《我的MK妹同桌》第二季(2)

1001 回覆
127 Like 8 Dislike
推推推推推
好睇
推推
文啊啊啊啊
推推
晏晝無乜嘢做應該偷到時間出文
偷懶
嗰晚之後,生活嘅所有嘢都返返去水平線,照常返下part time,忙功課,就連打機嘅時間都無以前咁多,而呢一年,係最忙最chur嘅一年。

因為關乎之後升唔升得返上U,好多人都搏曬命溫書,Gigi都係,我見佢成日都會拉住佢男朋友去溫書。

子晴都入咗U,開展佢嘅新生活,ig用嘅次數都多咗,但佢嘅相入面,少咗蕃薯仔咁。

我有whatsapp過佢,問佢最後同蕃薯仔點。

子晴:無咩點啊,我最後都無講到。

我:點解嘅?

子晴:因為佢係我最無助嗰陣一路陪住我,如果我啱啱捱過咗,入到U,然後就講分手,我覺得自己咁樣好仆街⋯⋯

子晴:我會好內疚。

我睇到呢到,我藍剔咗,我唔知點覆子晴呢段說話,覺得好無奈,亦感受唔到有愛情係入面,我係有啲接受唔到。

覺得咁樣只係拖落去,繼續一齊,只係因為唔想嗰種內疚感纏身。

呢一刻,我係度諗,呀詩會唔會都係咁?

我無去問呀詩,我哋嘅生活一切如常,我亦都尊重子晴嘅選擇,佢有佢自己嘅考量,決定點樣,都係佢哋兩個嘅事。

依家唔會再好似以前咁,做埋啲雞仔媒人,嗰個年紀,撮合一對情侶係件好開心嘅事,依家關心人哋嘅感情,係一件好攰嘅事。

人哋都有人哋嘅難關,係需要佢哋自己去克服。

我同呀詩一唔見,就好似將大家嘅生活分割咗咁,佢會忙佢大學嘅嘢,佢都無去玩,但搵我嘅次數,手指加腳指就數得曬。

出到嚟拍拖,又無乜嘢,佢會不停講,而且好似糖痴豆咁,可以滿足我嘅,都會滿足我。

上高登睇感情台,上面啲人成日話條女唔理你,實係搵其他男仔啦,小心啲戴帽啊,唔怕戴㗎其實,最緊要除得快!

搞到我有陣時都會諗,呀詩係咪都會⋯⋯有其他男仔呢?

尤其是大學咁花花世界,係hall又可以咁精彩,上其他堂啊、上莊又可以識到其他男仔,俾人撩都唔少啦。

曾經我都有懷疑,但係佢嘅表現無咩可疑,所以我想知嘅,佢都會一五一十咁話俾我知,呢種猜疑心先係最可怕⋯⋯

因為你連細節位都可以猜忌。

我有一刻諗過呢啲係咪都係作嘅呢?下一秒我就駁返自己,如果連呢啲都要作故仔,都幾攰下,事前就已經諗掂個劇本,然後同我拍拖就好似一個表演咁,將個劇本演繹一次出嚟。

拍拖要拍拖到,真係幾可怕。

所以我選擇相信,既然選擇相信,就唔好又猜疑,我會信到底。

一係就做戲做成世吧。

我同呀詩咁就差唔多一齊第四年,橫跨咗中學同埋大學嘅開頭,雖然我係Asso仔。
好多巴打都係扮工睇文咋嘛
咁我咪返工做自己嘢囉
其實好爽
come on james?
嚇下我哋啫
推推推推推推
返屋企沖個涼然後出文
在線上
在線上
在線等
不過一早就已經習慣呢種平淡,各有各嘅生活。

「生日你諗住點過啊?」我直接問呀詩。

以往,我會諗下一啲驚喜,準備好耐好耐,就係為咗佢因為見到呢份禮物而露出驚豔嘅樣。

我會因為呢一下爽好耐好耐,返到屋企臨瞓教前都係loop緊呀詩嗰一幕。

但係依家唔會,一嚟無咁嘅時間,二嚟咁樣做好攰,同埋覺得之前都整過唔少驚喜俾呀詩,今次唔整無壞姐。

我後來,亦成為唔到我想做嘅嗰類人——

就係堅持為咗呀詩,落盡心機。我高估自己,真係天真得可以。

「無啊,我呢排啲功課都好多,我唔想爛grade啊,生日都係一日姐,點樣過都無咩問題。」呢幾日都無乜傾到電話,我聽到嘅,都係whatsapp嘅語音多。

「咁食餐飯?」我都同意呀詩,唔單止佢,我都係咁。

「好啊。」呢段0.3秒嘅錄音,隔咗半日,喺凌晨時分sd嚟。

第二朝我覆返佢:「咁你想食咩?」

我哋溝通嘅頻率已經去到咁,又有股莫名嘅舒暢。

「求其一間都得㗎啦,交俾你諗啦!唔係我生日都仲要交俾我做啊?」佢語下之意姐係:作死啊?

到咗呀詩生日,真係我哋第一次過得咁簡單,平鋪直敘到我都唔知可以點樣描述。

約係間餐廳,唔算高級,就咁普通不過嘅餐廳,但呢款嘢係呀詩好鍾意食嘅類型,我專門揀咗間平靚正嘅。

佢嚟到,無乜特別打扮,好素咁出嚟,妝都無化。

反而呢個樸素嘅樣有返啲MK妹味係度,戴咗頂cap帽,寬鬆嘅衫加條短牛,下半身失咗蹤咁,白哲而修長嘅雙腿,加對嗰排好興嘅nmd,感覺有啲⋯⋯重現返當年嘅風彩。

餐飯普普通通咁食完,無乜特別嘢,傾嘅都係傾大家學校嘅嘢,最多咪最後買咗個細蛋糕俾佢,加多支蠟燭俾佢吹,影咗幾幅相,就無了。

張相仲要挑剔好幾次,又話邊度邊度唔靚,要點影,擺曬post咁,要捧起個蛋糕影⋯⋯啲港女都係咁的。
打打下都可以瞓著咗一陣
在線上
今日有時間加速
無禮物,一餐飯,甚至連氣氛都欠缺。

「唔好搞咁多嘢啦,要開心嘅話,唔一定要嗰一日先嚟開心,平時開開心心先緊要。」呀詩嗰陣同我講。

「我以為女仔對呢啲儀式感會好注重添,無論咩年紀都會鍾意添。」

「人會變㗎嘛,之前你講嗰個問題,我返去唔係無諗過⋯⋯嗰陣時我先知,原來我不知不覺間都變咗咁多。」呀詩忽然認真起上嚟。

食完飯後,我哋係街度漫無目的咁散下步,頭先食得太飽啦。

「會變好正常姐,我都會。」我講。

「我哋呢個期間除咗愛情之外,仲有其他嘢想追求啦,我一直以嚟都好想脫離屋企嗰種家境,同時間因為屋企咁樣,我由細到大都好無安全感,好彩中學嗰陣識到你,我先可以毫無後顧之憂咁去追求自己想要嘅嘢,但原來咁樣⋯⋯係會⋯忽略咗你。」後來講講下,我聽得出呀詩嗚咽嘅聲音。

「其實我好明,我自己都一樣係咁,我想上返U,我想入返同你同一間大學,我哋就可以多啲時間見下,但係同時間,我想係呢兩件事入面拎個平衡。」

「係我搏命讀書嘅同時,我想兼顧同你嘅感情,我開始發覺如果我哋兩個都係追求緊其他嘢嘅話,我哋會慢慢行得越嚟越遠,我哋會無咗嗰個連結點,到時候可能去到想修補都無辦法修補嘅地步。」

我拖住呀詩係熟悉嘅旺角度行,我哋都好多嘢回憶,朗豪坊已經俾我哋行到無嘢好行,行嚟行去都係嗰幾間鋪。

但每次經過,我都忘記唔到我第一次同呀詩喺條長命電梯度見其他MK仔女攬攬錫錫,自己又跟住佢哋咁樣對呀詩攬攬錫錫。

後來唔會再係嗰度打茄輪,會攬下,打打鬧鬧,傾下偈。

「所以係我做得⋯⋯唔夠⋯好,Sorry。」呀詩愧疚咁同我講。

我信我哋呢段關係入面無第三個人係度,但原來都可以咁多嘢煩,唔一定要去到分手嘅地步,先整喊到人。

我見到呀詩咁樣,身為男人嘅我,都有啲眼濕濕。

「我哋唔洗比較邊個做得好啲,我只係想我哋可以係呢段關係度,坦坦白白。」

我哋又行到嚟朗豪坊。

行上呢條電梯,呀詩悠悠地說:「但係咁樣落去,你會好委屈。」

我企係呀詩下面,佢同中學嘅look完全唔同曬,由頭到腳都唔同曬,但我好似比以前更加愛佢⋯⋯

我做返四年前嘅動物,吻上呀詩嘅雙唇,無放開,電梯緩緩咁升上去,我哋溫柔咁打茄輪。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞