《我的MK妹同桌》第二季(2)

1001 回覆
127 Like 8 Dislike
痴撚線⋯⋯我真係從來都無諗過呢啲咁AV嘅劇情會發生係自己身上,尤其是過往嗰幾日,甚至乎呢一兩年,佢屋企人都無返過嚟。

所有嘢都好老定,點知無啦啦殺埋嚟,真係嚇到個魂魄都飛埋出嚟啊!

我即刻收埋條軟咗嘅賓周仔,光速著返條褲,一邊衝返入房一邊執正自己。

我個心未試過跳得咁快,比起我啱啱同呀詩一齊嗰陣,跳得仲快好多好多。

「做咩啊?搞咩啊?」係低沉嘅聲線,語氣中無帶感情。

「終於返嚟啦?」我聽到呀詩帶有悔氣咁講。

「去邊啊你?執嘢走?」我終於見識到佢呀爸係點樣嘅一個人。

「養到你咁大,有毛有翼就淨係識得走啊?」佢呢句真係搞唔掂⋯⋯當呀詩係咩?

本來驚魂未定嘅我,唔知點解我就自己產生出好多嘅保護慾,多到洩曬出嚟。

我頭腦一熱,就咁打開度門,衝咗出去。

「世伯,我之後會照顧呀詩,你可以放心。」我語氣係有啲狠,但係不失禮貌嘅,始終都係女朋友嘅爸爸,該有嘅尊重我都有俾,但我唔可以俾我女朋友受到委屈。

我無辦法做到匿埋係房度,睇住佢哋咁樣鬧戰。

我知我衝動嘅,呢個舉動都有啲柒柒地,但我清楚咁知道⋯⋯其實呀詩心入面,係想有個人可以錫佢,保護到佢。

記得有一次,我哋去銅鑼灣戲院睇戲,睇間平平地嘅戲院,叫總統戲院,嗰度啲飛好平,我哋平時去睇戲都會揀呢間嚟睇,平靚正,個場好細,得兩個場嘅姐。然後睇完又可以係銅鑼灣行街,基本上係我哋平時拍拖嘅習慣嚟。

咁我哋嗰陣去SOGO行啦,其實行嘅嘢唔多,純粹行到無嘢好行就去行SOGO,行到差唔多夠鐘,我無啦啦肚痛,就去廁所爆石。

嗰陣真係爆咗勁耐,差唔多夠鐘,我就同呀詩講話不如佢去住先,佢就死都唔制,點都話等埋我,要睇就一齊睇咁樣喎。

咁我都差唔多得啦,我就懶醒咁,可能因為趕啦,個人都有啲亂,我就叫佢話係SOGO門口等我啦,我差唔多搞掂啦。

後尾諗返,係廁所出面等同係SOGO門口等都係一樣姐,做乜無啦啦要佢係SOGO門口等⋯⋯

我一痾完,就狗衝落去啦。

去到SOGO門口,應該係話後門,嗰個門口係最近戲院嘅。

點知去到唔見人,左搵右搵都唔見人,咁我打俾呀詩啦,佢都話佢係門口,但唔見我。

『你係邊個門口啊?』

『我係平時嗰個門口囉,好多人等嗰個。』我屌⋯⋯原來佢係正門。

『頂!我係後門啊,我過嚟搵你啦。』然後怱怱收咗線。

我跑過去正門,啊⋯⋯屌!又唔見佢嘅???

我又再打俾我:『喂?你係邊啊?我係正門唔見你嘅?』

『下?我過咗嚟搵你啊,我依家係後門啊。』事後先知,我係入返SOGO穿過商場去正門搵佢,而呀詩係兜外面過嚟後門搵我。

『你唔好郁,我依家過返嚟你。』

『嗯⋯⋯』呀詩嘅語氣聽起來怪怪地。

『你唔好收線啊,廢事又搵唔到你。』

最後佢呆呆地企係門口隔離等緊我,正當我以為佢會對我大發雷霆嗰陣,佢隱約想喊咁。

『做咩事啊?無啦啦想喊咁樣嘅?』我正一烏鴉口嚟,一講完佢就滴啲淚珠落嚟。

我哋一邊趕過去戲院,佢一邊急促而帶委屈咁講:『我好驚搵你唔到,好驚你走咗去⋯⋯好驚剩返自己一個嘅感覺⋯⋯』

『平時都無乜嘢,但頭先俾我嘅感覺好強烈⋯⋯係咁多人裡面,搵唔到自己想見嘅人,好徬徨無助。』

呀詩凌亂嘅頭髮反映出佢嘅真心,佢嘅眼淚反映出佢嘅驚恐,佢用力嘅擁抱反映出佢對我嘅著緊。

呢件事我有一路記住,嗰陣時我覺得,可能因為佢屋企俾咗一啲連佢自己都未必覺嘅陰影俾佢。
佢老竇又發癲
仲有其他一齊嘅少少細節,慢慢就咁紮根係我心入面。

當我驚魂未定,鳩都縮埋嘅時候,我又企返出嚟,面前咁嚴肅嘅空氣。

「哦!依家識到條新仔,就諗住跟人走佬啦?學你老母咁走撚去?你哋啲女人真係信唔撚過!」呀詩老爸大大力咁放低串鎖匙,一返到嚟,就搞啲咁嘅嘢。

嗰啲話咩要孝順父母嗰啲呢,前提係要好嘅父母。我哋都無辦法選擇自己嘅父母,所以好難對人哋嘅不幸感同身受,而我⋯⋯儘管知道呀詩屋企係咁樣,但都無辦法想像得到,直到個畫面擺係你眼前。

「世伯!佢係你個女嚟。」我伸手過去攬住呀詩。

「係啊!咪同佢老母一樣囉,跟佬走囉!我無講錯到㗎,一撚樣㗎。」佢個嘴臉同態度,實在難以想像呀詩以前係點生活。

「你自己都一樣拋低呀詩唔理。」我反駁佢。

同一時間,我一邊幫我呀詩合埋個喼,準備帶佢走,可能仲有嘢未執好,但都係身外物嚟,到時可以再買,但唔走,真係唔知會發生咩事。

「我哋屋企嘅事關你咩事啊???」佢好大聲咁兇我哋,嗰個聲線係會令人震動,個心都抽離咗一下咁樣,好恐怖。

「我係呀詩男朋友,佢嘅事點會唔關我事?既然你保護唔到佢,咪我保護佢囉,你俾唔到愛佢,咪我俾囉。」

老實講,我唔敢再刺激佢,唔知佢會做啲乜事出嚟。但係呢啲都係我心底話,我想講出嚟。

「走啦呀詩。」我拉起佢,無換到衫,拎齊自己啲嘢,就咁一隻手拖住個喼,另一隻手拖住佢。

就咁穿過世伯,行去大門口。

我都唔敢相信事情會發展成咁,真係好撚戇鳩,邊有人咁㗎,但現實嘅情況係,香港真係充斥住好多呢啲人和事,越底下階層就越多,人可以無素養到一個無得救,講極都唔會明嘅地步。

兩年後,我會以「藍絲」嚟稱呼世伯。

世伯無阻止我哋,可能估唔到我哋真係夠膽咁樣做啦,行出走廊之後就聽到佢係度叫囂,但聽唔清楚,就當係有人係度吠咁樣囉。

衣著單薄嘅我哋一行出去就覺得好鬼凍,我即刻攬住呀詩,唔想佢凍。

「搭的士去我屋企啦,我哋依家著到咁,係得返的士㗎咋。」

「嗯。」呀詩好放心咁回應我。
寫下寫下又差唔多一個post添
呢一年寫文真係好漫長
樓主加油
你肯寫我肯睇
臨近po 尾,提提大家

Btw 記住留位俾書生放新po link
好睇
今晚返嚟更新兩篇
今晚
係的士度,我已經打電話返屋企,將呢件事話俾我老媽知,咁我就無將呀詩同佢爸爸啲嘢話俾老媽子知,始終呢啲家事都係由呀詩親自講好啲。

呀詩係的士度捱落我膊頭度,咩都無講,就咁捱落嚟。

我輕拍呀詩手背,就咁坐到返我屋企。

「哇⋯⋯入嚟先入嚟先,搞邊科啊?你哋淨係著住睡衣過嚟?」老媽一開門見到我哋兩個咁樣,嚇親。

雖然呢個家唔太特別,唔係好有錢,老母平時又好撚煩,但係呢啲時候,先真實咁樣感受到屋企嗰陣溫暖。

呢樣嘢先最重要,咁樣先叫做一個家。

我帶住呀詩入去,老媽就好緊張咁係度左講右講,無停過口。

「要唔要水啊?」
「飲唔飲嘢啊?」
「口唔口乾啊?」
「隨便坐住先啦。」
「啲嘢擺呢度等㗎啦。」

「得啦媽,我哋搞得掂嘅,你唔洗擔心咁多啦,我幫呀詩執一執啲嘢先啦。」我邊行邊抬住呀詩啲行李,你都咪話唔重啊。

「唔該姨姨,唔洗咁客氣啦,我咁樣突然嚟打擾你哋都唔好意思,唔洗招呼我啦,我OK㗎。」呀詩客氣咁講,但所有嘅情緒都寫曬係臉上面。

老媽子挑通眼眉,點會唔知啊?

「好啦,你哋整理下先,我執下入面間房先。」

我見老媽行開咗,我就行過去諗住安慰呀詩。

「你無嘢啊嘛?」

我一講完,呀詩就放軟曬手腳捱埋嚟,呀詩嘅身體本來就好柔軟,好似水造咁,一路以嚟我都咁覺得。

「好似終於鬆一口氣咁。」呀詩背住我,捱係我膊頭度。

「點解可以咁大分別?」

「你屋企人真係好好。」明明一朝早嗰陣,我哋都仲好溫馨,但係發生完呢啲事,好似搾乾曬成個人啲精力咁。

「你背後,唔係無嘢依靠。」

「呀仔⋯⋯執好曬入面啦⋯⋯」老媽突然殺入嚟,專破壞氣氛。

不過我哋咁老夫老妻,唔會覺得牙癢癢,日後呢啲溫馨甜蜜嘅氣氛大把啦,所以就算被破壞,都唔特別覺得可惜。

「得啦!」係無乜心情想應佢咁解姐。

呀詩少有地依賴男豬
令佢另一種魅力出晒嚟
推推
屋企唔算大,老媽都好接受我哋兩個瞓同一間房,估唔到佢都幾開通,我都做好瞓廳嘅心理準備。

呀詩入去擺低啲日常嘢,我係個廳幫佢整理下個喼。

執執下發覺唔對路⋯⋯好似有啲嘢漏咗?但係一時之間又醒唔起係咩事。

係咩呢?好似係啲好緊要嘅事嚟。

然後沿住條線慢慢思索,終於知係咩事啦!

我即刻衝入房,當我記起嘅時候。可惜啊⋯⋯一切已經太遲,mo la mo la⋯⋯

呀詩已經係度睇緊我打算送俾佢嘅禮物。

「咁無禮貌㗎你,一入嚟就睇人哋啲嘢。」我已經阻止唔到事件嘅發生了。

「你擺曬係度,好難睇唔到喎。」呀詩溫柔地掀開啲相。

呢個係最近流行嘅爆炸盒,好多人都po呢種盒嚟曬命。有陣時我都想俾到呢啲嘢呀詩,我諗女仔收到點都會鍾意,盡可能做到嘅,咪做囉,只要佢開心。

你問我,身為男人唔會鍾意呢啲咁麻煩嘅嘢,只有為自己在意嘅人開心,先心甘情願去做。

「依家無曬驚喜啦。」我無奈地說。

「唔會啊⋯⋯依家都好有驚喜啊。」呀詩溫柔咁同我講,「見到嗰下就係驚喜嚟㗎啦。」

呀詩行埋嚟,攬住我。

今日嘅佢,格外溫柔。

「依家搞到我更加唔想去exchange,你話點算?」呀詩嬌柔咁係我耳仔邊講。

因為佢咁柔情似水,連帶我都放軟埋。

「點解嘅?」

「唔捨得你⋯⋯」佢攬得更實。

呀詩咁樣講一講,佢就快要離開我一段時日嘅真實感更加強烈。之前都未咁覺,佢都仲未要走,而且自己會說服自己:好快就會返,唔係好耐姐。

然後突然俾呀詩一講,接住落嚟嘅一個月、兩個月、三個月都會見唔到佢。

我以為自己會慣,會OK的。

有陣時,會高估自己嘅堅強,卻輕易被小事觸動。

「我都好唔捨得你。」我回應佢。

==================
新嘅一年俾自己其中一個目標就係好好咁經營ig
以前隨緣嘅我覺得都要進步吓
嚟緊會更新多啲散文同埋story
有興趣可以follow埋
@__book.s0n
https://www.instagram.com/__book.s0n/
永遠到臨別過夜先最唔捨得
但反而真係分開咗之後,其實好快會慣
Gigi差唔多係時候出場
想問下進度大概幾成?
你唔講唔記得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞