《我的MK妹同桌》第二季(2)

1001 回覆
127 Like 8 Dislike
在線上
做咩仲未瞓
對於子晴嘅做法,無乜好質疑,依家反而覺得蕃薯仔應該似返個男人。

過幾日,蕃薯仔應承咗我,話嚟同呀詩食餐飯。

我即刻同返呀詩講,於是好快就揀好曬餐廳,都廢事拖。

咁嗰日蕃薯仔話遲嚟,我哋三個已經到咗,我哋就入去拎咗位先。

「唔知蕃薯仔一陣嚟到點呢?」我同呀詩講。

「屌你啦,子晴係度㗎。」呀詩屌我戇鳩鳩咁。

「所以我先同你講咋嘛。」查實係因為我好想知,同埋想打定個心理準備俾所有人姐。

「我無乜嘢喎,我想我哋好似以前咁,可以咩都講,唔洗就住就住。」子晴嘅大方,更顯得蕃薯仔之前唔似一個男人。

但係可能真係如啲人話,飛人嗰個傷害無咁深,而被人飛嗰個先難放低。

始終要被人飛嗰個從深深嘅感情中抽離出嚟,真係唔容易;而提分手嗰個,一早已經有呢個諗法。

「嗨!」係我哋睇緊有咩食嘅時候,蕃薯仔啱啱好到。

我同呀詩坐埋一齊,而對面,淨係得返子晴同埋蕃薯仔嘅位置。

呢間餐廳,係我哋中學時代每逢啲大節日就會嚟食嘅放題。
今晚食完飯返嚟加速
世界變了,竟然同一日會出兩篇
我已經諗住聽日返工用嚟打文!
唔做公司嘢
蕃薯仔一嚟到,無好似我哋諗咁樣,咁拘謹,反而好fd咁同我哋傾偈。

「你哋嗌咗嘢食未?」蕃薯仔唔係同我哋兩個講,而係同子晴講。

我同呀詩都打咗個凸,估唔到蕃薯仔一嚟就咁,有啲超乎我哋想像。

「未啊,我哋都係啱啱咋。」子晴都無特別覺得驚訝,好自然咁同蕃薯仔對答。

「嗌咗三文魚未?我要多啲三文魚。」蕃薯仔又好似去返以前咁,但我睇唔出佢係真心啊,定還是扮嘢。

「我哋有嗌啊,呢啲嚟放題必嗌㗎嘛!」呀詩同蕃薯仔講。

「咁幫我嗌個雞軟骨啊,係炸物嗰度。」蕃薯仔同我講,因為我依家做緊負責劃單嗰個⋯⋯俾人推咗出嚟做。

「一百蚊。」我伸手問呀詩攞。

「超!俾你咪俾你囉。」呀詩好唔忿氣咁講。

「做咩啊?」子晴同蕃薯仔異口同聲咁講,令本來唔尷尬嘅氣氛,忽然變得尷尬⋯⋯

兩個人即刻互望住對方,唔講嘢。

我心諗,你哋兩個有無咁同步啊?果然一齊過,係有啲默契。

「我哋頭先呢,就輸賭你哋會唔會有嘢,呀詩就話一定好老尷,我就話未必嘅。」我用講笑嘅口吻。

「我無啦依家,都過咗去。」曾經沉重嘅事,都會有變輕嘅一日。

「我知你哋係一班好好嘅朋友,我已經無咗段好好嘅感情,我唔想連你哋都無埋。」蕃薯仔咁樣講一講,肉麻到我都唔知點接好,但的確係感動嘅。

「咁呢一百蚊值得俾啦,係咪?」我潤下呀詩。

呀詩當住佢哋面又上演暴力場面。

雖然痛嘅係我,但至少舒緩到尷尬嘅氣氛。

然之後,我哋嘅話題就唔再講蕃薯仔度,直覺話我知,如果問得越深入,蕃薯仔只會越唔知點好,到時盞更加尷尬。

「你幾時飛啊?」子晴問得好好,同時亦係呢餐飯嘅重點。

呀詩答咗個日子,係兩個星期後。
「哇,都幾快喎!」佢兩個都咁樣認為。

「姐係成大半年都見唔到你囉?」子晴露出不捨嘅眼神,我諗閨蜜就係咁?

「係㗎都⋯⋯大半年無人陪你行下街,去食下tea㗎啦。」

面對離別,我哋總係會用呢種半開玩笑嘅方式,去遮掩自己內心嘅不捨。

因為唔想係呢個場合,充滿住傷感。

「我唔制!」子晴任性咁講。

我係隔離睇,其實知佢哋兩個感情真係好好嘅,一路以嚟。原本係應該兩個大纜都扯唔埋嘅人嚟嘅。

一個乖乖讀書派,一個就成日出去蒲嘅MK妹,就連打扮都完全唔同嘅兩個人,好難想像佢哋會好似依家咁,fd過打band。

「得啦,知你哋女人之間嘅友誼係要咁誇張㗎啦。」蕃薯仔加把嘴埋嚟⋯⋯

好快,我哋又好似以前咁嘈嘈閉。

「你識乜啊,我同呀詩情比金堅!」子晴反駁返蕃薯仔,佢哋嘅隔閡無曬,所以有陣時真係好睇人嘅心態。

我唔知蕃薯仔佢係放低咗未啦,呢樣嘢得佢自己心知,但係至少我覺得蕃薯仔係用啱態度嚟處理呢件事。

「似你哋男人,咩都收收埋埋唔講就以為好型咩!覺得咩都自己揹返飛先係真男人啦喎?」呀詩都幫住子晴,無啦啦就變咗男人同女人之間嘅鬥爭。

一輪打鬧之後,我哋都笑自己膠,講埋曬啲膠嘢。

「係喎,咁你兩個諗住點啊?之後long d啦喎。」子晴問我哋。

我靜默咗落嚟,因為我想聽呀詩答,想知呀詩會點樣答呢條問題。
Long建分
其實我係專登唔出聲,睇呀詩發表。

「我覺得我哋無乜嘢啊,咁多年囉,long d唔難嘅!有時我哋忙起上嚟,都好似long d咁㗎啦。」

忽然間,我放係枱底嘅手感覺到一陣冰冷嘅觸感,然後又有一股暖意漸漸散開嚟。

好快就反應到係呀詩隻手,然後佢慢慢反轉我隻手,係枱台下面伸開我每一隻手指,然後用佢嘅手指梅花間竹咁扣落去。

佢呢一下嘅十指緊扣已經表明咗好多嘢。每一次,係呢啲場合,呀詩都好似會察覺到我嘅不安,然後用佢冰冷嘅手,溫暖我哋兩個。

呀詩呢句說話,彷如打咗隻強心針咁。

我都信我哋會克服到嘅,唔係啲咩好大件事姐,我對呀詩有呢個信心。

「係咪啊?」蕃薯仔唔係好信。

「梗係啦,我哋咁多難關都過到喎!」

「好啦,希望呀詩去到外國都順順利利啦!」

「嚟!我哋飲杯先!」我哋一齊舉起罐汽水,都半個大人,但我哋仲做緊啲中學生嘅嘢。

「你去到外國有鬼仔嘅話,記得試一試啊,人生物一世,哈哈哈哈!」子晴同呀詩笑說。

「喂喂喂!你咪教壞人先得,外國嘢容乜易食壞肚㗎?」我要捍衛返男人嘅地位。

「有靚仔鬼佬可以介紹埋俾我。」子晴講笑咁講。

「你唔係有男朋友啦咩?」我記得子晴依家有男朋友,仲諗住食洋腸??

「講笑姐,最緊要呀詩去到識下鬼佬嘛~~」

我哋傾得興起嘅時候,蕃薯仔係隔離飲緊嘢,皮笑肉不笑咁,唔知可以點樣反應。

我見到佢嘅表情就知⋯⋯碌柒啦。

我覺得蕃薯仔係知子晴已經有另一半,但當下親耳聽到嘅衝擊確實係大嘅,唔知俾咩反應先好。

當佢表情出現不知所措嘅嗰一刻,我估佢自己心入面都知,其實佢都仲著緊子晴。

嗰種曾經重要嘅位置,已經有人填滿嘅感覺,一比較落去,自己已經變成無咁重要嗰一個。

除咗呃自己,我唔知有咩更加好嘅方法可以令自己個心好過啲⋯⋯
子晴正一大仆街
希望蕃薯仔有個好結局
希望有條友可以點醒蕃薯仔等佢唔好嘥時間
推推
放假啦!加速啦要
有幾多人在線上就出幾多篇啦今日
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞