其實有無人打算真係過英國?

1794 回覆
1270 Like 129 Dislike
讀英國名校真係唔同D
依家疫情情況係, 即使巴打敢跳出comfort zone
去到英國乜都肯做, 單身港男都唔一定搵到工
如果洗晒啲 saving, 就可能要返香港
睇埋美帝11月大選點先
分享下小弟經驗,以前係central London 讀書,租左south east zone 5-6既 bexleyheath room share,果陣£400 pcm,搵兩份工 一份係附近(welling)超市一星期番20個鍾,一份係blackheath 餐廳番星期五六paid in cash,果陣超市大概£5.5一個鍾,餐廳一晚番6個鍾£30,都叫做回到租金果筆。

平時食就等超市每晚clearance,有時£0.05就有roast chicken,£0.01~£0.05有sandwich/其他果日就會過期既食物。

講咁耐,其實想講如果正常做一份工,肯捱既話一定係英國生存到。
唔記得左講交通,果陣買zone 1~3 travel card,當時只要有cover到zone 3/4既travel card就可以免費搭巴士。如果無記錯當時monthly zone1~3 travel card好似100磅唔上下。

central London 至zone3 坐火車,zone 3既lewisham 開始轉巴士,去番工/番屋企都係同一條線就去到。
其實去讀master再用post-study work visa留兩年之後難唔難搵到僱主sponsor?有冇話咩科grad容易留得低?
利申:冇BNO冇BC,係得個喺蘇格蘭嘅mfin offer
諗緊報唔報返啲倫敦嘅大學,金融中心好似多啲工作機會,但個人又麻麻地倫敦啲生活環境
祝你成功
希望唔洗搵你幫手
利申:執垃圾都無問題
其實本身大家住得好地地
你問下777上年做乜

不過其實2047前點都要走
而家早左20年
師兄打算倫敦嗎?
佢唔想唔好勉強
諗自己算
話唔定過到去會識番個新嘅
今次唔去倫敦啦,唸住近london一個鍾左右車程就算,到步初期係附近是但搵份工,之後就target London既工

我個人鍾意南部口音,而且南部天氣比較好,應該會係Surrey /Essex/Kent 其中一個地方落腳
多草嘅地方
我諗, 洗碗就冇請, janitor (US) / caretaker (UK) / 洗廁所 (HK) 就有請人
利申: 未做過
lm,如果靠讀書留低會唔會去澳洲易啲?
有朋友(不過前年讀)讀完master無人請之後都係返香港
我好多朋友在澳洲讀acct, mkt master 兩年, 用visa做完2年後都留唔到
最近某D報紙不停唱淡移民,之前英國,呢2日澳洲
無bno讀金融去加拿大好過啦,本身英國都難,依家有班bno同你爭,你話呢?澳洲金融會計成90幾100分先批移民,你有排留
但宜家澳洲延長咗簽證,然後話有path俾pr
why not USA?
但都要係張list上面的職業 同埋所謂path咪又係計分
全世界都玩point based,得香港住夠5年就保證有永居權,你覺得會唔會咁著數呀拿?
計劃下年起行
最煩係帶住兩隻貓
正解, 澳洲成日改張list
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞