其實有無人打算真係過英國?

1794 回覆
1270 Like 129 Dislike
依加幾難,我眼見呢到超市好大但請嘅人好少

收銀基本上全自助咁濟,就算有佢都淨係幫你嘟完嘢就扔埋一邊,所以效率好高下

不過呢到番工主要係識英文,其實識英文唔係咩大問題 ,但依加疫重嚴重反彈
可唔可以分享多啲language school嘅嘢
冇地方住
好多97後生仔都無得走,點解要咁對佢地🤢
巴打講多d得唔得
小弟係香港做左main con BS 4年
諗緊下年去讀個Mech/BS master之後再搵工
如果英文好,做開翻譯(中,英,少少日)
過到去有無工作機會
絕對有啦
因為唔見網上面有post 相關工作空缺
又聽聞個邊唔太需要翻譯
Mech冇乜留意 但我見消防同電都比幾年前多咗post
如果可以 join埋cibse/其他學會先 我自己就有join MIET

Interview就問下你做過乜 同埋除咗口問design問題之外都會俾張schematic問下你問題睇下你認識幾深
認真問
揸bno拎100萬過去捱唔捱得到?
有大學畢業但英文唔係好
係咪玩野
100萬都夠比5年時間你搵工
年紀唔細啦,將辛苦儲返黎既首期拎埋走
仲有強姦金未拎

以前去過1年working holiday,唔係英國
但知搵工好難
去到真係預左無咩選擇
bs consultant london以外有冇工作機會?stay london又搵唔到工就燒錢燒得好快
好似係search English school for international students in the UK

當時開到成行成市架,讀足一年先千幾磅,仲包埋信申請student visa,不過好多呢啲學校既學生黎到之後唔讀書,走去做黑工/非法勾當,有啲仲延期居留,所以轉政黨執政之後,就大力打擊呢啲平價學校,包括我以前讀果間都執左了
應該都主要喺London Manchester Birmingham
我都係喺Glassdoor同indeed uk搵
但我未過去都答唔到
問下屋企有無support, 100萬有點危
其實蘇獨會唔會最後受bno玩,變咗要返uk本土
巴打考咗CEng未?
預計唔到咁多,到時再算,到時你一樣有選擇,留定返去本土
又係果啲廿萬最多捱到兩個月啲fd ?
蘇獨真係一個隱憂,佢好似準備2024再公投,如果BNO去到佢又獨真係兩頭唔到岸,比你留係到做蘇人定叫你過去英國呢?又或者是你想做蘇人定英國人。
其實唔理本身你係咪過英國.
如果BNO平權及確定蘇獨, 都應該係會比BNO做國籍選擇 (Scotland/England). 所以如果你都已經用LOTR或HK BNO VISA過咗去蘇格蘭住緊交緊稅. 我睇唔到咩理由會唔計你至今居留年期/驅逐你返英格蘭等等咁既惡劣情況.
仲有 BNO住半年已經投得票. 如果蘇獨公投, 你都有得投票啦我相信. 有咩理由我有得投票 但係投完都照比人踢返英格蘭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞