《我的MK妹同桌》第二季(2)

1001 回覆
127 Like 8 Dislike
終於都走咗啦,我送呀詩返去,趁兩個人嘅時候,當然會問起頭先餐飯。

「下?無咩點啊,頭先餐飯幾好啊,我不嬲都話羨慕你屋企㗎啦。」呀詩平靜地說,呢個反應令我有啲意外,我以為呀詩心驚膽戰完添。

睇嚟佢頭先得心應手。

「我以為你會俾我老媽嚇親添。」我直言。

「係啊,有嚇親啊⋯⋯我以為佢會唔鍾意我,因為電視啊⋯⋯網絡上面啲人都話婆媳關係好複雜,好多啲呀媽都唔鍾意自己。」

「甚至呢啲關係成世都係咁僵硬,所以我一開頭會咁驚就咁解,但係頭先食飯嗰陣,我就唔係咁諗。」

「我第一次感受到有媽咪嘅好。」

我醒起呀詩係單親家庭,一向都無媽咪陪伴嘅佢,我無辦法完全明白。

我沉默。

因為我唔知講咩好,講啲懶係搞笑嘅說話又唔啱場合,安慰⋯⋯又驚到喉唔到肺,索性唔講。

「所以其實幾好,餐飯係我久違嘅溫暖,我唔知幾耐無同屋企人咁樣食過飯,我同我老豆不嬲都唔會一齊食,我煮完,都係擺係度,唔知佢幾時會返嚟食。」

「就算我同朋友出去玩得幾開心,中學嗰陣出去蒲,大學搬出去住,有朋友陪,出去玩得好開心都好,我屋企始終都係孤伶伶一個。」

「最後其他朋友都會返屋企,當然,有啲屋企唔係咁和諧,我知嘅,至少佢哋返去係有人等,而我係唔會有。」

「我真係未體驗過天倫之樂係點,不過我今日感受到,雖然你會嫌棄你媽咪長氣、囉嗦,但其實係福份嚟,因為有人關心你,屋企人嘅關心,同朋友係唔同。」

「朋友嘅關心,係短暫嘅,有事起上嚟,你唔會奢求佢關心,佢無咁嘅義務,有嘅話,係好彩;但屋企人嗰種關心,係一種依靠,你知點都好,背後返到去,都有佢哋。」

「你去餵流浪狗,同你屋企養隻狗仔,都係唔同嘅。」
推推
幾好呀
唔好咩?
係好睇嘅
「你可以當呢度係自己屋企咁喎。」我沿路同呀詩講。

呀詩無回應,只係莞爾一笑。

然後我哋又講下其他嘢,佢睇啱啲咩衫啊,話咁樣靚唔靚啊之類。

我成日都笑呀詩佢幸福肥,的確佢對比起中學,明顯係肥咗少少,佢成日都講話自己好肥啊好肥啊⋯⋯

同時好彩嘅係,佢個波又真係有漲到,個手感比之前明顯有增加,玩到愛不釋手⋯⋯

我覺得以前呀詩嘅身材係更加豐滿,應有盡有,佢都話有啲衫佢著唔落,要買過一啲,連啲bra都係。

身為男朋友嘅我,呢啲係福利,同時間亦都有義務。

陪佢去行女性內衣店,係件好撚尷尬嘅事嚟,一開頭。

呀詩拖住我入去,然後睇得好投入,仲問我邊套好睇啲⋯⋯

「Er.....我唔識睇女人內衣㗎喎。」我咁樣答佢。

我點會估到女人諗乜啊,佢眼神睥住我,斜斜地咁,眼神嘅用意不明。

然後佢係我耳邊輕輕咁同我講:「咁我咪又係著俾你睇。」

我屌⋯⋯我即刻畫面出曬嚟,忍唔住偷笑。

「咁係咪好應該你揀先?」呀詩講得好有道理。

之後我先發覺自己做咗水魚,因為咁樣呀詩就唔洗煩要諗買乜bra好,只要係我揀完之後,佢再揀個啱心水嘅就可以了。

呢個機關算盡嘅女人。

呀詩身材豐滿咗之後,越嚟越有女人味,喺男仔嘅角度其實係啱啱好,但喺女人眼中,就係點都唔夠瘦,唔夠靚。

「點算啊,好肥喎。」呀詩佢拉開半邊簾,探出個頭嚟問我。

呢種若隱若現就算同佢拍咗好耐拖,都覺得好正,好吸引。

我唔知呢間店俾唔俾我咁做,我都照探個頭入去望下。裡面有一塊落地嘅大鏡,呀詩全身同埋我個頭嘅倒影都照曬出嚟,呀詩全身得返內衣,佢全身上下都俾我睇過曬,無咩好大驚小怪同埋怕羞,所以可以用客觀平靜嘅態度去觀望。

「唔會啊,唔會好肥啊,身形比例好好啊。」我真心讚美。

「但係你睇下⋯⋯」呀詩係個肚腩度擠咗舊出嚟,扁曬嘴咁講。
推推
推推
我今晚出返
最近一路唔夠瞓
精神長期攰到仆街又要返咁早
前兩日就搞到病咗
真係無狀態寫文好對唔字
樓主 take care
黎緊幾日放假好好抖下啦
「你無非都係想我講:『無論你變成點都好,我都係會咁愛你啊嘛?』,係咪?」我笑住講。

「知你仲問!」呀詩成日俾我激到反曬白眼,高潮咁嘅款。

「真係呢⋯⋯我真係覺得還好呢,邊度肥姐你。」我如實作答。

「你啊,成日身在福中不知福,呢啲先幸運啊。」我講完之後,呀詩好明顯唔想理我,不過就笑笑口咁囉。

我哋嘅拍拖日常就係咁,時不時就笑下咁囉。

「唔理你啊!出返去啦你!」呀詩推我塊面,趕我走。

可能就係有呢啲不可多得嘅日常,我哋先可以拍拖拍到依家。

下半年好快過,新年嗰陣有帶呀詩同我屋企人仲有幾個親戚一齊飲茶,個個都讚佢又靚女又乖,第一次見面講到好似好熟佢咁,啲親戚把口真係乜都講⋯⋯

其他朋友問起我同呀詩點嘅時候,都會講起話我哋都見咗家長,佢哋都會講話:「哇,你哋咁快啦?咁快就見家長?可以結婚啦喎。」

當佢哋咁講嘅時候,我就唔明啦⋯⋯

乜見家長同結婚係掛鉤嘅咩?

不過佢哋有樣嘢講得啱,就係估唔到我哋year2都未完就見家長,同埋係佢哋現階段想像唔到嘅事嚟。

因為有啲都仲未拍拖⋯⋯然後用啲又羨慕,又酸嘅語氣同我講,搞到我都唔知俾咩反應好。

去到year2嘅sem尾,我哋最擔心,最頭痛嘅一段時間,驚自己嘅成績啦,我知好多中學無乜點讀書嘅,上咗嚟asso都好睇重成績,因為個個都想爭返上去。

出完成績後又要去in學校啦,又唔知搏唔搏到啦。

呀詩陪住我,成日聽我呻,我平時係好少會呻嘅人嚟,男仔其實無咩好呻,通常都係聽呀詩呻多啲。反而咁樣呢,呀詩知我真係好驚,更加陪住我。

雖然無做啲咩好特別嘅嘢,就咁係電話度聽我講,安慰下我,俾啲信心我咁樣。

但我已經覺得夠多。

有咁嘅心係度,已經難得。

呢段期間,我哋圍內比較熟嘅就互相俾料,睇下大家嘅去向,雖然得小雞三四隻,好過無嘅⋯⋯呢啲時候最慘就係孤軍作戰。
今日好返少少
聽日OK嘅話就加速
g chi
gchi
好彩嘅係,我入返U,總算無辜負呢兩年係咁努力讀,又多project,又多測驗,考試嗰排無得同呀詩見下。

我搏返係九龍城嘅U,嗰種難以置信嘅感覺,keep住咗好幾日興奮,不過就同呀詩唔同U⋯⋯

「幾好啊!!入返U已經好好啦!」呀詩聽到呢個消息,都好登我開心。

「但我無得同你同U喎⋯⋯」我扮可憐。

「同唔同U又有咩所謂啊?咁樣我哋可以去大家嘅U度行下都幾好啊?」呀詩講得有啲牽強。

「點同姐!我哋無得一落堂就過嚟搵下,或者一齊係個校園度拖住手拍拖,都唔同。」

「你真係笑鬼死我,邊有幻想得咁美好啊?落堂就返hall㗎啦,係校園行?咪玩我啦,落去買個飯,頹look我都覺得攰啊。我諗你係咪睇啲咩劇睇得多?現實嘅係喺校園行嘅話,只會係頹T踢拖,不知幾多去上堂嘅人都係著住ocamp件營T。」呀詩赤裸裸咁道出事實。

佢講嘅我都知⋯⋯大學唔係自己想像中咁美好,但⋯但係⋯⋯呢個係我讀兩年asso上嚟嘅動力,點知一得悉呢個消息,就打破曬了。

「今晚出嚟慶祝下啦!咪咁sad啦,哈哈哈哈哈。」呀詩反而笑得好鬼開懷。

呢個暑假,吹起一陣熱潮⋯⋯

就係pokemon go。

呀詩係我面前玩緊pokemon go,佢出到嚟,佢話:「呢個地方我仲未嚟過,頭先捉到幾個新嘅pokemon。」

「洗唔洗啊?講到好偏僻咁,明明平時拍拖都係咁姐。」

「我捉得好少咋,我hall啲fd都捉咗唔少,佢哋話搭車都會捉,仲多咗出去行添,我哋學校有啲特別版嘅pokemon,個個都係度搵緊。」

乜唔係出嚟幫我慶祝咩⋯⋯?我屌啊?

「我都有玩,之前搭丁丁成架車啲人都係度玩緊pokemon go添。」

「係喎!搭丁丁都幾唔錯喎。」呀詩雙眼發光,我都唔明呢種熱潮真係有咁吸引?

「乜唔係同我慶祝入U㗎咩?」我望住佢,用最熾熱嘅目光。
睇完醫生,準備加速
保重呀
「係啊!我男朋友咁叻,梗係要好好獎勵佢啦。」佢由望住手機mon嘅眼,望咗上嚟,個眼神呢⋯⋯不自覺咁令我聯想起歪嘢。

「點獎勵先?」我哋前排因為忙,都無乜點見,自然嗰味嘢,就好耐無做,我都忍咗一排㗎,儲儲埋埋唔少貨。

「你想點獎勵啊?」無論依家呀詩做咩表情都好,我都認為係淫㗎啦,一定係想搞嘢。

「你知嘅!」我輕撫佢嘅手背。

「收皮啦咸濕仔!餓咗好耐啊?」呀詩睇穿我嘅心思。

「都真係好耐啦,不過你唔想,我唔會勉強你嘅。」我以退為進。

「今年可能係我最後一個暑假啦,可以嘅我都想享受埋佢。」呀詩倏然說起。

「咩⋯咩最後一個暑假啊?依家唔係year2咋咩?」我問道。

「我下年暑假想去實習,所以計返嘅話可能就無暑假啦。」佢咁樣講,我就明啦⋯⋯不過接落嚟佢講嘅,我就真係唔知點好。

「同埋呢,嚟緊year3,我想下半年嗰個sem去exchange。」呀詩瞄兩瞄我個反應。

「姐係下年?」我一時之間個腦未係好諗到啲咩,覺得好似好多問題咁,一時釐清唔到。

「係。」呀詩斬釘截鐵咁講。

「但係你夠錢去㗎啦?」以我所知呀詩屋企嘅家境,要負擔佢去其他地方exchange唔係咁易。

「我有申請獎學金,同埋之前打工我都有儲落一筆,都夠嘅。」呀詩依家咁樣同我講呢啲嘢,今晚餐飯出嚟嘅目的已經唔同咗,我寧願呀詩揀過第二啲時候同我講仲好。
推推
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞