target Audience唔係我呢個Age group咁解
推推
呢陣間,係我哋呢段時間難得嘅甜蜜。

最後我亦都嬲完,返去嗰陣冷靜返,就會知呀詩講嘅其實係啱,可能只不過係當下唔想承認罷了。

即使依家平安無事,但係我有啲感覺到,我同呀詩嘅關係,慢慢有啲轉變。

一個月又一個月,時間好快過,你問話經歷咗啲咩嘅話,其實又無乜咁特別,個個都衝緊啲成績,唔似得大學咁多嘢玩。

呀詩嘅大學生活幾多姿多彩,佢住hall嗰度識咗啲fd,後尾又換到房,成日好似開party咁,呢個學期佢啲堂排得好靚,佢不嬲都係嗰啲玩還玩,功課啊成績嗰啲實會顧得掂嘅人嚟。

聽佢講,佢以前屋企無人理佢,又唔會有咩補習,所以自己唔理嘅話,就無人會理你。

而我就不停咁樣去趕gpa,就係唔明點解啲人可以輕輕鬆鬆咁過3爆4,而我就讀到死下死下咁。

鬼叫我以前懶,唔讀書咩,再係咁落去,上唔到大學就前功盡廢㗎啦。

「今年聖誕有咩搞啊?」呀詩依偎係我心口度,我哋咁啱係尖沙咀食完飯,行下個尖沙咀海旁。

「唔知啊,你有無咩想做啊?」我反問返佢。

「中學嗰陣,唔記得聖誕定係倒數,你條友係咁多人面前鳩嗌⋯⋯真係笑鬼死我,哈哈哈!」

「唔準笑啊!!」呀詩臉上泛起紅暈,用力咁打我。

「依家先知道柒啊?」

「以家唔會再咁做㗎啦,以前真係癲嘅。」

「咁你聖誕有無咩特別想做啊?」

「乜呢啲嘢唔係男仔諗嘅咩?」秋天稍稍來臨,次次都係嚟得不知不覺咁,涼天吹落衣著單薄嘅我哋。

呀詩凍到震曬,我兩隻手攬實呀詩,不停咁摩擦佢身體,希望佢暖和啲。

「都一齊咁耐啦,仲要男仔俾驚喜啊?」我笑笑口咁問。

「一齊耐咗就唔洗啦?咁之後結婚點算啊?」第一次,係我哋口中嘅對話入面,出現結婚呢兩隻字。

「咁都未咁快結婚姐⋯⋯依家先year2咋喎,哈哈。」為免尷尬,我用講笑嘅口吻講。

「諗得嚟都差唔多啦,除非你無諗住同我結婚姐。」哇,佢咁講⋯⋯即刻死狗咁。

「唔係⋯⋯點會唔想姐?只不過,會唔會太早?」點解會扯到咁遠?
bad end味重
「哼!早啲諗定唔得㗎咩?你有無幻想過我哋真係結婚之後嘅樣啊?」呀詩悠然自得咁捉緊我隻手。

「點會無?我幻想過我哋可以一齊住,瞓醒嘅時候可以望到你,可以同你嚟個晨早Q,再整埋早餐俾你食,先出去返工,淨係諗下都覺得幸福。」我滔滔不絕咁講我腦海中幻想嘅美好,但我望一望呀詩,見佢無乜反應。

於是問:「做咩啊?你唔想咁咩?」

「想,但係結婚唔會淨係得咁⋯⋯」佢講。

「結婚就係好多現實,好多殘酷嘅嘢,我同你諗法唔同嘅係⋯⋯你會係想結婚係件好事,好幸福咁,而我嘅諗法係,就算結婚之後,人生之後嘅時間幾苦都好,至少都有你。」聽完之後,我真係唔識點回應,呢種感覺唔止一次,每次呀詩講嘅嘢都會令我眼都凸埋。

「我好想要個家⋯⋯我前半生已經無㗎啦,我想我之後嘅日子,可以有個屋企,有個家俾我依靠。」

「尤其是呢段時間住hall,我更加想啊⋯⋯係hall入面,好彩我遇到啲好好嘅朋友,大家都玩得埋,我第一次感受到屋企嘅感覺,我可以好放心咁去依靠呢個地方。」

「當然,有啲真係好亂嘅,開曬眼界。」

「所以我想我哋之後都可以有個屋企⋯⋯屬於我哋嘅屋企。」

「當然可以啦,我都努力緊,我哋最後嘅目標唔係都係呢樣咩?但⋯⋯但係依家對我哋嚟講,真係太早啦。」

「我知,我只係想知你有無呢個心姐,如果⋯⋯」呀詩停頓了一下,再道:「如果你無咁樣諗嘅話,我就會離開。」

呀詩咬著下唇,又以溫柔無比嘅殺傷力同我講。

呢件事深深咁刻係我心入面,我知呀詩最想要啲咩,時刻提醒住我,我想做一個可以背負起呀詩嘅男人。
去買個宵夜返嚟繼續出
就算可以平淡地幸福,後尾又會驚悶㗎啦
後尾就唔會再咁想成日一齊
推推
樓主你個宵夜買咗三個鐘呀
推推推推推推推
又唔係第一次
聖誕節,我哋真係臨尾先決定點樣過,雖然話就話係我諗姐,但我講出嚟,呀詩又話呢樣唔好嗰樣唔好咁。

女人真係好麻煩,呢個係我拍拖咁多人得出嚟嘅結論。

幾經辛苦,我哋先決定話過澳門玩返兩日一夜。

旅行,真係考驗情侶嘅一環,相處得好唔好,就係睇呢個時候。

「就嚟開船啦,依家先到。」我焦急咁係港澳碼頭度等呀詩嚟到,見佢拎住一袋二袋,就唔怪佢啦。

「瞓過龍啊,唔知點解個鬧鐘都無響到⋯⋯」呀詩向我抱怨,我哋雞手鴨腳咁上船。

上到船我哋整理下自己啲嘢,講唔出嘅狼狽。

「嗱!我都知今日唔會有時間食早餐㗎啦,所以頭先係下面買咗個M記包俾你,你依家食少少嘢頂下肚,然後瞓陣,落船就去搵嘢食啦。」我遞咗個M記袋俾呀詩。

呢條友仔琴晚同我講佢同佢啲roommate打麻雀⋯⋯所以我都估到今日佢實起唔到身㗎啦,唉。

「哇!多謝你啊強b!點解我男朋友咁貼心嘅?又咁勁估到我哋真係食唔切早餐嘅?」先前仲實牙實齒可以出發前係附近食個早餐,依家真係食條撚。

落船之後,搵酒店擺低啲嘢,就周圍去行下,搵嘢食。

估唔到澳門都咁多聖節氣氛,周圍都係啲聖誕嘅佈置啊同埋燈飾。

「依家好似我哋兩個渡緊蜜月咁啊,你覺唔覺啊?」我同呀詩行緊去大三巴,呀詩撓住我隻手,臉上洋溢住幸福嘅笑容。

呢排,呀詩有意無意咁提起結婚有關嘅嘢,我唔係唔知佢嘅用意⋯⋯只不過有陣時可以唔洗咁。

「傻啦,真係渡蜜月嘅話,唔會同你嚟澳門啦,唔驚你殺咗我咩?」我自嘲。

自嘲永遠係自保最好嘅方法之一。

「算你啦!」呀詩滿意兼得戚地說。

「實會同你去轉法國,行巴黎鐵塔,夠曬浪漫啦掛?」呢一刻嘅承諾,唔敢作咁大,只怕係一顆一閃即逝嘅流星。

動人,但殘忍。

「你係先好!」

「係喎,澳門呢度都有巴黎人喎,頂住檔先囉?哈哈哈⋯⋯」我自以風趣。

「去死啦你!賤強!」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞