《我的MK妹同桌》第二季(2)

1001 回覆
127 Like 8 Dislike
在線扮工中

喺邊到做,一陣投訴下先
為人師表居然其身不正,仲要咁揚

驚鬼啊放緊暑假咩人都無
趁無嘢做梗係做自己嘢啦忙起上嚟真係搞唔掂㗎

之後呀詩真係多咗搵我,msg係覆得密咗,但係我哋個話題始終越嚟越少,好多時都係生活上面嘅分享。

二十歲至三十歲呢段時間好快就過,因為生活上實在太充實,每日都會有唔同嘅事煩住你。

當你清閒啲嘅時間,你已經攰到淨係想癱係張床,咩都唔想做。

然後過咗中間嘅考試,辛辛苦苦捱完,正享受完第一日嘅假期,手機就震起上嚟,係Gigi打嚟。

我同佢變得越嚟越fd,啱啱識嗰段時間有啲尷尷尬尬咁,到後尾熟絡之後,就咩都夠膽講。

「嗚嗚⋯⋯嗚⋯嗚⋯嗚嗚嗚嗚⋯」我一接起電話,電話入面就係抽泣聲,加一時斷斷續續嘅收鼻涕聲。

「咩事啊?」我問完之後,都係得唔到回應,所以等佢發洩完啲情緒先囉。

Gigi係呢通電話入面不停喊,老實講,我係有啲嚇親,到底咩事可以令佢打俾我,然後要不停咁係度喊。

過多陣,佢開始喊到攰嘅時候,放慢曬個節奏。

「做咩啊?」我小心翼翼咁問。

「我⋯我⋯⋯男⋯朋友,佢係出面有第二個⋯⋯」呢個係我頭先佢喊嗰陣,估嘅其中一個可能性。我有諗佢係咪考得唔好,或者係屋企有啲咩事。

「我真係好辛苦⋯⋯讀書已經夠辛苦,屋企人又成日唔俾我呢樣唔俾我嗰樣,連我男朋友都要咁對我。」Gigi一輪嘴咁樣咆哮,我估佢真係壓抑咗好耐,唔知可以同邊個講先打俾我。

「仲要話我唔識服待佢⋯⋯仲嫌我唔俾佢掂。」中學畢業之後,忽然覺得個世界大咗好多,好多千奇百怪,你想像唔到嘅事會發生喺你身邊。

同埋我估唔到佢會分享到咁深入。

「下?姐係佢想搞你?但你拒絕咗,咁樣?」我疑惑地問。

「嗯嗯。」Gigi用佢嘅哭腔無力地發聲。

「我覺得就算你唔俾,佢都可以尊重你,用好啲嘅語氣講姐。」我唔知點安慰人,我覺得我講嗰啲嘢都廢廢地,但我真係唔知講咩好。

而且我哋都大個,呢啲嘢唔需要好似小朋友,有嗰種封建嘅思想,如果呢個係一個問題嘅話,都係需要拎出嚟傾同埋解決佢㗎。

都幾慶幸我同呀詩無呢方面嘅問題。
今晚返去繼續加速加速加速啊!!!!!!!
在線上
文?
「佢之前有試過幾次,但我真係好攰,同埋好辛苦,先同佢講暫時唔好住。」

「跟住呢?!」我問。

「跟住佢就嫌棄我⋯⋯咁我嗰刻真係好唔想啊嘛,我其他女仔朋友都會講佢哋啲經歷,我都會想試下,但每次到嗰個moment我就覺得未係時候。」Gigi把聲就咁聽都覺得好委屈。

Gigi咁樣做真係無錯,自己嘅第一次梗係想珍而重之咁交出去,唔想咁兒戲都好合常理。

但係電話目前,我語塞。唔知講啲咩安慰佢,又唔知俾咩意見先有用,更加唔想講啲呀媽係女人嘅廢話。

「喂⋯喂?」Gigi呼叫我。

「聽緊啊。」我抽離個思緒。

「你覺得我可以點⋯⋯我真係唔知點做,好辛苦啊⋯⋯我好鍾意佢,我唔想初戀就咁樣完。」

「我可以點做啊?」Gigi問我。

Gigi佢講完「初戀」兩隻字之後,我猛然諗返起,呀詩都係我初戀嚟,我竟然開始忘記呢一樣嘢,覺得件事好神奇。

初戀可以一齊咁耐,而且仲要好似佢咁好,我係唔知行咩狗屎運。

「但係你好鍾意佢,嗰個時候卻俾唔到佢?」我講出自己嘅疑惑,我想知佢嗰刻點諗。

「我係想嘅,但佢嘅行為令我⋯⋯好緊張,好似急住想要放入嚟咁。」聽住Gigi咁講,感覺好怪異。

個怪異嘅位係當下有曬畫面。
繼續在線上
咁即係夜啲仲有
我覺得第一次失敗通常都係男既問題
我唔敢再往下諗,然後我繼續問:「佢有咩反應啊?」

「佢一開始都講話慢慢嚟,唔急嘅,但第二朝起身就又想試⋯⋯」我幾感激Gigi對我嘅信任,呢連啲都會同我講。不過可惜嘅係,我都唔知可以點幫,唔通叫佢同我試下,睇下知唔知個問題係邊啦喎?

無可能㗎嘛。

「就咁睇嘅話,你男朋友都唔係咁好嘅姐,我唔會戴頭盔,我都真係講事實。你哋第一次都搞到咁唔愉快嘅話,好影響你哋之間嘅關係,性係一段關係入面,真係好重要,呢樣嘢大家平衡唔到嘅話,一係你辛苦,一係就佢辛苦嘅姐,而且佢仲會嫌你嘅話,日後但凡你哋有咩唔順心,就會咁樣嫌,嫌棄多過體諒。」

哇,我忽然間好似聖人上身咁,唔講唔覺自己都成熟咗添!嘻嘻嘻嘻⋯⋯

「咁姐係你都覺得我要俾佢?」Gigi咁樣一問,我白眼都差啲反埋出嚟。

「唔係啊,我無話要你俾佢定唔俾佢好,我只係想話俾你知個事實,然後分析俾你知姐,你俾唔俾佢,應該係你話事㗎嘛。」搞到咁我怕佢諗埋一邊。

「嗯!」Gigi心情仍舊低落。
出住咁多先好眼瞓
我俾雷聲整醒咗
在線上
推推推推推推推
主角心底話:你俾我啦
原來書生暗示咁多次係講呢樣嘢

之後呀強出軌俾呀詩發現,呀詩傷心又嬲剪咗強仔

全故完
推推
今晚返嚟出文
推推
抱歉各位!
臨時有啲重要事要處理
出唔切文
有時間我就會打啲,儲夠就會出!
推推
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞